ZAHAROVA: NAMERA PRIŠTINE OPASNA ZA STABILNOST BALKANA I EVROPE

„Apsolutno neodgovoran korak, veoma opasan za stabilnost na Balkanu i evropskom kontinentu u celini“...

„Apsolutno neodgovoran korak, veoma opasan za stabilnost na Balkanu i evropskom kontinentu u celini“

Namera Prištine da formira oružane snage Kosova veoma je opasan korak za stabilnost na Balkanu i u suprotnosti sa rezolucijom Saveta bezbednosti UN, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Smatramo da je namera vlasti u Prištini da sprovede, uprkos stavu Beograda i kosovskih Srba, transformacije Kosovskih snaga bezbednosti u punovažne oružane snage, apsolutno neodgovoran korak i smatramo da je on veoma opasan za stabilnost na Balkanu i evropskom kontinentu u celini“, istakla je Zaharova.

Ona je naglasila da je „ideja o stvaranju Kosovskih oružanih snaga u suprotnosti sa osnovnim dokumentom, ondosno Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244“.

Prošle nedelje je predsednik nepriznate države i bivši ratni komandant Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Hašim Tači predao na usvajanje parlamentu u Prištini zakon o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u kosovsku vojsku. Ranije reforme sprečavao je bojkot Srpske liste, a sada za širenje ovlašćenja KBS, kako je navedeno, nije potrebna promena u ustavu i saglasnost svih poslanika.

SIRIJSKA OPOZICIJA NE ŽELI DA REŠAVA PROBLEME
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije komentarisala je danas na brifingu situaciju oko pregovora u Astani o rešenju sirijske krize.

„Izražavamo žaljenje zbog činjenice da se delegacija sirijske oružane opozicije, pokazavši nepoštovanje prema organizatorima foruma i drugim učesnicima događaja koji su se okupili u glavnom gradu Kazahstana, bavila špekulacijama o svom dolasku u Astanu. Izgovori koje su navodili njihovi lideri su neubedljivi i neprihvatljivi. Jer pregovori i postoje da bi se rešili postojeći problemi“, rekla je Zaharova.

Ona je naglasila da je odbijanje pregovora znači nespremnost da se rešavaju problemi kojima se bavi čitava međunarodna zajednica.

„Možda su oni koji potpiruju sirijsku oružanu opoziciju na bojkot ovog događaja… samo želeli da izvrše udar na ’astanski‘ i, u vezi s njim, ’ženevski‘ pregovarački proces“, dodala je ona.

Ranije je objavljeno da sirijska opozicija neće slati svoje predstavnike na razgovore u Astani.

Različite međunarodne organizacije zainteresovane su za restauraciju spomenika u Palmiri, koje su uništili teroristiDAEŠ-a, rekla je Zaharova.

„Dok su u Palmiri vladali ’daešovci‘, uspeli su da nanesu ozbiljnu štetu istorijskim spomenicima koji su deo arhitektonskog kompleksa antičkog grada. Prava šteta tek treba da se utvrdi, ali ohrabruje to što različite međunarodne strukture pokazuju spremnost da učestvuju u budućoj rekonstrukciji Palmire i njenih istorijskih objekata“, istakla je Zaharova.

ŽIVOT POTVRDIO VALIDNOST ODLUKE NARODA KRIMA DA SE UJEDINI SA RUSIJOM
Život je potvrdio valjanost odluke stanovnika Krima, donete pre tri godine, o ujedinjenju sa Rusijom, rekla je Zaharova.

„17. marta 2014. Vrhovni savet Republike Krim, vođen rezultatima krimskog referenduma od 16. marta, doneo je odluku o proglašenju Krima za nezavisnu suverenu državu“, podsetila je ona. „18. marta Republika Krim potpisala je međunarodni sporazum sa Rusijom o ulasku u njen sastav. Nakon toga su se u Rusiji pojavila dva nova subjekta: Republika Krim i grad Sevastopolj“.

„Život je potvrdio valjanost odluke koju su stanovnici poluostrva doneli pre tri godine o ujedinjenju sa Rusijom“, rekla je Zaharova. „Zakonitosti ostvarivanja njihovog prava na samoopredeljenje posebno se jasno vidi danas u svetlu sramotne i krvave borbe protiv sopstvenog naroda aktuelne vlasti u Kijevu. Nije teško zamisliti do čega bi doveo prenos ukrajinske političke realnosti poslednjih godina na Krim, da je poluostrvo ostalo u sastavu Ukrajine“, dodala je ona.

Izvor Sputnjik, 16. mart 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u