PETAR POPOVIĆ: KAKO JE TRAMP ODOBRIO VOJNI DIJALOG RUSIJE I SAD

General je svoj stav saopštio još u vreme Obamine administracije, međutim, signal odobravanja inicijative...

General je svoj stav saopštio još u vreme Obamine administracije, međutim, signal odobravanja inicijative dala je tek nova administracija

Predsednik Donald Tramp ne skriva svoju nesaglasnost s mnogo stvari u politici Rusije, međutim, šef SAD “je dovoljno pragmatičan da prizna neophodnost dijaloga” i upoređivanja pozicija dve strane, izjavio je šef Kremlja za štampu Dmitrij Peskov, preneo je ruski TASS.

Peskov je dao izjavu američkoj televiziji CNN, koja je u Moskvi snimila filmovanu reportažu, nastojeći da pronađe čime je Kremlj uspeo da „uceni” predsednika SAD, te ovaj tobože iskazuje naklonost prema Rusiji. Piše se da je film delić klasičnog arsenala propagande CNN kada je reč o Rusiji, ali Kremlj je izašao Amerikancima u susret kada je reč o traženim intervjuima. Delić toga je i izjava Peskova, koju je posle prenela ruska agencija TASS.

“U našim odnosima ima slepih sokaka kaže (Tramp), ima pitanja u kojima ne možemo doći do saglasnosti, o kojima se s vama Rusima nikada ne možemo sporazumeti. A u isto vreme, on kaže da se moramo sresti i početi naš dijalog”, saopštio je Peskov držanje američke strane. “Na žalost, kod nas nema nekog dubljeg saznanja kada bi taj dijalog mogao da počne”, izjavio je Peskov. Mada, telefonski razgovor dvojice lidera jeste “bio veoma obećavajući”, dodao je.

NI NAZNAKE O SUSRETU
Gledno iz ugla eventualnog susreta Trampa i Putina, horizont je bez obećavajućih naznaka. Reklo bi se, glavna vest se iščekuje.

Sudeći po halabuci Trampovih političkih rivala u SAD, Beloj kući nije jednostavno da preduzme korak koji bi se mogao objašnjavati tobožnjom žurbom da to učini. Još uvek se ganjaju veštice susretanja ličnosti iz Trampovog okruženja s ambasadorom Rusije u Vašingtonu, u vreme američkih izbora.

Ipak, u odnosima SAD-Rusija do nekog pomaka napred se stiglo uprkos histeriji – i to u polju “vojne diplomatije”. Aktiviran je “crveni telefon”, čuven iz vremena Hladnog rata, održavan saznanjem obe strane da postoji latentna opasnost da se u vojni sudar sila uleti greškom.

DOLAZAK U BAKU
Inicijalni sastanak vojnih predstavnika SAD i Rusije ostvaren je 16. februara u Azerbejdžanu, u Bakuu. Mesto je izabrano posle pregovora o lokaciji, ali simbolično je sa stanovišta vrlo male geografske udaljenosti u odnosu na krizu koja je trenutno u prvom planu, Siriju i Bliski istok. Sagovornici su bili šef Objedinjenih štabova oružanih snaga general Džozef Danford-junior u ime Amerike i, u ime Rusije, načelnik Generalštaba i prvi zamenik ministra odbrane Rusije general Valerij Gerasimov.

Reč je o prvom kontaktu američkih i ruskih vojnih faktora na tom nivou od 2014. godine, kada je kriza u Ukrajini internacionalizovana i uzeta za razlog pomeranja baza NATO pakta prema ruskim granicama.

Poslednji rusko-američki vojni sastanak ove vrste protekao je u Briselu, između generala Gerasimova i generala Martina Dempseja, u to vreme na funkciji koju danas ima Danford-junior.

O VOJNICIMA SAD U SIRIJI
Sastanak Gerasimova i Danforda ocenjen je uspešnim, nije bio sveden samo na proceduru “uzbune”. Koliko god da su vesti o vojnicima šture, šire su razmatrana pojedina pitanja pregovarača. Prvo od njih ticalo se Sirije, u kojoj je Rusija angažovana kao saveznik snaga vlade Anvara el Asada.

General Danford je Garasimovu preneo da „Pentagon ne planira da šalje trupe u Siriju”, objavljeno je na jednom od sajtova uz pozivanje na informaciju moskovskog Komersanta (theduran.com).

Saglasno izvoru, pitanje američkog vojnog prisustva na tlu u Siriji postavljeno je sa ruske strane, motivisane retorikom žestine u odnosu na Moskvu, koju je pred pokolebanom saveznicima NATO u Evropi upotrebio novi šef Pentagona general Džejms Matis.

“Izgleda da je Gerasimov upozorio Danforda da bi to bilo duboko destabilizirajuće”, i da je ruska strana protiv takvog poteza, naveo je izvor.

Prema citiranom Komersantu, Danford je ruskom generalu rekao “da nema planova da se vojska SAD rasporedi u Siriji”.

KONTAKT NEOPHODAN
Uz poziv na sajt Politika, isti autor navodi izjavu američkog generala da je inicijativa za sastanak bila njegova. General Danford je pristalica očuvanja minimalnog vojnog kontakta SAD i Rusije.

“Ja mislim da je apsolutno kritično da to učinimo. Ja sam od onih koji veruju da linije komunikacije moraju ostati otvorene bez ozbira na sve. Crveni telefon smo imali čak i 1980-tih, govorili smo s Rusima. Dakle, komunikacije vojska-vojska, bez obzira koliko teški mogu biti odnosi u određenom trenutku, nešto su što možete učiniti… Nacija s takvim demografskim i ekonomskim izazovima, koja se poduhvatila tako ozbiljnog programa vojne moderniczacije…, od nuklearne modernizacije do sposobnosti za podmornička ratna dejstva, od razvoja krstarećih raketa, preko njihovih kibernetskih mogućnosti, do njihovih vasionskih programa. Stepen održivosti toga je drugo pitanje, ali oni su se toga latili, sada razvili i pokazali vrlo realne vojne mogućnosti”, citirano je iz Danfordovog intervjua za Politiko, u kontekstu objašnjenja američke vojne inicijative da se vojni kontakt s Rusima obnovi.

General je svoj stav saopštio još u vreme Obamine administracije, međutim, signal odobravanja inicijative dala je tek nova administracija, kaže autor koji citira Danforda i Politico.

TRAMP ZADOVOLjAN
Šef Bele kuće za štampu Šon Spajser izjavio je da je predsednik Donald Tramp “zadovoljan” rezultatima prvih razgovora zvaničnih lica SAD i Rusije, misleći na susret državnog sekretara Reksa Tilersona i ministra Sergeja Lavrova i na susret generala Dandorfa i Gerasimova, izvestio je azerbejdžanski Njuz-Az, prenoseći APA, azerbejdžansku novinsku agenciju.

Spajser je nazvao “produktivnim” razgovore Amerikanaca sa Rusima na nivou na kom je dijalog počet. Tilerson i Lavrov sreli su se u Nemačkoj, u vreme Minhenske konferencije. Generali, u Azerbejdžanu.

Susret vojnika pripreman je dugo unapred, objavio je azerbejdžanski Kontakt AZ. Saglasno ovom sajtu, tematika razgovora dvojice generala prevazišla je širinom jedno određeno pitanje. Saopštena su mišljenja jedne i druge strane “o američko-ruskim vojnim odnosima i bezbednosnoj situaciji u Evropi i na Bliskom istoku i u drugim ključnim regionima”. Učinjen je napor “da se unapredi bezbednost vojnih operacija, kako bi se smanjio rizik nenamernih incidenata”.

“Važno je videti lice osobe s kojim razgovarate”, komentarisao je važnost susreta marinski general Frenk Mekenzi. U tom smislu, velika je prednost kada su dve strane za stolom, jedna naspram druge, i tako prate sadržaj razgovora.

Generali su se “složili da učestaju kontakte da bi se mere stabilizacije osigurale”, navedeno je uz pozivanje na veb-sajt vojske SAD.

Izvor Balkanmagazin.net, 16. mart 2017.

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u