ALEKSANDAR TIHONOV: PLAN NEOKONA JE „MINUT OKLEVANjA“ MOSKVE

Plan je „minut oklevanja“ Moskve kada primeti raketu da dolazi sa teritorije Pakistana Kurs...

Plan je „minut oklevanja“ Moskve kada primeti raketu da dolazi sa teritorije Pakistana

Kurs spoljne politike novog američkog predsednika deluje prilično nedefinisano. Razlog je u tome što su mu previše posla zadali neokoni i bezbednosne agencije. Tramp se bori sa „dubokom državom“, u njegovom fokusu je unutrašnja politika kao i pitanja socio-ekonomskog razvoja. U programiranom haosu u kojem se Tramp našao, a haos je projektovan po istoj matrici i istoj doktrini po kojoj su neokoni delovali u celom svetu, trasira se put novoj (staroj) spoljnoj politici SAD. Ona bi mogla čak zadržati svoj kontinuitet. Shodno dugo prisutnoj tradiciji SAD, i novog predsednika je jedne večeri posetio prijatan, ozbiljan i harizmatičan gospodin koji je bez zadržavanja ušao u Belu kuću, i praćen pripadnicima tajne službe popeo se do Ovalne kacelarije. Pomenuti gospodin doneo je predsedniku Trampu dokumente i obrazloženje programa utvrđene spoljne politike, a koju je američki predsednik tradicionalno dužan da sledi.

Već duže medije zbunjuju Trampovi potezi koji su postali nepredvidivi, a pojedini se ne razlikuju od dosadašnjih poteza Klintona, Buša, Obame. Predsednik ima autonomiju u pogledu izbora akcionog plana. Verovatno će Trampov akcioni plan biti robusniji i ličiti na antipolitiku koju će biti teško definisati, kao što je, uostalom, teško definisati i Trampov karakter. Autoriteti koji se ne eksponiraju odlučili su da prihvate Trampa nakon što su ubedili „neverne Tome“ da im je u periodu rasta Rusije i Kine potrebna ličnost koja zna udariti šakom u sto. Tako su odškrinuta vrata kompromisu neokona i Trampa, te su se među Trampovim saradnicima našli i oni za koje ne postoji dilema da li žele Rusiju na kolenima. Opasnost od ruskog napada iz repertoara Hladnog rata, prilagođena današnjim uslovima i geopolitičkoj situaciji, ponovo je na sceni.

U Obamu je Bilderberg polagao velike nade, preovladalo je ubeđenje da će dati veliki doprinos stvaranju svetske vlade, što je suština doktrine neokona. Neokoni žele da u njihovim rukama budu svetski resursi, hrana, pitka voda. U njihovoj projekciji je da dolar bude jedina religija i zvezda vodilja čovečanstvu, a Rusija i Kina podeljene na više država. Procenjeno je da treba pridobiti Trampa, jer bi, ako bi se sada prekinule operacije koje su u toku, SAD mogle raspasti i završiti u građanskom ratu. Operacije izvode Pentagon i CIA, te spoljni saradnici u vidu korporacijskih obaveštajnih službi. Neokoni su infiltrirani u sve pore unutrašnje i spoljne politike SAD i ponašaće se kao da je pobedila Klintonova. Da njihov bezobrazluk nema granica potvrđuje poređenje RT sa Islamskom državom. Stoga Rusija ne treba više da nudi saradnju i insistira na dijalogu sa NATO jer tako hrani mozak neokona u uverenju da njihova strategija deluje. Rusi ne treba da se brane i pravdaju jer nezajažljivu glad neokona za ovladavanjem Bliskim istokom, Afrikom, Kavkazom i resursima Evroazije, ništa ne može ublažiti.

Mosul pokazuje svu bedu licemerstva SAD. Za 500 do 1000 izbeglica u Siriji ceo svet je bio na nogama, optužujući Rusiju za humanitarnu katastrofu. U Mosulu stotine hiljada izbeglica nisu proizvele niti jedan histeričan članak u zapadnim medijima. Žrtve napada dronova niko ne spominje. Zato Rusija mora nastaviti da radi svoj posao, bez najave, bez objašnjenja, nikome se ne pravdajući. Rusija mora shvatiti da nasuprot sebe ima cinike i prevarante koji se u spoljnoj politici ponašaju kao gansteri.

Šta je na dnevnom redu neokona? CIA, MI6 i francuske službe izvele su sve pripreme da Turska „odvrne“ ventil za migrante tačno onako kako to želi Soroš. U još većem broju migranti treba da dođu u Evropu iz Afrike, Sredozemljem ili kopnom, preko Balkana. Ujedno, predsednik Vojnog komiteta NATO, češki general Peter Pavel, ultimativno traži da Rusija povuče priznanje Abhazije i Južne Osetije. To znači da je doktrina Pola Volfovica ponovo na delu. Nakon disciplinovanja Balkana, odnosno Srba, NATO namerava svoj pohod nastaviti u turkofonske zemlje, pri čemu je prioritet da se ovlada Kazahstanom i iz njega izbace Rusi. Najopasniji i najmračniji plan neokona je da ojačaju Islamsku državu u Avganistanu, koja već vlada delom teritorije Pakistana. Zamisao neokona je da se ID raširi na ceo Pakistan i osnuje novi kalifat. Njihova procena je da bi se ID za pet godina mogla dokopati nuklearnog potencijala ove zemlje, što bi bila velika opasnost po Rusiju. Od Trampa očekuju da u međuvremenu ojača tehnologiju nosača raketa, naročito hipersonične nosače glava. Rusija će permanentno biti optuživana da izvodi sajber napade protiv SAD. Iz Ukrajine i od baltičkih zemalja dolaziće optužbe za vođenje hibridnog rata.

Plan je „minut oklevanja“ Moskve kada primeti raketu da dolazi sa teritorije Pakistana. Ako Rusija shvati da se radi o naredbi Vašingtona i uzvrati, neokoni računaju na Volfovicevu doktrinu „preventivnog udara“ nekoliko hiljada raketa, odnosno na „rojeve raketa“ sa teritorije zemalja iz okruženja Rusije. Neokoni misle da Rusi nemaju odbrambene kapacitete koje bi mogle zaustaviti masovni udar.

Ustaljena praksa Zapada je da protivnika optužuje za ono što on radi. Zato Rusija više ne treba da se brani od optužbi već da se ponaša poput Kine, iz koje na optužbe odgovaraju sa „to je unutrašnja stvar Kine“ i „ne bi bilo dobro da SAD pređu crvenu liniju“.

Izvor Fond strateške kulture, 19. mart 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u