DOJČE VELE: VLADU U MAKEDONIJI TREBA FORMIRATI BEZ OBZIRA NA IVANOVA

Blokada Ivanova treba da se okonča konstituisanjem Skupštine i formiranjem vlade u skladu sa...

Blokada Ivanova treba da se okonča konstituisanjem Skupštine i formiranjem vlade u skladu sa Ustavom, kažu izvori EU za DV. Razmišlja se o i sankcijama

Stranke iza kojih stoji većina u parlamentu treba da požure i što pre konstituišu parlament, da izaberu predsednika Skupštine i potom i formiraju vladu. To je poruka koju su uputili zvaničnici Evropske unije dan posle posete Skoplju, a koja je jasno izneta i u jučerašnjim razgovorima sa predstavnicima političkih stranaka u Makedoniji. Izvor DV u Briselu, koji je želeo da ostane anoniman, rekao da će Ivanov, ukoliko i tokom narednih nekoliko dana bude odbijao da dâ mandat za formiranje vlade, imati razumevanja i ako većina u parlamentu, u skladu sa Ustavom, preduzme takav korak.

Stav Brisela je da u tom slučaju više nema šta da se čeka i da sa svakim danom raste opasnost od daljih tenzija u zemlji. Oni se slažu da bi i takav legitiman postupak mogao da izazove neslaganje protivnika brze uspostave vlasti, ali tvrde da alternativa – da se izgubi dodatno vreme – može biti još opasnija za zemlju i da bi mogla da dovede do ćorsokaka i dalje destabilizacije.

„Opasnost je veća nego ikada“, kaže ovaj izvor. Za predstavnike EU nema sumnje da je Gruevski stajao iza organizacije protesta, iako je uporno tvrdio da sa njima nema nikakve veze i da se radi o izbijanju nezadovoljstva u narodu.

JEDINI CILj – OSTATI NA VLASTI
Gruevski se na sastanku sa komesarom Evropske unije Johanesom Hanom i trojicom poslanika Evropskog parlamenta predstavio kao žrtva, tvrdeći da nema kontrolu ni nad čim. On se žalio da SDSM u potpunosti kontroliše medije i da SJO radi u interesu Zorana Zaeva.

Iako to nije rekao direktno, utisak prisutnih je bio da Gruevski ne želi posredovanje EU; tokom dvoipočasovnog razgovora, on je samo ponavljao iste stvari i tvrdo ostajao na svojim pozicijama, ignorišući primedbe posrednika. „Jedini cilj Gruevskog je da ostane na vlasti, to je jasno. On uopšte nije ozbiljan i odbacuje svaki naš predlog“, kaže naš izvor.

Zvaničnike EU nije posebno šokiralo to što je predsednik Đorđe Ivanov odbio da se sastane sa njima. U Briselu kažu da bi mu ionako ponovili iste stvari koje su mu prilikom poslednje susreta već rekli komesar Han i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini. Izvori DV smatraju da Ivanov nije u poziciji da samostalno donosi odluke, pa nisu ni očekivali da bi razgovor sa njim promenio nešto u pogledu rešavanja krize.

SANKCIJE?
U Briselu se razmišlja o mogućnosti uvođenja ograničenih sankcija za pojedince u Makedoniji, potvrdio je naš izvor, koji nije mogao da kaže da li će se to zaista i desiti i koga bi takve sankcije pogodile. „Ali, i sama činjenica da o tome razgovaramo – govori dovoljno.“ Sankcije bi obuhvatale zamrzavanje bankovnih računa i zabranu putovanja, no takve opcije su još samo u fazi konsultacija i verovatno bi išle direktno preko Evropske komisije. U Briselu kažu da su svesni da bi bilo koje druge sankcije, uključujući i oduzimanje preporuke o početku pregovora sa EU, išlo na štetu građana, a ne političkih lidera koji blokiraju taj proces.

Već za četvrtak (23.3.) najavljen je nastavak razgovora sa predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti EU, koji će pomno pratiti situaciju u zemlji i, ako zatreba, brzo reagovati i predlagati rešenja. Utisak je da je zasad ključna poruka da ne treba izgubiti previše vremena u čekanju na Ivanova, ali da treba delati u skladu sa Ustavom kako bi bili formirani parlamentarna većina i vlada.

Autor Boris Georgievski

Izvor Dojče vele, 22. mart 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u