LAJČAK: EU SE STRATEŠKI UDALjILA OD ZAPADNOG BALKANA

„Zaprepašćujuće je da drugi akteri sa neuporedivo manjim ulaganjem dobijaju izrazitiji odziv stanovništva, pa...

„Zaprepašćujuće je da drugi akteri sa neuporedivo manjim ulaganjem dobijaju izrazitiji odziv stanovništva, pa zatim i političkih elita“

Ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak izjavio je da se EU sve više udaljava od Zapadnog Balkana, regiona koji je, kako je rekao, prirodan za EU.

Lajčak je u intervjuu za Novi magazin rekao da je „zaprepašujuće“ da „drugi akteri“ imaju bolji odziv stanovništva Zapadnog Balkana od Evropske unije, iako su znatno manje uložili u njega.

„Osvrnuo bih se na zaključke samita u Solunu u junu 2003. koji je regionu Zapadnog Balkana dao jasnu evropsku perspektivu. Međutim, ispunjavanje tih zaključka ima opadajuću tendenciju, uprkos tome što smo u region bez presedana uložili velika sredstva, i to ne samo finansijska. EU se na ovaj način udaljava od prostora koji je za nju prirodan. To se vidi po zauzimanju pozicija drugih aktera u regionu koji dobijaju sve veću podršku“, rekao je Lajčak.

On je rekao da je sve prisutnija frustracija stanovništva regiona zbog malo opipljive EU, ocenjujući da je Unija sve manje ozbiljan sagovornik u vezi s proširivanjem zbog manjka strateška komunikacija EU i Zapadnog Balkana.

„Zaprepašćujuće je da drugi akteri sa neuporedivo manjim ulaganjem (finansijskim i drugim) dobijaju izrazitiji odziv stanovništva, pa zatim i političkih elita. Ova pojava je posledica nejedinstva EU, raznih delimičnih pogleda na integraciju Zapadnog Balkana u EU, često motivisanih kratkoročnim unutrašnjepolitičkim ciljevima, bez dugoročne vizije i prepoznavanja strateških interesa EU“, rekao je Lajčak.

Ministar spoljnih poslova Slovačke je rekao da neispunjavanje evropske perspektive može generisati nacionalizam, „a u nastavku fragmentaciju nasilnim sredstvima“.

„Jedna od posledica bila bi migracija iz regiona, kao i otvorena vrata za migraciju sa područja Bliskog i Srednjeg istoka i Afrike. Ne mislim da EU, ali i Evropa u širem smislu, može sebi da priušti takav scenario“, rekao je on.

Lajčak, koji će u septembru postati predsednik Generalne skupštine UN, rekao je da će Balkan uvek biti u njegovom srcu, ali da novoj funkciji neće biti u prilici da se posebno izražava o regionu van okvira UN.

Izvor Beta/B92, 23. mart 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u