POLITIKO: ISTOK EVROPE I REPUBLIKANCI USTALI PROTIV SOROSA

Napori protiv Sorosa zasad nisu dali neke rezultate, ali angažovanje istaknutih konzervativaca, poput Teda...

Napori protiv Sorosa zasad nisu dali neke rezultate, ali angažovanje istaknutih konzervativaca, poput Teda Kruza, uzbunilo je neke u američkoj diplomatskoj zajednici

Grupa republikanaca u Kongresu pridružila se političarima iz Istočne Evrope i Rusije da bi se zaustavio zajednički neprijatelj – Džordž Soros, piše Politiko.

Konzervativni poslanici s Krisom Smitom i Majklom Lijem na čelu potpisali su više pisama u kojima optužuju Sorosa da koristi donacije da svoje liberalne ideje unese u evropsku politiku.

U pismu 14. marta državnom sekretaru SAD Reksu Tilersonu, Li i drugi senatori su naveli da Sorosov Fond za otvoreno društvo pokušava da „progura progresivan program i okrepi političku levicu“, za šta ga takođe optužuje i Moskva.

Soros, koji je preživeo nacističku okupaciju u rodnoj Mađarskoj i pobegao iz nje posle Drugog svetskog rata kada je ta zemlja bila pod kontrolom Sovjetskog saveza, dugo je već neomiljen u Kremlju, koji njegove projekte pomoći organizacijama civilnog društva u državama koje su bile pod sovjetskim uticajem vidi kao plan za postavljenje prozapadnih vlada, navodi Politko.

Republikanci su Sorosa dugo smatrali smrtnim neprijateljem na domaćem terenu pošto je desetine milione dolara dao demokratskim kandidatima, ali su na međunarodnoj sceni njihovi ciljevi bili slični. Sorosovi napori za jačanje demokratije i iskorenjivanje korupcije u zemljama bivšeg istočnog bloka poklapali su se s tradicionalnim ciljevima republikanske spoljne politike.

Stvari su, međutim, počele da se menjaju posle iznenađujuće pobede Donalda Trampa na američkim predsedničkim izborima, posle kampanje u kojoj je naglasak bio na nacionalističkim temama. Nacionalistički poltičari nekolicine zemalja Istočne Evrope su postali sve agresivniji u traženju međunarodne podrške u svojim napadima na Sorosa, i izgleda da su našli neke saveznike među republikancima.

Poseban fokus u pismu Lija i njegovih kolega je bio na Sorosovom fondu u Makedoniji i u manjoj meri na susednoj Albaniji.

Pismo u kojem republikanci traže od Stejt departmenta i drugih službi podatke o američkoj finansijskoj pomoći Sorosovim organizacijama na Balkanu usledilo je posle lobiranja desničarske makedonske partije VMRO DPMNE, koja se bori da nekako zadrži vlast.

Predsednik Fonda za otvoreno društvo, Kris Stoun, rekao je da autokratski režimi vide Trampov uspon kao blanko podršku za otpor reformama.

„Autoritarni političari, koji se danas označavaju kao ‘iliberali’, dugo su se protivili Džordžu Sorosu i njegovoj viziji otvorenog društva, ali su ohrabreni Trampovom pobedom da idu još dalje“, rekao je Stoun za Politiko.

Napori grupe republikanaca protiv Sorosa u Makedoniji zasad nisu dali neke rezultate, ali angažovanje nekoliko istaknutih konzervativaca, poput senatora Teda Kruza, uzbunilo je neke u američkoj diplomatskoj zajednici, koja strahuje da Moskva dođe do uticaja u Kongresu, navodi Politko.

Rusija pokušava da iskoristi krizu u Makedoniji da poseje nepoverenje u SAD i privuče u svoju orbitu desničarske partije, kažu analitičari iz regiona koji takođe navode da zabrinutost pojedinih republikanaca da SAD podstiču političke nerede i urušavanje nacionalnog suvereniteta, ide naruku propagandi iz Moskve.

Makedonski političari desnice i njima bliska grupa „Stop operaciji Soros“ negiraju ruske veze, ali priznaju da je Moskva zainteresovana za situaciju. Jedan od osnivača „Stop operaciji Soros“ Cvetin Čilimanov primetio je vojsku botova i trolova koji pišu o masovnim demonstracijama protiv Sorosa koje se zapravo nikada nisu dogodile.

„Nisam naivan“, rekao je Čilimanov, koji je dao nekoliko intervjua za ruske medije RT i Sputnjik.

Politiko navodi da je mala i etnički raznovrsna Makedonija postala novi front za igre geostrateških sila u američkom Kongresu kada je član VMRO DPMNE Vladimir Gjorcev skrenuo pažnju kongresmenu Smitu na Sorosa.

Gjorcev i Smit su se upoznali kroz saradnju u Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i spajaju ih tradicionalne vrednosti, poput protivljenja istopolnim brakovima i abortusu.

Portal navodi da su žalbe republikanaca upućene Stejt departmentu i drugim službama izgleda izvučene iz dokumenta koji je pripremila organizacija „Stop operaciji Soros“ i poslala ga članovima Kongresa u januaru.

Dokument sadrži više neuverljivih tvrdnji, poput one da USAID i Soros ciljaju na „potpunu kontrolu nad medijima, s krajnjim ciljem da se uspostavi potpuna kontrola nad zemljom u Sorosovu ličnu korist i sprovođenje radikalnih politika“.

Prema Stejt departmentu, USAID je u prethodnih 15 godina dao tri donacije Fondu za otvoreno društvo u Makedoniji, pre svega za programe obrazovanje koji uključuju romsko stanovništvo. Direktor USAID-a za Makedoniju Džim Stajn rekao je da je ta američka služba za Fond za otvoreno društvo u Makedoniji dala osam odsto ukupne pomoći.

Stejt department je u pismu republikancima 9. februara odbacio optužbe i izrazio zabrinutost zbog pogoršanja političke klime u Makedoniji.

Politiko navodi da je VRMO DPMNE zvanično prozapadna partija, ali da je njen lider Nikola Gruevski pozdravio rusku podršku dok se, prema njemu, SAD priklanjaju levoj opoziciji. On se 1. februara sastao s ruskim ambasadorom koji je rekao da neko „širi nestabilnost i neizvesnost“, što je verovatno referenca na Sorosa.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je sutradan izdalo saopštenje u kojem izražava zabrinutost zbog „nastavka stranog uticaja u Makedoniji pod pseudodemokratskim sloganima“ i izrazilo podršku VMRO DPMNE.

Organizaciju „Stop operaciji Soros“ su osnovali Čilimanov i dva desničara iz medija. Čilimanov je bio član VMRO DPMNE do 1999. Neko vreme je bio dopisnik iz Vašingtona, a sada je urednik engleskog servisa u državnoj novinskoj agencija MIA.

Pokret protiv Sorosa već postoji izvan Makedonije. Mađarski premijer Viktor Orban je u televizijskom obraćanju u februaru okrivio Sorosa za mešanje u unutrašnju politiku.

„Veliki predatori plivaju u ovim vodama. To je prekogranično carstvo Džordža Sorosa sa tonama novca i međunarodnom teškom artiljerijom. Izaziva probleme… pokušavaju da tajno i stranim novcem utiču na mađarsku politiku“, rekao je Orban.

Prošlog vikenda su se desničari okupili u Budimpešti da otvore svoju organizaciju „Stop operaciji Soros“. Na skupu su bili Nik Gruin, bivši lider Britanske nacionalne partije, koji je rekao da je sada na Rusiji red da vodi svet, makedonski novinar Ljupčo Zlatev i nekoliko mađarskih političara s krajnje desnice koji naginju Rusiji.

Izvor Beta/B92, 23. mart 2017.

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u