ZAŠTO JE SENAT IGNORISAO PREPORUKU IZ TILERSONOVOG PISMA O CRNOJ GORI?

Pismo senatorima je poslato pre nego što je senator Rend Pol još jednom blokirao...

Pismo senatorima je poslato pre nego što je senator Rend Pol još jednom blokirao glasanje o Protokolu o prijemu Crne Gore

Vest da je državni sekretar Sjedinjenih Država Reks Tilerson pozvao Senat da ratifikuje članstvo Crne Gore u NATO jeste tačna, ali to (još) ne znači da je i nova američka administracija odlučila da postane 26. država koja daje zeleno svetlo Milu Đukanoviću da uvede državu u Alijansu.

PODGORICA NIJE BLIŽE BRISELU
Tilersonovo pismo neugodno zvuči, kaže za Sputnjik istoričar Aleksandar Raković, ali i ukazuje da je pismo senatorima poslato pre nego što je senator Rend Pol još jednom blokirao glasanje o Protokolu o prijemu Crne Gore u Senatu.

Dakle, naglašava Raković, uprkos tome što je pismo poslato, lider senatske većine Mič Makonel nije stavio Protokol na glasanje, pa osim neugodnog prizvuka ovog pisma u javnosti, situacija povodom ulaska Crne Gore u NATO je ista kao i pre nekoliko dana.

Tilerson je pismo mogao da pošalje i bez Trampove saglasnosti, rezonuje Raković, podsećajući na nedavno neslaganje Tilersona i Trampa oko predloga za zamenika državnog sekretara SAD.

„Druga moguća varijanta, ne treba to smetnuti s uma, jeste da se ovo pismo koristi za unutrašnje političke svrhe u SAD, jer konačnu odluku ne donosi ni Tilerson, ne donosi ni Senat, već predsednik SAD Donald Tramp. On je taj koji ima pravo da stavi veto na odluku Senata i to treba imati u vidu“, pojašnjava Raković.

MODERNA ANEKSIJA
NATO želi da Crnu Goru uvuče uprkos tome što većina građana nije za to, pa Raković sugeriše da bi i ruska diplomatija trebalo da iznese stav prema tom pitanju.

„Neću biti pretenciozan ako kažem da bi to bila neka vrsta aneksije Crne Gore kao što je bila austrougarska aneksija Bosne i Hercegovine, jer protiv volje naroda Crne Gore uvlače se NATO trupe i praktično čitavo društvo u sistem permanentne okupacije, jer to društvo nije imalo priliku da se oglasi na referendumu“, kategoričan je Raković.

Da su prilike drugačije, i NATO i režim u Podgorici bi, dodaje Raković, dali mogućnost da dođe do referenduma, međutim, pošto je jasno da bi najverovatniji ishod bio da se odbije pristup Crne Gore NATO-u, onda se Crna Gora uvlači nasilnim putem.

Na pitanje kako to da pismo koje je Tilerson poslao senatorima 7. marta ugleda svetlost dana tek sad, Raković ponavlja da je jedno od mogućih razloga to da bi se na neki način opravdao Tilersonov odlazak u Moskvu i njegovo izbegavanje susreta ministara spoljnih poslova NATO pakta.

 
Autor Nenad Zorić

Izvor Sputnjik, 23. mart 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u