OBAMA NA ČELU OBAVEŠTAJNE POBUNE PROTIV TRAMPA?

PATRIK BJUKENEN Zbog kog dobronamernog razloga bi američki obaveštajci tuđim vladama slali tajne podatke...

PATRIK BJUKENEN

Zbog kog dobronamernog razloga bi američki obaveštajci tuđim vladama slali tajne podatke koji nanose štetu njihovom predsedniku?

Devin Nuns je upravo pustio mačku među golubove. Dva dana pošto nas je direktor FBI Džejms Komi uveravao da nema istine u Trampovom tvitu da ga je prisluškivao Obama, predsedavajući obaveštajne komisije u Kongresu rekao je da je Tramp možda bio u pravu, što znači da se ne radi o maloj stvari.

Američka obaveštajna zajednica je, navodi Nuns, tokom praćenja legitimnih meta pokupila imena zvaničnika Trampovog tranzicionog tima, otkrila njihov identitet i proširila vesti o njihovim imenima, praktično osiguravši da će te informacije procureti. Ako je to tačno, ovo liči na zaveru sa ciljem sabotaže Trampa i pre nego što je postao predsednik.

Komi je brzo izjavio da nema dokaza za potvrdu Trampovog tvita. Ali, kad je pokrenuta tema elektronskog nadgledanja Trampa i njegove kampanje, Komi, zbog nekog razloga, nije mogao to da komentariše.

A to povlači pitanje šta je ovde pravi skandal? Da li to što su Rusi hakovali DNC i mejlove Džona Podeste i poslali ih Vikiliksu? To slušamo od juna. Da li to što su Trampovi zvaničnici možda bili u dosluhu sa Rusima? Ipak, bivši direktor Nacionalne obaveštajne zajednice Džejms Klaper i bivši šef CIA Majk Morel su obojica naveli da za ovo nisu videli nikakve dokaze.

Ovog meseca senator Kris Kuns je, komentarišući svoju šokantnu izjavu o transkriptima koji dokazuju vezu Rusije i Trampa, priznao da „nema čvrste dokaze“. Ali, ako Klaper i Morel nisu videli dokaze o vezama između Rusije i Trampa, šta su to proučavali svih ovih meseci pa su na kraju došli do takvog zaključka? Da li su u pitanju „transkripti FBI“, o kojima je mrmljao senator Kuns?

Ako jesu, ko je presreo i transkribovao te konverzacije? Ako su to bile obaveštajne službe koje sa bave nadzorom, ko im je dao odobrenje? Koliki je obim svega toga? Ko je bio meta? Da li to i dalje traje? Ako danas, nakon osam meseci, obaveštajne službe ne mogu da nam kažu da li je bilo koji član Trampovog tima bio u dosluhu sa Rusima, šta nam to govori o njihovoj kompetentnosti?

ZAVERA „DUBOKE DRŽAVE“
Pravi skandal, koji mediji tretiraju kao diverziju u odnosu na primarnu metu (Trampa), je zavera „duboke države“ sa ciljem rušenja predsednika, za koju su izleda odgovorni Obamini ljudi, možda čak i Obama lično.

Razmotrite samo šta je 12. januara napisao Dejvid Ignejšes iz Vašington posta:

„Sudeći po visokom zvaničniku američke administracije, Flin je nekoliko puta kontaktirao sa ruskim ambasadorom Sergejom Kisljakom 29. decembra, na dan kad je Obamina administracija proterala 35 ruskih zvaničnika… Šta je Flin rekao?“

E sad, 29. decembra, Flin, kao predloženi savetnik za nacionalnu bezbednost, pozivom ruskom ambasadoru ne samo da je radio svoj posao – on je on u tom trenutku bio privatno lice.

Zašto ga je raskrinkala američka obaveštajna zajednica? Ko je taj „visoki zvaničnik“ koji je bacio senku na njega? Da li je taj zvaničnik mogao znati koliko puta je Flin razgovarao sa Kisljakom. a da ne zna o čemu su razgovarali?

trampobamaU to je teško poverovati. Ovo liči na delo antitrampovski nastrojenog agenta iz obaveštajne zajednice, koji je iskoristio Ignejšesa da odradi prljav posao.

Flin je oboren. Da li je Komi iskoristio svoje ingerencije u FBI da pronađe ko ga je razotkrio i dokusurio? Ako nije, zbog čega nije?

U današnjem Volstrit žurnalu Den Heninger ponovo ukazuje na priču iz Njujork tajmsa od 1. marta, navodeći:

„U poslednjim Obaminim danima pojedini zvaničnici Bele kuće požurili su da po celoj administraciji prošire informacije o ruskim nastojanjima da podriju predsedničke izbore i o potencijalnim kontaktima između Rusa i Trampovih saradnika.“

„Oni su uradili sledeće“, piše Heninger, citirajući Njujork Tajms:

„U obaveštajnim agencijama preduzeti su napori da se analizira što više sirovih obaveštajnih podataka i da se izveštaji drže pod relativno niskim stepenom tajnosti kako bi se obezbedilo da ih pročita što veći broj članova administracije i – u pojedinim slučajevima – evropskih saveznika.“

ZAR TO NIJE POBUNA?
Zbog kojeg dobronamernog razloga bi američki obaveštajci tuđim vladama slali tajne podatke koji nanose štetu njihovom predsedniku? Zar to nije nelojalnost? Zar to nije pobuna?

Dana 12. januara, navodi Heninger, Tajms je „izvestio da je državni tužilac Loreta Linč potpisala pravilnik koji dozvoljava Nacionalnoj bezbednosnoj agenciji (NSA) da deli ‘neobrađene obaveštajne informacije‘ sa 16 drugih obaveštajnih agencija.“

Zaprepašćujuće. Obamini ljudi su američke i savezničke obaveštajne zajednice snadbeli tempiranim bombama sa ciljem da one budu detonirane pošto Tramp preuzme vlast. Ovo je skandal, a ne to što je Tramp rekao Vladimiru da pronađe 30.000 nestalih Hilarinih mejlova.

Trebalo bi da znamo ko je bio u dosluhu sa Rusima ako neko uopšte jeste. Ali još važnije je da rasvetlimo zaveru „duboke države“ za sabotažu predsednika.

Do sada, istraga o ruskim vezama pokazala se kao bespredmetna. Ali istraga o tome ko u FBI, CIA, i NSA otkriva podatke o američkim građanima i nezakonito šalje informacije antitrampovskim medijima kako bi uništio predsednika kojeg se zakleo da će služiti, mogla bi se ispostaviti kao pun pogodak.

loretalincŠto se tiče izveštaja o umešanosti Lorete Linč i Bele kuće u plan da se Trampu nanese šteta i da se on uništi, pravo pitanje glasi: šta je Barak Obama znao i kad je to saznao?

Preveo ALEKSANDAR VUJOVIĆ

Blog Patrika Bjukenena

Svet
Pratite nas na YouTube-u