U RUSIJI IZBILI „ANTIKORUPCIJSKI PROTESTI“ POD SIMBOLOM ŽUTE PATKICE

U Novosibirsku demonstranti nosili transparente sa slikom „žute patkice“, javio je Radio Slobodna Evropa...

U Novosibirsku demonstranti nosili transparente sa slikom „žute patkice“, javio je Radio Slobodna Evropa

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni je uhapšen uz Moskvi na antikorupcijskom protestu koji je organizovao, javljaju svetski mediji.

Pristalice Navaljnog kažu da se očekuje da će on sutra biti izveden pred sud, preneo je AFP.

Najmanje 700 osoba zadržano je u pritvoru u centru Moskve tokom demonstracija, koje su u tom gradu i širom Rusije ogranizovane protiv korupcije vladinih zvaničnika, javio je Tass pozivajući se na neimenovani izvor iz policije.

Uhapšeni su odvedeni u različite policijske stanice, dodao je izvor ruske agencije pozivajući se na najnovije informacije.

Tass je, takođe, preneo izjavu portparola policije da policajci nisu upotrebili suzavac tokom protesta u Moskvi, već osobe koje još nisu identifikovane.

Rojters je ranije preneo da je nekoliko desetina ljudi uhapšeno na protestima širom Rusije nakon što je opozicija pozvala ljude da izađu na ulice u znak protesta zbog korupcije i da zatraže ostavku premijera Dmitrija Medvedeva.

Proteste je pokrenuo opozicioni lider Aleksej Navaljni, a u fokusu su njegove nedavne tvrdnje da premijer Medvedev poseduje niz kuća, jahti i vinograda.

Navaljni je priveden tokom protesta u centru Moskve, a novinar Rojtersa rekao je da je video kako ga policija privodi u Tverskoj ulici i smešta ga u policijski kombi.

Na stotine opozicionih demonstranata, prema njegovim rečima, okupilo se oko policijskog kombija pokušavajući da spreči policiju da odvede Navaljnog.

Portparol ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova rekao je za TAS S da je 25 osoba zadržano u pritvoru na neodobrenom skupu u Vladivostoku gde se, kako je naglasio 500 osoba okupilo na trgu kod gradske železničke stanice.

On je dodao da su tri osobe puštene na slobodu.

Rojters je prethodno preneo da je u Vladivostoku uhapšeno najmanje 30 demonstranata ističući da su hapšenja počela kada su demonstranti podigli transparente s natpisima „Korupcija nam krade budućnost“ i „Premijer da se pozove na odgovornost“.

S druge strane, Radio Slobodna Evropa tvrdi da je oko 1.000 osoba bilo na ulicama Vladivostoka, dok se oko 1.500 demonstranata okupilo u sibirskim gradovima Krasnojarsk i Omsk.

U Novosibirsku demonstranti nosili transparente sa slikom „žute patkice“, javio je Radio Slobodna Evropa.

Opozicija, naime, tvrdi da ruski premijer Dmitrij Medvedev ima tajnu vikendicu, gde, navodno, i patke imaju svoju kuću, što je postalo tema komentara na blogovima i društvenim mrežama.

To je bio povod i pojedinim učesnicima protesta u Novosibirsku da na ulice tog grada, gde se okupilo oko 2.000 osoba, izađu noseći transparente na kojima je pisalo „Ne korupciji“ i fotografije gumenih žutih patkica, navodi Radio Slobodna Evropa, dodajući da su taj protest odobrili zvaničnici.

Na Ju-tjubu-u je objavljen foto album, sastavljen od fotografija demonstranata sa transparentima sa patkicom, ali nije naveden izvor, odnosno autor fotografija, niti vreme i mesto snimanja.

U Južno-Sahalinskom je privedeno najmanje pet osoba tokom skupa, a devet nakon skupa.

Još šest osoba je uhapšeno na drugom skupu u Komsomoljsku na Amuru, dodaje Radio Slobodna Evropa.

Rojters navodi, pozivajući se na očevice, da je najmanje četvoro demonstrana uhapšeno i u Jekaterinburgu, gde se okupilo od 500 do 700 ljudi, mada policija nije potvrdila hapšenja.

Navaljni je na svom vebsajtu naveo da će više od 80 gradova širom Rusije održati danas proteste i da vlasti većinu skupova nisu odobrile, a Kremlj je u petak saopštio da planovi o održavanju protesta u centru Moskve predstavljaju nezakonitu provokaciju.

Današnji protesti predstavljaju jedan od najvećih koordinisanih izliva nezadovoljstva otkako su 2011. i 2012. godine održani protesti posle parlamentarih izbora koje su pratile optužbe za krađu glasova, ocenio je AP.

Ta agencija napomenula je da ruski državni mediji do podne nisu izvestili o protestima.

Istovremeno, Tas s je preneo izjave ruskih advokata i visokog policijskog zvaničnika koji upozoravaju da bi učesnici opozicionih protesta u centru Moskve mogli da budu kažnjeni sa 20.000 rubalja, odnosno oko 333 dolara, ili će morati da provedu 15 dana u zatvoru, uz krivične optužbe za huliganstvo.

Izvor Tanjug/B92, 26. mart 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u