THE NATIONAL INTEREST: PORUKE NOVIH SRPSKIH RAKETA

MAJK PEK Srpske rakete su upozorenje da će Srbija, ukoliko je NATO napadne, izvršiti...

MAJK PEK

Srpske rakete su upozorenje da će Srbija, ukoliko je NATO napadne, izvršiti odmazdu na bilo koju komšijske zemlje koja pomaže NATO

Još uvek besna zbog NATO bombardovanja iz 1999. godine, Srbija je predstavila novu vođenu raketu koja šalje poruku njenim komšijama: ako pomognete NATO da nas bombarduje, mi ćemo bombardovati vaše gradove.

Srpska raketa „Šumadija“ montira se na kamionska vozila i može pogađati mete na rastojanju od 280 kilometara. IHS Jane’s opisuje je kao raketu od 400 milimetara sa bojevom glavom od 200 kilograma i inercijalnim sistemom navođenja.

Ekspert za vojna pitanja iz Srbije koji se borio u Bosni i Hrvatskoj 90-tih godina i bio bombardovan od NATO 1999. tokom rata na Kosovu rekao je za ruske medije da će te rakete poleteti ukoliko zemlje koje okružuju Srbiju odluče da opet pomognu NATO.

„Ovo je upravo ono što je Srbiji bilo potrebno 1999. godine da spreči zemlje u regionu da učestvuju u agresiji protiv nas“, za ruski Sputnjik navodi Miroslav Lazanski, vojni analitičar srpskog lista Politika. „’Šumadija’ takođe može da gađa velike gradove u graničnim zemljama“.

TRKA SA HRVATSKOM
Srećom, takav konflikt se nikad više neće desiti“, navodi Lazanski. „Ali, u slučaju da do njega dođe, ako bi neko bio dovoljno lud da trećoj zemlji koja namerava da napadne Srbiju otvori vazudšni prostor (kao što je Bugarska uradila 1999), sada imamo raketu kojom možemo da dosegnemo sve strateške lokacije u regionu.“

Srbija takođe učetvorostručuje svoju flotu modernih lovaca, zahvaljujući Rusiji i Belorusiji. Rusija Srbiji prodaje šest migova 29, kao i protivvazdušni sistem srednjeg dometa Buk, u transakciji vrednoj 640 miliona dolara. Za to vreme Belorusija, ruski saveznik, donira još osam migova-29 i još dva PVO sistema Buk.

raketasumadija„Migovi će biti opremljeni najmodernijim -oružjem, radarima, optičkim i komunikacionim sistemima“, izjavio je srpski ministar odbrane Zoran Đorđević. Ovo će znatno podići srpsku borbenu moć u vazduhu, koja trenutno počiva na samo četiri Miga-29, tri Miga-21, koji će uskoro biti penzionisani, i još 15 lakih napadačkih aviona proizvedenih za vreme bivše Jugoslavije.

U međuvremenu, srpski arhirival – Hrvatska – kupuje nove lovce da zameni zasatarele migove-21. Kako prenosi Defense News, „dva vodeća kandidata za planirani ugovor navodno uključuju Lokid Martinove F16 i Sabove JAS-39 Gripen. Alternative koje se razmatraju su i francuski Miraž, izraelski Kfir, kao i varijanta sa južnokorejskim T-50.“ Međutim, hrvatski pokušaj kupovine ukrajinskih Migova-21 okončan je pokretanjem antikorupcijske istrage protiv vlade.

DA LI TO RAT DOLAZI NA BALKAN
Čak i sa dodatnim Migovima-29, Srbija će imati samo deo vazudšne moći bivše Jugoslavije uoči raspada početkom 90-tih. Tokom NATO bombardovanja 1999. Srbija je izgubila pet Migova-29, od čega su četiri oborena od strane američkih F-15 i F-16, dok je peti oborio holandski F-16.

Budući da se Srbija i Hrvatska naoružavaju, da li to rat dolazi na Balkan? Neki balkanski analitičari navode da kupovina oružja nije nužno uvod u regionalnu trku u naoružanju. Hrvatska je klijent Zapada, a Srbija ima bliže veze sa Rusijom, pa je prirodno za obe zemlje da kupuju oružje od svojih patrona.

vucicmig29Ali srpske rakete su i upozorenje da će Srbija, ukoliko je NATO ponovo napadne, izvršiti odmazdu protiv bilo koje komšijske zemlje koja pomaže Alijansi.

Majk Pek je dopisnik lista „The National Interest“

Preveo ALEKSANDAR VUJOVIĆ

The National Interest

Politika
Pratite nas na YouTube-u