IGOR PŠENjIČNIKOV: ŠTA DODIK PORUČUJE KAD POMINjE UJEDINjENjE RS I SRBIJE?

Dodik je uputio jasan signal onima koji i dalje nameravaju da rasparčavaju Srbiju i...

Dodik je uputio jasan signal onima koji i dalje nameravaju da rasparčavaju Srbiju i konačno dotuku Srbe

Predsednik Republike Srpske (koja je u sastavu Bosne i Hercegovine) Milorad Dodik 22. marta izjavio je: „Došlo je vreme za rehabilitaciju i objedinjavanje srpskog mnogostradalnog naroda. (…) Ako Srbi nemaju svoju državu – nemaju ni slobodu. Zato Republika Srpska postoji kao država. Danas Srbi treba da se okupe oko svoje dve države koje postoje u ovom istorijskom trenutku – oko Srbije i Republike Srpske. Ako mi ne prihvatamo Republiku Srpsku kao državu, niko nam je neće dati. Nama otimaju državu“.

Dodikova izjava zvuči hrabro i veoma provokativno sa tačke gledišta muslimansko-hrvatske Federacije BiH i Zapada koji se odlučno suprotstavljaju izdvajanju srpskog dela te zemlje i njegovoj težnji da učvrsti veze sa velikom Srbijom.

Reči predsednika Dodika treba tumačiti u kontekstu, u poslednje vreme naglog, zaoštravanja protivrečnosti između, sa jedne strane, Republike Srpske nastanjene Srbima i, sa druge strane, – Federacije Bosne i Hercegovine koju naseljavaju muslimani i Hrvati a koja uživa podršku SAD i EU.

Do zaoštravanja je došlo zbog pokušaja bosanskih muslimana da podvrgnu reviziji odluku Međunarodnog suda pravde u Hagu od 2007. godine koji je odbacio zahtev da se na Srbiju prebaci odgovornost „za genocid“ za vreme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini 1992-1995. godina.

Na ovo ćemo se vratiti kasnije. Prvo bih podsetio na neke skorašnje događaje koji se tiču ovog tinjajućeg konflikta.

Vlasti u Banja Luci u septembru prošle godine održale su referendum u vezi sa proslavom 9. januara – Dana Republike Srpske. Na taj dan 1992. godine bila je proglašena Republika Srpska Bosna i Hercegovina koja je odbila da izađe iz sastava Jugoslavije. Više od 99 procenata stanovništva srpskog dela BiH reklo je „da“ proslavi. Održana je u celoj Republici Srpskoj 9. januara 2017. godine, kao i prethodnih godina.

To je izazvalo veliko nezadovoljstvo muslimansko-hrvatskog dela BiH i EU i SAD koje je podržavaju. Već nekoliko dana nakon toga Vašington je uveo sankcije protiv Dodika, optužujući ga za kršenje Dejtonskog sporazuma. U izjavi Ministarstva finansija SAD se kaže da je „Milorad Dodik velika pretnja suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine“.

Pre toga, 2015. godine Visoki predstavnik za BiH (lice koje prati realizaciju Dejtonskog sporazuma iz 1995. godine) pokrenuo je razmatranje uvođenja zakona o sudovima i tužilaštvima BiH. Prema tom zakonu, bosanski muslimani bi mogli da pokreću postupke gonjenja Srba za „epizode“ iz građanskog rata 1992-1995. godine. Reagujući, Republika Srpska najavila je referendum o „nelegalnosti“ uvođenja takvih zakona. Referendum nije održan pod pritiskom SAD i EU pošto bi njegovo održavanje navodno pretilo raspadom BiH već 2015. godine.

Na početku citirana Dodikova izjava je uzvratni plotun, za sada verbalni, jer je odgovor na istupe muslimana.

Vratimo se tužbi koja je podneta Međunarodnom sudu pravde.

U februaru ove godine, predstavnici muslimanske strane u Predsedništvu BiH (izvršni organ koji vrši funkciju šefa države i sastoji se od tri člana – muslimana, Hrvata i Srbina) podneli su Međunarodnom sudu OUN u Hagu ponovnu tužbu Bosne i Hercegovine protiv Srbije koja se okrivljuje za genocid za vreme rata u Bosni i Hercegovini 1992-1995. godina. Muslimani su zahtevali da se revidira odluka Međunarodnog suda od 2007. godine u vezi predmeta „Bosna i Hercegovina protiv Srbije i Crne Gore“ (u to vreme – Savezne Republike Jugoslavije).

Bosna i Hercegovina je tražila da se Srbija proglasi krivom za genocid i tražila je nadoknadu. Sud je 2007. godine odlučio da Srbija kao država ne snosi odgovornost za genocid protiv bosanskih muslimana za vreme građanskog rata.

Ponovna tužba može da se podnese samo uz saglasnost svih članova Predsedništva BiH. Međutim, tužba je podneta na inicijativu člana predsedništva BiH predstavnika bosanskih muslimana Bakira Izetbegovića, bez saglasnosti srpskog i hrvatskog predstavnika. Međunarodni sud pravde je 9. marta odbio da primi tužbu.

Uzgred, zvanični Beograd je oštro reagovao na zahtev muslimanske strane za reviziju.

„Nejasno je kako će se dalje razvijati odnosi unutar Bosne i Hercegovine i ne zna se kakvi se odnosi očekuju između Bošnjaka i Srbije posle takvog koraka, sa kojim se očigledno ne slažu predstavnici hrvatskog i srpskog naroda Bosne i Hercegovine i međunarodna zajednica, koja obično podržava svaki korak protiv Srbije“, – rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

U uslovima kada muslimanska zajednica nije spremna da se primiri, Dodik odgovara udarcem na udarac.

Reagujući na demarš muslimana, njegova stranka – Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) – bojkotuje zasedanja palate predstavnika u parlamentu BiH.

Dodik i nije morao da glasno govori o svima poznatoj skrivenoj želji podeljenih Srba o objedinjavanju Republike Srpske i Srbije. Ali, on kaže da je „došlo vreme da se objedinimo“. Iz njegovih reči je jasno da je podela Srba – privremena situacija sa kojom su oni samo prinuđeni da se mire.

Osim toga, uoči proslave 9. januara Dodik je izjavio da Bosna i Hercegovina kao zemlja nema šansi da uspe, a izlaz iz nastale situacije on vidi u mirnoj podeli na nezavisne države. Pri čemu Dodik o tome ne govori prvi put.

On je još 2012. godine direktno izjavio: „Želim da se BiH raspadne“.

Neko može da optuži Dodika da su njegove reči u suprotnosti sa Dejtonskim sporazumom iz 1995. godine koji je stavio tačku na građanski rat u bivšoj jugoslovenskoj Republici Bosni i Hercegovini i postavio pravni osnov za formiranje nove države sa istim nazivom. Ovaj sporazum bi trebalo da osigurava mir između strana u sukobu 1992-1995. godine.

Mada, kako mi je u intervjuu rekao poslanik u srpskoj Skupštini (parlamentu) iz patriotske stranke Dveri – Zoran Radojčić – „BiH ima nestabilno državno uređenje koje je stvoreno veštački, zanemarujući interese svih naroda koji tu žive“.

Dejtonski sporazum, napomenuo je Radojčić „pisan je u Vašingtonu tako kao da su muslimani i Hrvati – dobra strana, a Srbi loši momci. U takvoj paradigmi BiH živi do današnjeg dana. U BiH su na delu dvostruki standardi“.

Radojčić je ubeđen da bosanski muslimani ne deluju samostalno već po nagovoru Zapada.

Nije slučajno premijer Srbije Aleksandar Vučić prema rezultatima susreta od 3. marta sa visokim predstavnikom za spoljnu politiku EU Federikom Mogerini rekao da EU prema Srbiji koristi dvostruke standarde i spomenuo u tom kontekstu obnavljanje, od strane muslimanske zajednice BiH, tužbe protiv Srbije u Međunarodnom sudu pravde.

Dodik je uputio jasan signal onima koji i dalje nameravaju da rasparčavaju Srbiju i konačno dotuku Srbe.

„Treba razumeti da se na Srbe u Republici Srpskoj stalno vrši pritisak od strane muslimanskog dela BiH, od strane SAD i EU, – naglašava Radojčić. – Jedina želja muslimanskog dela BiH je da Republika Srpska nestane, da se rastvori. Oni vode stvar ka unitarnoj državi u kojoj nema mesta za Srbe. Nemoguće je živeti u takvom okruženju. Zato Milorad Dodik i priča o podeli zemlje na nezavisne države“.

Radojčić ističe da se izdvajanje Republike Srpske od BiH može dogoditi „putem referenduma naroda RS o nezavisnosti njihove republike“.

Izvor RIA Novosti/Fakti, 30. mart 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u