ALBANSKI ŠEF DIPLOMATIJE: TIRANSKU PLATFORMU UNETI U MAKEDONSKI USTAV

„Ako se neko prema Ohridskom sporazumu odnosi kao prema izvoru sporova u Makedoniji –...

„Ako se neko prema Ohridskom sporazumu odnosi kao prema izvoru sporova u Makedoniji – onda je realizacija tog sporazuma na niskom nivou“

Ministar spoljnih poslova Albanije, Ditmir Bušati, u intervjuu briselskom internet-portalu „Euraktiv“ nije se ustručavao da se meša u unutrašnje stvari Makedonije.

Bušati je, naime, otkrio da očekuje da „Tiranska platforma“ bude ugrađena u makedonski Ustav.

Svestan da ne govori kao pojedinac već u ime svog državnog vrha, ocenio je da bi to donelo dobro „i Makedoncima i Albancima“:

„Verujem da bi uključivanje takozvane albanske platforme u Ustav Makedonije, odnosno u novi pravni okvir te zemlje, imalo pozitivne efekte za obe etničke grupe koje žive u Makedoniji. Odnosno, za njene glavne etničke grupe – za Makedonce i Albance“.

Bušati je ovom izjavom potvrdi glavno podozrenje Đorđa Ivanova, Nikole Gruevskog i svih onih koje na ulice i trgove izvodi Inicijativa „Za zajedničku Makedoniju“: da je pravi cilj „Tiranske platforme“ rekompozicija države. U korist Šiptara i sa dalekosežnim i sudbonosnim posledicama.

Bušati je, doduše, u istom intervjuu tvrdio da ne postoji nikakva „Tiranska platforma“ već da je to dokument koji su sačinile tri od četiri šiptarske partije u Makedoniji. A Tirana je tu platformu navodno samo naknadno podržala.

Podršku je obrazložio rečima: „Mi taj dokument podržavamo zato što se u njemu naglašava da Albanci žele da Makedonija ostane objedinjena. Drugo, tim dokumentom se traži bolja međuetnička harmonija u duhu Ohridskog sporazuma“.

Bušati je naveo i da platforma tobože može pomoći deblokiranju puta Makedonije u NATO i u EU i normalizovanju odnosa sa Grčkom i Bugarskom. Sa Albanijom i Kosovom kao dobrim susedima.

Na opasku „Euraktiva“ da davanje albanskom statusa službenog jezika na celoj državnoj teritoriji menja ustavni poredak i pretvara unitarnu Makedoniju u federaciju, Bušati je uzvratio:

„Ne razumem zašto se davanje albanskom statusa službenog jezika poistovećuje sa federalizacijom. Ako se neko prema Ohridskom sporazumu odnosi kao prema izvoru sporova u Makedoniji između Makedonaca i Albanaca – onda je realizacija tog sporazuma na niskom nivou“.

Izvor Fakti, 03. mart 2017.

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u