PROTESTI PROTIV IZBORNIH REZULTATA U BEOGRADU, NIŠU I NOVOM SADU

Organizatori pozivaju građane da nastave sa protestima, i da je to „prva bitka u...

Organizatori pozivaju građane da nastave sa protestima, i da je to „prva bitka u ratu za bolju budućnost“

Nekoliko hiljada građana okupilo se na skupu pod nazivom „Protest protiv diktature“. Građani su protestovali jer su, kako kažu, nezadovoljni rezultatima izbora. Pojedinci su Skupštinu i Vladu gađali jajima. Povorka je išla od Skupštine, ka Trgu, zatim Svetogorskom do RTS, pa ka Vladi, RIK-u i ponovo ka Skupštini. Protesti i u Novom Sadu i Nišu.

Jedan od učenika se preko megafona obratio okupljenima i pozvao ih da sutra u 18h ponovo dođu na isto mesto i organizuju nove proteste.

Ispred Skupštine su se dogodili samo manji incidenti. Naime, jedna grupa je gađala policajce flašama i jajima, i pokušali su da priđu stepenicama. Policija nije reagovala. Građani su policiji vikali da brani narod.

Saobraćaj u centru grada je usporen, u pojedinim ulicama i zaustavljen.

Nekoliko jaja je poletelo i ka vratima Vlade Srbije.

Kako saznaje N1, jedan policajac ispred RTS se požalio da je pogođen kamenicom.

Građani, uglavnom studenti, organizovali su se preko društvenih mreža, a kako je navedeno na njihovoj Fejsbuk stranici, protest nema ekipu koja je vodi.

Za sada nema većih incidenata, tu je je i policija. Kako javlja naš reporter, porušen je mali deo ograde pored plakat koji su stajali ispred Skupštine, na početku skupa. Pojedinci su gađali parlament jajima.

Organizatori pozivaju građane da nastave sa protestima, i da je to „prva bitka u ratu za bolju budućnost“.

Ništa se ne rešava za jedan dan, a pogotovo ne diktatura, poručuju organizatori na Fejsbuku. Oni su, takođe, zamolili ljude da u manjim mestima organizuju slične događaje uz pomoć društvenih mreža.

„Sloba je dobio izbore, to treba da zapamtite“, poručuju.

Sa skupa se čuju skandiranje protiv Vučića, pištaljke… Viču: „Izdaja, izdaja“.

Niko se nije obraćao, jer se radi o spontanom skupu.

PROTEST I U NOVOM SADU I NIŠU
Večeras se oko stotinu građana, uglavnom mladih ljudi, okupilo i u Nišu, na glavnom gradskom trgu. Kako se informacija širila društvenim mrežama, povorci koja je išla gradom priključilo se još građana, tako da je na kraju bilo nekoliko stotina. Njih su pratila samo jedna kola saobraćajne policije.

Za utorak u 18 sati najavljen je novi protest u tom gradu, javlja naša reporterka iz Niša.

Par stotina Novosađana okupilo se danas popodne na protestu „Vojvodina protiv diktature“, gde su iskazali nezadovoljstvo, kako kažu, najviše zbog činjenice da polovina njihovih sugrađana nije izašla na izbore.

Protest su organizovali preko društvenih mreža, a najveći deo okupljenih činili su mladi, koji kažu – ne želimo da idemo iz zemlje zbog izbornih rezultata, već da pripremimo teren za buđenje ljudi na sledećim izborima.

Izvor N1, 04. april 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u