I TRAMPOVA AMERIKA NA STRANI AL KAIDE

TONI KARTALUČI Razvejana je iluzija da u Vašingtonu postoji neka vrsta legitimne predstavničke vlade;...

TONI KARTALUČI

Razvejana je iluzija da u Vašingtonu postoji neka vrsta legitimne predstavničke vlade; tamo je samo ozlojeđena oligarhija

Oko 60 krstarećih raketa koje je ispalila američka vojska pogodilo je (naknadno se ispostavilo da je ispaljeno 59, a da je do cilja stiglo samo 23, što je izuzetno niska efikasnost; prim. prev.) vazdušnu vojnu bazu u blizini Homsa, gde se trenutno nalazi linija fronta između Sirijske arapske armije i više organizacija koje je Stejt department označio kao terorističke, uključujući i Al Nusru i samoproglašenu Islamsku državu.

Prema izveštajima, napad je osveta zbog navodnog „hemijskog napada“ u blizini severnosirijskog grada Idliba, koji trenutno ima ulogu de fakto prestonice preostalih boraca Al Kaide u Siriji.

NAPADI NA OSNOVU SUMNjIVIH TVRDNjI
Udari su izvedeni na osnovu sumnjivih tvrdnji nepotkrepljenih materijalnim dokazima; tvrdnji koje su izneli militanti i spolja finansirani subjekti koji se predstavljaju kao humanitarne organizacije. Bilo je sličnih optužbi koje su proglašene lažnim, uključujući i napad hemijskim oružjem u Guti 2013. godine.

Odluka SAD da deluju unilateralno, bez odobrenja UN i pre bilo kakve formalne istrage, potvrđuje režiranu prirodu napada. Da su SAD bile iskreno uverene da je sirijska vlada koristila hemijsko oružje, formalna istraga ne samo da bi konačno dovela do rezolucije UN protiv sirijske vlade već verovatno i do dugo priželjkivane smene režima u Damasku.

Znajući da bi formalna istraga otkrila da se radi o režiranom napadu, SAD su ubrzano preduzele akciju, nastojeći da isprovociraju odgovor sirijske vlade koji bi retroaktivno opravdao njihov prvi udar, koji se u suprotnom ničim ne može opravdati.

Ishitreni napad evocira sećanje na fabrikovane dokaze koji su predstavljeni pre američke invazije i okupacije Iraka 2003. godine, koja je okončana dugo planiranom smenom režima, uništenjem funkcionalne nacionalne države i haosom, ratom, podelama i uništenjem koji sada već traju dosta duže od jedne decenije.

sadsirijaraketeSlična „humanitarna“ pozadina je od strane SAD korišćena i 2011. da se opravda direktna vojna intervencija u Libiji, koja je takođe rezultovala smenom režima, kao i podelama i uništenjem Libije kao nacionalne države. Libija je sada inkubator za terorističke organizacije i odskočna daska za put u Evropu afričkim izbeglicama, koje su decenijama tragale za boljim životnim uslovima u Libiji, sve do američke intervencije iz 2011. godine.

Utisak je da su SAD sada načinile dodatni korak ka ponavljanju procesa rascepa i uništenja, ovaj put u Siriji.

UDARI POMAŽU AL KAIDI
Severnosirijski grad Idlib trenutno ima funkciju poslednjeg ozbiljnoj uporišta Al Kaide u Siriji. Istočna Raka je sestrinski grad koji kontroliše Islamska država. Uprkos tvrdnjama da su dve grupe ideološki i strateški suprotstavljene, one koordinišu svoje napore u Siriji od samog početka konflikta.

Iako Al Kaida otvoreno upravlja disfunkcionalnim gradom – koji se gotovo u potpunosti održava isključivo spoljnom pomoći – američki kreatori politike u više navrata su pozivali da Idlib postane de fakto prestonica opozicione vlade. Baš kao što je decenijska teroristička prestonica Bengazi pretvorena u front za smenu libijskog režima, iza kojeg je stajala Amerika, Idlib bi imao ulogu političkog fronta, dok SAD i evropske, NATO i zalivske zemlje komadaju postojeću sirijsku državu.

Budući da je grad suočen sa neizbežnim oslobađanjem od strane sirijskih snaga i njihovih saveznika, cilj montiranog napada hemijskim oružjem – i ishitrene jednostrane reakcije SAD koja je usledila – jeste da se uspori ili potpuno preokrene napredovanje sirijske vojske u Al Kaidinom uporištu u Idlibu.

alkaidaidlibIronično, američki predsednik Donald Tramp je 2016. u kampanji zauzeo tvrdu antiterorističku liniju, da bi se posle našao na mestu predsednika čija spoljna politika pomaže i podržava direktne počinioce napada na Njujork i Vašington iz 11. septembra 2001, na kojem se zasniva njegov ukaz o zabrani imigracije.

„TRAMPOVA POLITIKA“ JE AGENDA KONTINUITETA
Korišćenje američkih krstarećih raketa za udar na sirijske vazdušne snage ni na koji način nije „politika predsednika Trampa“. To je tek puka egzekucija politike koja se nalazi na stolu bivšeg predsednika Baraka Obame još otkad je 2011. godine. propao pokušaj smene režima u Siriji.

Korišćenje „dalekometnog“ (stand-off) oružja, kao što su krstareće rakete, bilo je u planu i 2013. nakon režiranog napada hemijskim oružjem u blizini Damaska, a potom ponovo 2015, pošto je ruska vojna intervencija u Siriji sprečila direktnije korišćenje američke vojne sile unutar i iznad sirijske teritorije. Korišćenje takvog oružja je neophodno zbog odbrambenih kapaciteta sirijske protivvazdušne mreže.

Blumberg u izveštaju iz 2013. pod naslovom Krstareće rakete Tomahavk će verovatno biti korišćene u američkim udarima na Siriju prenosi:

„Krstareće rakete Tomahavk će verovatno biti lansirane noću, na stotine sirijskih meta, uključujući i neke od elitnih vojnih jedinica predsednika Bašara el Asada, ukoliko SAD i saveznici pokrenu vazdušne udare kao odmazdu zbog korišćenja hemijskog oružja.

‘Mislim da bi to bio veoma ozbiljan prvi talas od nekoliko stotina Tomahavka, potom period procene situacije, i onda eventualno drugi talas ukoliko ocenimo da nismo postigli uništenje kakvo smo želeli’, navodi Džefri Vajt, bivši analitičar Vojno-obaveštajne agencije, koji je sada saradnik za vojna pitanja u Vašingtonskom institutu za bliskoistočnu politiku.“

Godine 2016. i Njujork tajms će objaviti članak pod nazivom 51 američki diplomata urgira za napade protiv Asada u Siriji, u kojem se navodi:

„Više od 50 diplomata u Stejt departmentu potpisalo je interni memorandum u kojem se oštro kritikuje politika Obamine administracije u Siriji i urgira da SAD izvedu vojne udare protiv vlade predsednika Bašara el Asada, kako bi se zaustavilo uporno kršenje primirja u petogodišnjem građanskom ratu.“

Članak eksplicitno pominje korišćenje dalekometnog oružja, poput krstarećih raketa, tvrdeći (naglasak autora):

„Ovaj memorandum, odnosno nacrt koji je Njujork tajmsu dostavio zvaničnik Stejt departmenta, kazuje da je američka politika ‘pregažena’ neumoljivim nasiljem u Siriji. On poziva na ‘razumnu upotrebu dalekometnog i vazdušnog oružja, što bi dovela do toga da diplomatski proces koji prevode SAD bude čvršći, odlučniji i bolje fokusiran’.“

Očigledno je da su, nezavisno od navodnog „izgovora“, SAD nameravale da eskaliraju vojne akcije protiv Sirije i postepeno stvore preduslove za eventualnu smenu režima. Korišćenje dalekometnog oružja, uključujući krstareće rakete, deo je plana jedinstvene agende Obamine administracije.

trampkabinet01Uz američku politiku koja doživljava kolaps u Siriji i ostatku sveta, razvejana je iluzija partijskih politika i uverljivih narativa kojima su Amerikanci i ostatak sveta ubeđivani da u Vašingtonu postoji neka vrsta legitimne predstavničke vlade. Ostala je samo opasno ozlojeđena korporativno-finansijska oligarhija, koja otvoreno juri svoje ciljeve, slabo se obazirući na javno mnjenje, međunarodne zakone ili čak strah od posledica provođenja tako kratkovidih planova u sve samosvesnijem i sposobnijem alternativnom „međunarodnom poretku“.

Toni Kartaluči je geopolitički stručnjak i pisac iz Bangkoka

Preveo ALEKSANDAR VUJOVIĆ

New Eastern Outlook

Svet
Pratite nas na YouTube-u