VESELIN SIMONOVIĆ: DECA KOJA PROTESTUJU JEDINO SU VREDNO (A KOJA NE PROTESTUJU NISU)

I da svima poručim – svako ko bude pisao i pričao bilo gde da...

I da svima poručim – svako ko bude pisao i pričao bilo gde da je mlade organizovao Soros potpuna je politička neznalica

Tata, hoćeš li da idemo na protest, pitala me je ćerka, studentkinja završne godine Medicinskog fakulteta. Nemušto sam se pravdao zašto neću, te imam obaveze, te snimiće me ovi zlotvori iz podrepaških nazov imedija i ponovo u tome naći neku zaveru. Reče i da me razume, mada nisam siguran u to. Ona je među prvima svakog dana na zbornom mestu ispred Skupštine Srbije, besna i energična da istraje koliko god bude trebalo.

U julu će diplomirati i već se opredelila šta će specijalizirati, ali ne zna gde i kako. Sa 25 godina želela bi da se osamostali i da može skromno da preživi dok za četiri-pet godina ne postane hirurg, ali je svesna da će morati da volontira. Ona i njeni vršnjaci znaju da bez partijske knjižice ništa ne mogu da urade, a nisu niti žele da budu članovi nijedne stranke. Zato me neki dan i pitala kakav je život u Sloveniji, jer su joj kolege rekle da se tamo i sa platom specijalizanta može pristojno živeti.

Pazeći da ne ubijam taj elan i probuđenu energiju u njoj, pokušao sam da saznam šta su njena očekivanja, plašeći se kao roditelj da se još više ne razočara, jer ovakvi protesti, iskustvo me uči, ne traju dugo. Shvatio sam da se ona i njena generacija još nadaju da se buntom može nešto promeniti i da su spremni da se bore. Valjda će se nešto promeniti – njen je odgovor koji me najviše boli. Znam da neće.

Ne znam ko je inicirao proteste, ali vrlo dobro znam ko je organizovao moju kćerku i njeno društvo da šetaju, trube i „padaju“ u nesvest ispred Vlade Srbije. Mnogo je njih koji su ih isterali na ulicu: na prvom mestu je Aleksandar Vučić, jer ta deca više ne pale televizore zbog njega, smučio im se i on i svi njegovi prateći rijaliti programi. Ne pristaju oni da im vređa inteligenciju pričom da je Srbija obećana zemlja dok oni vagaju u koju državu da se isele čim diplomiraju. Primitivizam, bahatost i laži partijskih poslušnika i većine medija su postali model života i vladavine sa kojom se oni ne mire.

Gade se njima i liderčići opozicionih stranaka, jer su im se i oni smučili, pa su većinom glasali za Sašu Jankovića i Belog Preletačevića. Većina ovih što sad šetaju su naša deca, nas koji smo devedesetih protestovali, nije to generacija rijalitija ni parada. Ovim drugima je uvek dobro i kad koru hleba nemaju, zato stalno glasaju za vođu. Uostalom, kao što su to činili i čine njihovi roditelji.

Deca koja danas protestuju su jedino što nam je još vredno ostalo u Srbiji, zato oni imaju pravo da se bune i kritikuju koga god hoće. Imaju pravo da se bore da ostanu u svojoj državi i žive od svog znanja, sa diplomom pošteno stečenom. I ne može to što oni šetaju gradovima biti dobra volja ni Aleksandra Vučića, koliko god da je dobio na izborima, a još manje Nebojše Stefanovića, pa bio u novoj vladi i premijer.

I da svima poručim – svako ko bude pisao i pričao bilo gde da je mlade organizovao Soros, UDBA, ekstremna desnica, Vučić, Janković… potpuna je politička neznalica. Da li će neko pokušati da ih iskoristi i da li će neki podleći iskušenjima, drugo je pitanje. Već su pronašli nekog nesrećnika što se predstavlja kao predsednik nekakvog udruženja studenata, koji daje sebi za pravo da presuđuje šta su studentski protesti, a šta ne. Oni se i zbog takvih prišipetlji bune.

U međuvremenu, svima koji vređaju decu koja svakodnevno šetaju moram da poručim samo jedno (između ostalog i zato što vređaju i moju kćerku) – da su najobičnija… Deco, sa vama sam šta god radili, šetao ja ili ne!

Izvor Blic, 07. april 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u