SIRIJSKI AERODROM KOJI SU NAPALI AMERIKANCI VEĆ U FUNKCIJI

„Avio-baza funkcioniše normalno. Avioni poleću na borbene zadatke i tuku položaje i objekte terorista“...

„Avio-baza funkcioniše normalno. Avioni poleću na borbene zadatke i tuku položaje i objekte terorista“

Sirijska ratna avijacija obnovila je letove sa aerodroma „Šajrat“ – samo 20 sati nakon američkog raketnog udara.

Jedan sirijski visoki oficir rekao je ruskoj državnoj novinskoj agenciji RIA Novosti:

„Avio-baza funkcioniše normalno. Avioni poleću na borbene zadatke i tuku položaje i objekte terorista“.

Izveštač ruske agencije, koji se nalazi u „Šajratu“, javio je da su se svi avioni uspešno vratili u bazu.

Neki ruski mediji, inače, tvrde da su se američki razarači Porter i Ross, koji su lansirali krstareće rakete „Tomahavk“ na „Šajrat“, primakli Tel Avivu na samo 40 milja (severozapadno) i da su njihove rakete letele kroz vazdušni prostor Izraela i Libana.

Posebno naglašavaju da su ta dva američka ratna broda iz voda oko Sicilije do obala Izraela plovila noću i ujutro 6. aprila – što svedoči da je odluka o raketiranju Sirije bila doneta osetno ranije nego što Pentagon tvrdi.

„Šajrat“ nije slučajno postao meta napada. Jer, nalazi se 200 kilometara u dubini teritorije Sirije i na toj udaljenosti od ruskih sistema PVO koji čuvaju avio-bazu Hmejmim i pomorsku bazu Tartus.

Da bi sve bilo što neprimetnije, „tomahavci“ su leteli na 50 metara iznad tla – kroz izraelske i libanske doline.

Ruska agencija FAN navodi da je deo „tomahavka“ gađao utvrđene tačke sirijske armije duž važnog puta Homs-Palmira.

Moskovski znalac situacije u Siriji Jevgenij Krutikov ocenio je da američki raketni napad na „Šajrat“ izgleda „pomalo čudno“ i da ima „i neke elemente spektakla“.

Po njegovoj proceni, Trampu je najvažniji bio „psihološki efekat tog napada“.

Krutikov ukazuje da su korišćeni „tomahavci“ imali kasetne glave koje su protivpešadijsko oružje i da je zato pista „Šajrata“ ostala neoštećena.

Posebno naglašava da je „Šajrat“ sporedni aerodrom „sa nekoliko starih MiG-21 i Mig-23 i da na njemu nema nikakvih skladišta ni hemijskog ni bilo kakvog drugog oružja.

Krutikov navodi da su univerzalni lanseri raketa razarača Ross i Porter takvi da „tomahavci“ u njih nisu mogli da budu postavljen za jedan dan i da je moguće da je operacija koja je formalno povezana sa sumnjivim „hemijskim napadom u Idlibu“ možda pripremana još od Trampove inauguracije.

Po njegovim saznanjima, oba razarača su „napunjena“ krstarećim raketama za udare po pešadiji u Napulju, a to znači da su pripremani po naredbi admirala Džejmsa Foga, komandanta Šeste flote SAD, za neku sasvim drugu akciju

Krutikov zaključuje: Amerikancima je bio potreban napad, a ne njegov efekat. Bilo im je potrebno da zastraše, a upravo to nisu postigli.

Izvor Fakti, 08. april 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u