RAMA: OVO JE DRUGI PUT DA SU ALBANCI SPASILI CRNU GORU

Prvi put su to učinili podrškom na referendumu o nezavisnosti, a drugi put kada...

Prvi put su to učinili podrškom na referendumu o nezavisnosti, a drugi put kada su podržali koaliciju koja se zalaže za ulazak u NATO i EU

Premiejr Albanije Edi Rama juče je izjavio kako su Albanci dva puta spasili Crnu Goru, aludirajući na albanske poslanike koji su ulaskom u vladajuću koaliciju podržali savez za NATO i EU..

— Ulaskom u vlast Albanci su po drugi put spasili Crnu Goru. Prvi put su to učinili podrškom na referendumu o nezavisnosti, a drugi put kada su podržali koaliciju koja se zalaže za ulazak u NATO i EU – kazao je Rama za televiziju „Teuta“, prenele su podgoričke „Vijesti“.

Podsetimo, predsednik Donald Tramp potpisao je juče Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u, čime je okončana procedura njegove ratifikacije u Sjedinjenim Državama.

Senatori su posle davanja zelenog svetla za članstvo Crne Gore u NATO-u ocenili da će to ojačati Alijansu i istovremeno osnažiti demokratiju i nezavisnost Crne Gore.

Takođe su naveli da crnogorsko članstvo osnažiti američku nacionalnu bezbednost i poslati snažnu poruku Rusiji „koja pokušava da okupira susede i menja međunarodni poredak“.

Nakon što je predsednik stavio potpis na ratifikovani protokol o širenju saveza, ostaje da proceduru verifikacije okončaju još Holandija i Španija.

Crnogorski zvaničnici očekuju da Crna Gora bude punopravna članica NATO-a već na samitu krajem maja u Briselu.

RADIĆ: VELIKI KORAK ZA CG, SRBIJA OSTAJE IZOLOVANA
Ulazak u Alijansu znači da se krug zemalja u regionu koje ne pripadaju paktu dodatno smanjio, te da uz Srbiju samo Makedonija i BiH nisu deo vojnog saveza.

S obzirom na to da oba naša suseda imaju snažnu težnju da i sami postanu članovi, Srbija će postati ostrvo u NATO moru.

Vojni analitičar Aleksandar Radić za „Blic“ kaže da je ovo veliki korak za Crnu Goru, a da Srbija ostaje izolovana.

— Srbija ostaje potpuno izolovana, što je odavno projektovana slika. Naši političari su morali ranije da predvide kako će se odvijati stvari i pripreme se za takav scenario. Bićemo zemlja bez vojnih saveznika i moramo da se suočimo da nema ko da nam pomogne ako se nađemo u neprilici. NATO i EU idu u paketu. U Crnoj Gori su to prepoznali i sada će na njih zemlje EU gledati drugačije. Zapad projektuje jedan sistem vrednosti koji su Crnogorci prihvatili, zbog čega imaju dobar kapital za članstvo u EU – zaključuje Aleksandar Radić.

Izvor Blic, 12. april 2017.

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u