TILERSON: IZUZETNO PRODUKTIVNI PREGOVORI; LAVROV: MNOGO BOLjE SE RAZUMEMO

Američki i ruski šefovi diplomatije zadovoljni pregovorima; Tilerson se sastao i sa Putinom Ministar...

Američki i ruski šefovi diplomatije zadovoljni pregovorima; Tilerson se sastao i sa Putinom

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da su pregovori sa američkim državnim sekretarom Reksom Tilersenom bili izuzetno konstruktivni, iako trenutni odnosi između Rusije i SAD nisu najmirniji i postoje brojni problemi.

On je nakon sastanka državnog sekretara SAD Reksa Tilersona sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom rekao da postoje određeni pokušaji da se naškodi saradnji Rusije i SAD, kao i da je taj put osuđen na propast.

„Bio je ovo dug dan. Pregovori su bili veoma dugi, dok je susret sa predsednikom Vladimirom Putinom trajao više od dva sata. Razgovori su bili veoma otvoreni i konstruktivni i razmotrili smo sva ključna pitanja na međunarodnoj političkoj sceni, kao i probleme koje se tiču bilateralnih odnosa“, rekao je on.

Lavrov je istakao i da je na sastanku potvrđena namera obeju strana da se ulože zajednički napori u borbi protiv terorizma.

„To je pitanje o kojem su naši predsednici razgovarali telefonom u više navrata, čak i onog trenutka kada je američki lider Donald Tramp pozvao Putina da mu izrazi saučešće povodom terorističkog napada u Sankt Peterburgu“, rekao je ruski diplomata.

Lavrov je ocenio i da se uprkos problemima koje postoje između Moskve i Vašingtona, ipak nazire perspektiva za razvoj dijaloga, dodajući da je Moskva na to spremna. U tu svrhu, kako je rekao, biće imenovani i specijalni predstavnici koji će se baviti analizom nesuglasica između SAD i Rusije.

„Nakon pregovora se mnogo bolje razumemo“, dodao je on.

Govoreći o Ukrajini, ruski ministar je naveo da su i Vašington i Moskva saglasni da je neophodno u potpunosti realizovati Minski sporazum, kao i da će se tim povodom uspostaviti komunikacioni kanal između SAD i Rusije kao dodatak „normandijskoj četvorci“.

Lavrov i Tilerson su razgovarali i o raketnom napadu SAD na Siriju, dok je ruski diplomata istakao da je neophodno sprovesti temeljnu istragu incidenta koji je postao predmet mnogobrojnih spekulacija.

Kako je rekao, Rusija nije videla nikakve dokaze izjava Amerike o upotrebi hemijskog oružja od strane Damaska. On je ponovio da Rusija insistira na sprovođenju objektivne istrage o tom pitanju, ali ukoliko UN ili Hag počnu da vrdaju, to znači da Zapad ne želi da se istina i sazna.

Govoreći o sirijskom predsedniku Bašaru el Asadu, Lavrov je upozorio da svrgavanje aktuelnog sirijskog režima može rezultirati porazom u borbi protiv terorističke organizacije DAEŠ.

Ruski diplomata je izrazio nadu i da će se nastaviti pregovori SAD i Rusije o razoružavanju i strateškoj bezbednosti. On se osvrnuo i na pitanje sankcija rekavši da Tilerson na pregovorima nije pretio novim ograničavajućim merama.

TILERSON: NIVO POVERENjA JE IZUZETNO NIZAK
Američki državni sekretar Reks Tilerson izjavio je u Moskvi da je nivo poverenja između SAD i Rusije na izuzetno niskom nivou, te da je neophodno poboljšati saradnju kako bi uopšte počeli da rešavaju mnogobrojna pitanja.

„Neophodno je učiniti sve kako bi se zaustavila degradacija odnosa i upostavilo međusobno poverenje“, rekao je on.

Tilerson je takođe ocenio da su pregovori u Moskvi bili izuzetno produktivni.

Govoreći o raketnom napadu na Siriju, Tilerson je rekao da je taj potez Vašingtona u potpunosti opravdan. Istovremeno, dodao je on, Amerika ne raspolaže informacijama da je Rusija pružila Damasku bilo kakvu pomoć prilikom hemijskog napada na Idlib.

Budućnost sirijskog lidera Bašara el Asada takođe je bila jedna od važnijih tema pregovora, a američki državni sekretar je rekao da njegov odlazak sa predsedničke funkcije treba da bude sproveden organizovano.

Tilerson je takođe naveo i da pitanje antiruskih sankcija nije bila tema današnjih pregovora.

Izvor Sputnjik, 12. april 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u