DMITRIJ DZIGOVBRODSKI: KINA NEĆE ZABORAVITI TRAMPOV POKUŠAJ DA PONIZI ĐINPINGA

Nije Si Đinping tek onako ćutao celih deset sekundi, pa još tražio da mu...

Nije Si Đinping tek onako ćutao celih deset sekundi, pa još tražio da mu se prevod ponovi

Donald Tramp je demonstrativno naredio da se raketira Sirija dok su trajali njegovi pregovori sa Sijem Đinpingom.

Potom se pohvalio u intervjuu Foks Biznis: „Sedeli smo za stolom. Završili smo ručak i prelazili na desert. Poslužili su nam po komad čokoladne torte. Bolju nikada niste probali. Saopštio sam tada Si Đinpingu da smo upravo lansirali 59 raketa koje lete prema Siriji”.

Tramp je javnosti SAD otkrio i reakciju predsednika Kine: „On je odćutao deset sekundi, a onda zamolio prevodioca da mu ponovi šta sam rekao”. U istom intervjuu je tvrdio da je Si odobrio taj korak (napad na Siriju) i da mu je rekao da su takve mere dopustive „ako je neko toliko surov da protiv dece primenjuje hemijsko oružje”.

U intervjuu za Njujork post, Donald Tramp je samouvereno izjavio da je njegov susret sa Sijem Đinpingom protekao u dobroj atmosferi i da su se njih dvojica „odlično složili”. Začuđuje koliko grešaka može jedan čovek napraviti za samo deset minuta. Pritom čovek koji se nalazi na jednom od najvažnijih položa u svetu.

Američki lider je preterano optimistično ocenio rezultate svog susreta sa predsednikom Kine. Po svemu sudeći, oni nisu bili ni blizu da se „odlično slože”. Trampu su takve ocene bile potrebne za unutrašnju upotrebu – da bi pokazao ko je u „salunu” najtvrđi kauboj.

Međutim, on je na Kinu ostavio prilično negativan utisak. Nije Si Đinping tek onako ćutao celih deset sekundi, pa još tražio da mu se prevod ponovi. Bilo bi naivno misliti da doktor prava na Univerzitetu Sinhua ne zna engleski i da nije shvatio šta Tramp govori na svom kaubojskom dijalektu.

Gruba demonstracija sile u vreme mirnih ekonomskih pregovora verovatno će u Kini biti primljena kao otvorena uvreda i pokušaj da se na Peking i njega samog izvrši pritisak i da se ponize.

Uostalom, kineskom lideru teško da će se svideti i to što je Donald Tramp ovako celom svetu izbrbljao kako se on poneo kad je čuo za udar na Siriju. To je ogrešenje o diplomatsku etikeciju i potpuno nerazumevanje tradicija kojih se drže kineske vlasti.

Nije slučajno što Si Đinping i Donald Tramp nisu zaključili nikakve realne sporazume. Iz istog razloga je Si okruglasto sklisko Trampu povodom raketnog napada rekao: „Ako je neko tako surov da koristi hemijsko oružje protiv male dece…”

A ko je to? Kineske tajne službe olično znaju ko je upotrebio hemijsko oružje u Siriji. Naivno je verovati da su Amerikanci uspeli da obmanu Kinu. Peking je malo sačekao, pa odgovorio. Kina se nikuda ne žuri, za razliku od umišljenih Jenkija.

Si Đinping je 12. aprila – u telefonskom razgovoru sa Donaldom Trampom – izneo pogled svoje zemlje na problem: „Zalažemo se za politički put i mirovne pregovore povodom Sirije”.

Može zato Tramp koliko mu je volja ubeđivati američke birače da je sa kineskim liderom uspostavio dobre odnose. Kina na to, kako izgleda, gleda sasvim drugačije…

Verujem da će Kina još nastojati da ustanovi da li je ovo sa „tomahavcima” uradio zbog svoje neupućenosti i specifičnosti karaktera, ili je raketiranjem pokušao da nanese štetu imidžu Sija Đinpinga, predstavnika klana „prinčeva”, u trenucima složene političke suprotstavljenosti unutar Kine.

Trampu tek predstoji da sazna kako će se i njemu i Sjedinjenim Državama vratiti”desert Tomahavk” i deset sekundi ćutanja Sija Đinpinga.

Izvor Fakti, 16. april 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u