ŽIVOJIN RAKOČEVIĆ: UBRZANA ISLAMIZACIJA KOSMETA

U jednoj od akcija privedeno je čak trideset kosovskih imama. Oni su dobili svoju...

U jednoj od akcija privedeno je čak trideset kosovskih imama. Oni su dobili svoju školu, a Priština moćno sredstvo za ucenu Zapada

Nedeljno vaskršnje jutro u Drenici, između sela Komorana i Lapušnika. Na brdu se beli, pre nekoliko meseci, podignuta katolička crkva. Iako u ovom kraju gotovo i nema Albanaca katolika, na putu do crkve policajci stoje u grupicama, jer je nagoveštena mogućnost terorističkog napada na pravoslavne i verske katoličke objekte.

Jedan od retkih znakova da Amerika primećuje da kosovsko društvo pokazuje znakove slabosti bilo je upozorenje, izdato još pre nekoliko godina, američkim građanima da se pričuvaju za Vaskrs. „Budite oprezni, izbegavajte javna mesta, verske službe, tržne centre.”

U to vreme odlazak islamskih ekstremista sa Kosova na sirijska i iračka ratišta bio je u zenitu. Odlazili su i odlaze iz društva u kome je poverenje u Ameriku bezuslovno.

Islam i nacionalizam su dve osnovne pokretačke sile Albanaca, što je američka politika bezrezervno podržavala verujući da će nacionalizam na izvestan način neutralisati islam. Zbog takvog stava stradala je demokratija, ideja suživota, a potom i svi koji ne pripadaju albanskom korpusu. To su bili preduslovi da stvari nepovratno krenu ka zlu.

Onog časa kada je američki uticaj stidljivo poručio Albancima i Hašimu Tačiju da mogu izgubiti podršku, ovaj potonji je s lanca odvezao demona ekstremnog islama. Tek tada je većina neupućenog sveta videla da je islam jednaka sila kao i nacionalizam, i da obe sile u najvećoj meri kontroliše jedan čovek: Hašim Tači. Sada se islam koristi u vidu ucene upravo prema Amerikancima. Islam je deo identiteta, delom je finansiran iz arapskog sveta, a prištinske vlasti su ga radikalizovale po starom jugoslovenskom modelu. Tada su Albanci na vlasti, sudije i tužioci, u jugoslovenske zatvore slali albanske nacionaliste. U njima su „odškolovani” oni koji danas drže ovdašnji sistem. Po istom modelu sada Kosovo hapsi pod optužbom za terorizam, za regrutovanje islamista ili podršku ovoj grupaciji. U jednoj od akcija privedeno je čak trideset kosovskih imama. Oni su dobili svoju školu, a Priština moćno sredstvo za ucenu Zapada. Pred Kosovom je specijalni sud za zločine OVK i vreme da islam završi deo svog posla. Već su to radili u Nju Džerziju, Frankfurtu i na istočnim ratištima.

Vaskrs je prošao bez većih incidenata, bacane su petarde ispred povratničkog kolektivnog smeštaja u selu Ljubožda, prestrašivani već preplašeni getoizirani Srbi. Policije, baš tu, nije bilo.

Srbi su iskusili „albansku patnju” i „američku brigu za ljudska prava”, pa sada u svojim geto zajednicama pomno prate odakle vetar duva, jer lako može prerasti u oluju.

Na kraju, velika katolička crkva u Drenici nastala je pored Komorana čije je srpske stanovnike odnela stihija, pa su, krajem osamdesetih godina prošlog veka, čak i svoje groblje odneli. U susednom Lapušniku bio je logor za Srbe, Rome, nepodobne Albance. Njime su upravljali oni koji sada drže vlast, prave belu crkvu na brdu i čuvaju je od terorista.

Izvor Politika, 19. april 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u