ODBRAMBENOJ INDUSTRIJI DRŽAVNA INJEKCIJA OD 43 MILIONA EVRA

Gotovo sve fabrike odbrambene industrije dobiće višemilionske finansijke injekcije Fabrike odbrambene industrije Srbije dobiće...

Gotovo sve fabrike odbrambene industrije dobiće višemilionske finansijke injekcije

Fabrike odbrambene industrije Srbije dobiće u narednom periodu „direktnu investicionu injekciju“ od 43 miliona evra iz republičkog budžeta kako bi unapredile svoje poslovanje, i kako bi sa očekivanih 550 miliona evra ove godine, izvoz do 2020. iznosio 750 miliona evra, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je na konferenciji za medije posle sastanka sa direktorima osam privrednih društava odbrambene industrije Srbije, javnim preduzećem Jugoimport SDPR i tri remontna zavoda, rekao da bi novac koji država troši za kapitalna ulaganja trebalo da bude veći i da se koristi pametnije, odnosno na način da se u budućnosti vrati kroz veća primanja radnika i veće profite radnika.

„Zato smo danas imali važan sastanak sa predstavnicima svih fabrika namenske industrije, svih remontnih zavoda, opitnih centara, pribojskim FAP-om i svih osam osnovnih fabrika, sa izuzetkom ’Krušika‘, koji u ovom trenutku nije tražio novac, jer su zaposlili više od 1.000 ljudi u odnosu na prethodni period i rade dobro“, rekao je Vučić.

Kako je dodao „Zastava oružje“ iz Kragujevca trebalo bi da dobije 9,7 miliona evra, „Prva petoletka“ iz Trstenika 3,5 miliona evra, „Teleoptik“ iz Zemuna 6,8 miliona evra, „Sloboda“ iz Čačka dva miliona, „Milan Blagojević“ iz Lučana 4,4 miliona evra.

Za izgradnju zgrade nove fabrike „Prvi partizan“ iz Užica dobiće četiri miliona evra, pribojski FAP 2,5 miliona evra, Vazduhoplovni zavod „Moma Stanojlović“ iz Batajnice četiri miliona evra, Tehničko-remontni zavod iz Čačka tri miliona evra i Tehničko-remontni zavod iz Kragujevca dva miliona evra.

Premijer je dodao da za „Prvu iskru“ iz Bariča u ovom trenutku nije potreban novac jer je, kako je rekao, već ranije uloženo u tu fabriku.

„Sve ukupno to je oko 42,5 do 43 miliona evra, što je direktna investiciona injekcija u našu namensku industriju, koja nije došla od proizvođača, već od države i to država može da uradi kada ima zdrave javne finansije“, rekao je Vučić.

Vučić je istakao i da će u nova tri objekta u opitnom centru u Nikincima biti uloženo 174 miliona dinara, odnosno oko milion i po evra.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je rekao da se od izvoza proizvoda odbrambene industrije ove godine očekuje 530-550 miliona evra, i da je plan, na osnovu napravljenih računica, da do 2020. to bude 750 miliona evra.

Izvor Tanjug/B92, 20. april 2017.

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u