VUČIĆ: EU DA RAZUME, VELIKE ALBANIJE NEMA BEZ REGIONALNOG SUKOBA

„Ne može se ostvariti ujedinjenje svih Albanaca ako se ne uđe u sukob i...

„Ne može se ostvariti ujedinjenje svih Albanaca ako se ne uđe u sukob i to sa nekoliko država u regionu“

Premijer i izabrani predsednik Aleksandar Vučić rekao je danas da izjave vezane za ujedinjenje Albanije i Kosova ostaju samo u domenu želja, ali je zamolio njihove protagoniste da ne izlaze u javnost sa tako nečim, jer to ne doprinosi dobrim odnosima u regionu, a EU – da daje jasne stavove o onome što se dešava u regionu.

Vučić je na konferenciji za štampu rekao da je to reagovanje Srbije na izjavu albanskog premijera Edija Rame.

Vučić je dodao i da je svima jasno da se to neće dogoditi bez obzira na nečije želje.

„Mi nikoga nećemo da vređamo, nećemo da pretimo nikakvim izjavama. Razmišljamo pre svega o ekonomskom napretku Srbije”, kazao je on u vezi nedavnih izjava albanskog premijera Edija Rame i kosovskog predsednika Hašima Tačija o ujedinjenju Albanije i Kosova.

Ne razume, ipak, zašto svima pada na pamet da negde pričaju o promenama granica i sukobima, i srećan je što u Srbiji o tome niko ne priča.

Premijer je poslednje izjave o ujedinjenju Kosova i Albanije okarakterisao kao pretnje, jer, primetio je, ne može se ostvariti ujedinjenje svih Albanaca ako se ne uđe u sukob i to sa nekoliko država u regionu.

Vučić je zato rekao da moli sve da ne daju takve izjave, da je ovo vreme informacija i tehnologije gde se sve čuje i zna i nije u „ograničenoj upotrebi, te je stoga posle tako nečega teško razgovarati o prijateljstvu.

Ako imate tužbu za genocid, pa najavu o ujedinjenju svih Albanaca onda neka mi neko kaže o čemu je tu reč, dodao je premijer.

Takve izjave ne doprinose stvaranju atmosfere saradnje i rada na zajedničkim projektima.

EU moli da daje jasne stavove i sudove o onome što se oko nas dešava.

„Da sam ja izjavio nešto o ujedinjenju svih Srba u regionu ‘okačili bi me u Briselu umesto zastava koje tamo stoje”, rekao je Vučić.

Kako je rekao, mi nećemo da pozivamo na ujedinjenje, razjedinjavanje… već samo na stvaranje novih vrednosti u ekonomiji, i dodao da stoga i insistira na jačem povezivanju država u regionu u tom smislu.

Premijer je, odgovarajući na pitanja, rekao da Srbija ne razmišlja o prekidu dijalog u Briselu uprkos ovakvim pretnjama, jer je dijalog u Briselu važan i uvek mora da se razgovara.

Fabrike odbrambene industrije Srbije dobiće u narednom periodu „direktnu investicionu injekciju” od 43 miliona evra iz republičkog budžeta kako bi unapredile svoje poslovanje, i kako bi sa očekivanih 550 miliona evra ove godine, izvoz do 2020. iznosio 750 miliona evra, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, na konferenciji za medije posle sastanka sa direktorima osam privrednih društava odbrambene industrije Srbije, javnim preduzećem Jugoimport SDPR i tri remontna zavoda, rekao da bi novac koji država troši za kapitalna ulaganja trebalo da bude veći i da se koristi pametnije, odnosno na način da se u budućnosti vrati kroz veća primanja radnika i veće profite radnika.

„Zato smo danas imali važan sastanak sa predstavnicima svih fabrika namenske industrije, svih remontnih zavoda, opitnih centara, pribojskim FAP-om i svih osam osnovnih fabrika, sa izuzetkom Krušika, koji u ovom trenutku nije tražio novac, jer su zaposlili više od 1.000 ljudi u odnosu na prethodni period i rade dobro”, rekao je Vučić.

Kako je dodao Zastava oružje iz Kragujevca trebalo bi da dobije 9,7 miliona evra, Prva petoletka iz Trstenika 3,5 miliona evra, Teleoptik iz Zemuna 6,8 miliona evra, Sloboda iz Čačka dva miliona, „Milan Blagojević” iz Lučana 4,4 miliona evra.

Za izgradnju zgrade nove fabrike Prvi partizan iz Užica dobiće četiri miliona evra, pribojski FAP 2,5 miliona evra, Vazduhoplovni zavod „Moma Stanojlović” iz Batajnice četiri miliona evra, Tehničko-remontni zavod iz Čačka tri miliona evra i Tehničko-remontni zavod iz Kragujevca dva miliona evra.

Premijer je dodao da za Prvu iskru iz Bariča u ovom trenutku nije potreban novac jer je, kako je rekao, već ranije uloženo u tu fabriku.

„Sve ukupno to je oko 42,5-43 miliona evra, što je direktna investiciona injekcija u našu namensku industriju, koja nije došla od proizvođača, već od države i to država može da uradi kada ima zdrave javne finansije”, rekao je Vučić.

Vučić je istakao i da će u nova tri objekta u opitnom centru u Nikincima biti uloženo 174 miliona dinara, odnosno oko 1,5 miliona evra.

Odgovarajući na pitanja novinara Vučić je rekao da se od izvoza proizvoda odbrambene industrije ove godine očekuje 530-550 miliona evra, i da je plan, na osnovu napravljenih računica, da do 2020. to bude 750 miliona evra.

NISAM ZADOVOLjAN RASTOM OD TRI ODSTO
Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da nije zadovoljan rastom od tri odsto, jer je Srbiji potreban rast veći od četiri, pet odsto kako bismo pristizali zemlje Evropske unije.

Vučić je, odgovarajući na pitanja na konferenciji za novinare, rekao i da je državna kasa pod „punom kontrolom” državnih organa i da protesti ne mogu da je ugroze ni na koji način. „Zauzimanje državne kase, niko ništa ne može da zazume, u ovoj zemlji se demokratskim putem ostvaruju prava, tu nema velike filozofije”, rekao je Vučić.

Istakao je da je Srbija demokratska zemlja u kojoj svako ima pravo da čini šta hoće, ne ugrožavajući prava i slobode drugih ljudi. Vučić je rekao da je stanje javnih finansija stabilno, ali da Srbiji treba mnogo godina da bi standard bio uporediv sa zemljama Evropske unije.

Imamo stabilan rast, ali on mora da bude veći od četiri, pet odsto, da bismo pristizali zemlje EU, kaže Vučić. „Zato nisam zadovoljan rastom od tri odsto, on je neuporediv sa rastom od minus tri odsto, ali nije dovoljan”, istakao je premijer.

POVEĆANjE PLATA I PENZIJA
Premijer Vučić saopštio je da neće ni u aprilu biti deficita, i da će to omogućiti, ako se ovako nastavi, povećanje plata i više para za penzije.

On je kazao da na današnji dan budžet Vlade ima suficit od 20,4 milijarde dinara, da predstoji isplata drugog dela penzija, ali da će april završiti u suficitu.

Podsetio je da je usvojenim budžetom i planom MMF predviđeno da imamo 53 ili 54 milijarde deficita.

„Već sada mogu reći da nećemo imati deficit zaključno sa 30. aprilom. Većim prihodima i nižim rashodima uspeli smo da uštedimo 470 miliona evra u prva četiri meseca”, objasnio je premijer.

Izvor Tanjug/Politika, 20. april 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u