MEKEJN: VUČIĆ BALANSIRA, AMERIKA DA SE VIŠE ANGAŽUJE U SRBIJI

Mi moramo da uradimo što god možemo da osiguramo da Vučić, kao predsednik jedne...

Mi moramo da uradimo što god možemo da osiguramo da Vučić, kao predsednik jedne demokratije, poštuje to kako demokratija u suštini funkcioniše

Novoizabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić mora pažljivo da balansira između Istoka i Zapada, izjavio je američki senator Džon Mekejn, koji je nedavno boravio na Balkanu i ocenio da bi u tom regionu Sjedinjene Američke Države trebalo više da budu angažovane.

Svi znamo da su odnosi Srbije i Rusije stari više vekova. Istovremeno, Srbija učestvuje u vežbama za obuku sa Sjedinjenim Državma, postoji vojna saradnja dve zemlje, naveo je Mekejn u intervjuu za Glas Amerike.

On je istakao da je Vučić jasno stavio do znanja da se Srbija neće pridružiti NATO, ali da će sarađivati i da sarađuje, naročito kada je reč o borbi protiv terorizma.

Vučić želi dobre odnose sa Sjedinjenim Državama i evropskom zajednicom, ali istovremeno razume da postoje dugi odnosi sa Rusijom. I mislim da će njegove poteze do određenog stepena da diktira naš i evropski angažman u zemlji, naglasio je on.

Prema njegovim rečima, nije sasvim jasno u kom smeru Srbija ide, naročito u svetlu izbora predsednika Vučića.

Povodom zabrinutosti koja postoji u Srbiji zbog koncentracije vlasti, posle Vučićeve pobede na izborima, Mekejn je rekao da „postoji trend u istočnoj Evropi – Mađarskoj, donekle u Poljskoj, Bugarskoj – konsolidacije vlasti u rukama pojedinačnih lidera” i da „postoji rizik od toga u Srbiji”.

„Mislim da predsednik Vučić zbog većine s kojom je pobedio na izborima veruje da ima snažan mandat. Mi moramo da uradimo što god možemo da osiguramo da on kao predsednik jedne demokratije poštuje to kako demokratija u suštini funkcioniše”, naglasio je američki senator.

On je rekao da su neka druga pitanja kao što su Rusija, Ukrajina, Bliski istok, Kina, odvratile pažnju Vašingtona koji nije obraćao pažnju na region, niti su Evropljani obraćali dovoljno pažnje na Balkan.

Smatra i da je veoma jasno da Rusi pokušavaju da prošire štetan uticaj na Balkanu, pominjući pokušaj puča u Crnoj Gori i očigledan pokušaj pojačanog uticaja na Srbiju, a kako je rekao, tu su lažne vesti i hakovanje koje se stalno odvija, Sputnjik, Raša tudej…

Takođe, postoje tenzije, posebno između Srbije i Kosova, tako da verujem da je to, iskreno rečeno, rezultat izostanka američkog i evropskog liderstva, naglasio je Mekejn.

Učestvovali smo u konfliktu tamo, došlo je do velikog gubitka života, a poslednjih godina smo izgleda napustili region, i to je još jedan primer gde je američko liderstvo apsolutno neophodno, istakao je on.

„Treba da budemo više angažovani, trebalo bi da potvrdimo svoju podršku, da ih uključimo u neke od naših zajedničkih vojnih operacija, posebno one koje su članice NATO. Njima takođe treba da iskažemo zahvalnost za pomoć u Avganistanu i širom sveta”, rekao je Mekejn.

Potrebno je, naglasio je on, daleko više angažovanja, zagovaranja, posredovanja, na primer u veoma dinamičnoj, eksplozivnoj situaciji u Makedoniji.

„Nikome nije u interesu da dođe do raspada Makedonije. Ne smemo nikada da zaboravimo da su dva svetska rata započela na mostu u Sarajevu ubistvom prestolonaslednika. Jedan od naših filozofa je rekao da se istorija ne ponavlja, ali se rimuje”, izjavio je Mekejn.

Mekejn je rekao i da Vašington ne može da bude srećan zbog sporazuma Srbije o nabavci oružja iz Rusije.

Možda nisam u pravu, ali verujem da novoizabrani predsednik Vučić pokušava da pažljivo balansira između Rusije i Evrope. Zna da su njegovi građani ovih dana više proevropski nego proruski orjentisani, dodao je on.

Istovremeno, kao što sam rekao, Srbija ima viševekovne odnose sa Rusijom. Ne mislim da želi previše da se približi Rusiji, zato što smatram da je većina njegove populacije više prozapadno i provevropski orjentisana, nego proruski, rekao je Mekejn.

Moj razgovor sa njim je bio produktivan. Da smo obraćali pažnju na njega, Srbiju, mogli smo da imamo veću saradnju, više zajedničkih obuka, vežbi, veza koje bi bile dragocene ne samo za zapadne interese, već i za region, rekao je Mekejn.

On je ocenio i da bi dijalog Beograda i Prištine dijalog trebalo nastaviti i dodao da ga je ohrabrilo to što su obe strane barem prijemčive za tu ideju.

Moramo da uradimo sve što možemo da podstičemo pomirenje jer ne možete da stare rane držite otvorenim i istovremeno služite narodu tih različitih zemalja, koji zaslužuje budućnost, a ne život u prošlosti, naglasio je Mekejn, koji je predsedavajući senatskog odbora za oružane snage.

Izvor Fonet/Politika, 27. april 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u