POKORAVANjE *

ZORAN DRAGANOVIĆ Sa svim problemima, kako stvari stoje, moraće da se suoči, ne patriota...

ZORAN DRAGANOVIĆ

Sa svim problemima, kako stvari stoje, moraće da se suoči, ne patriota Mari, već vampir mrtvih očiju – Makron

Može li niže od ovoga, ne može čovek a da se ne zapita isprativši prvi krug predsedničkih izbora u Francuskoj? I, zaista, kakvo mišljenje se može steći o pobedniku prvog kruga Emanuelu Makronu? Kako posle dolazećeg francuskog, ne pogledati sa setom u odlazećeg srpskog predsednika Tomislava Nikolića ili išta zameriti dolazećem Aleksandru Vučiću?

Može li neko od nas da zamisli kandidata za predsednika Srbije, oženjenog bibliotekarkom sa čijom je ćerkom išao u isti razred? Da li nam klinička slika pobednika prvog kruga predsedničkih izbora više govori o prvoj dami-učiteljici-majci-ljubavnici ili pak o nesrećnom Makronu, ostaje tema o kojoj se može porazgovarati za vreme reklama, dok se preko satelita bude pratilo kako gori Peta Republika, po sjajnom scenariju Mišela Uelbeka.

KLINIČKA SLIKA
Kako bi glasao jedan prosečan Srbin da je njegov favorit na izborima oženjen svojom učiteljicom iz srednje škole, koja je od njega starija četvrt veka i koja je sa njim u vezi od njegove 15 godine, sa sve troje dece i mužem od koga se razvela tek 2006? U Srbiji se takav slučaj naziva pedofilija i državni tužilac ima zakonsku obavezu da podigne optužnicu. Kakva, molim vas, kandidatura. A u Francuskoj, nije takav slučaj.

Prosečnog građanina Srbije šokira neskrivanje takvih činjenica u izbornoj trci, nečeg što je, u najmanju ruku, i iz najliberalnijeg ugla posmatrano – bolest. Nesrećni Makron išao je u isti razred sa ćerkom svoje buduće supruge Brižite, pa je, valjda zbog svoje kliničke slike, izabrao majku pored prelepe ćerke.

Da li činjenica da se ova drama, dostojna vremena propasti Rimskog carstva, događa u jezuitskoj srednjoj školi ima ikakvog uticaja na mizanscen, za nas pravoslavne će ostati obavijeno velom tajne? Ipak, uz sasvim malo mašte, nije teško pretpostaviti da su jezuiti primetili mlađanog perspektivnog pitomca kod koga su se u ranom pubertetu razvile sklonosti ka starijim ženama, te da su zato rešili da, sa takvim ucenjivačkim potencijalom, guraju mladog Makrona daleko koliko mogu. I, da vidiš, doguraše ga baš daleko – do Jelisejske palate.

Razmišljanje Makronovog preizbornog tima na temu kako sakriti neprijatnu istinu nije bilo potrebno, jer stvar ne samo da nije tajna, već je važan deo preizbornog diskursa. Patologija je prednost u odnosu na protivkandidate i dodaje nekoliko promila. Možda upravo onih promila koji čine razliku između pobede Makrona nad Le Penovom u prvom krugu. Sa zluradim nestrpljenjem očekujem prvi susret predsednika Amerike i Francuske i njihovih žena – deda sa Melanijom i Emanuel sa bakom.

CUGCVANG
Reč melodična, kao i još poneka iz germanskog jezika, tek cugcvang (Zugzwang) opisuje položaj, recimo, čoveka kome gladna anakonda polako stiska grudi, istiskujući mu život kroz nos. Situacija se pogoršava sa svakim udisajem ili batrganjem koji žrtva napravi. Kada se, nedajbože, nađete u takvom položaju, najbolje je primiriti se i otpočeti molitvu, jer svako protivljenje samo pogoršava ionako lošu situaciju.

makron01Otprilike u tom položaju se danas nalazi „stara dobra“ Francuska. Srećni vlasnik interaktivnog strašila u liku svoje školske učiteljice – bankster Emanuel Makron – može, naravno, da se raduje pobedi u prvom krugu izbora za predsednika Francuske. I najverovatnije će biti jednako srećan i posle drugog kruga. Ali ironija današnje francuske političke situacije je u tome da pobeda donosi jednak broj poena kao poraz.

Sve u svemu, na delu je debakl aktuelne francuske politike, koju personifikuje Fransoa Oland. Manje od četvrtine Francuza glasalo je za onog koji mora da spase Francusku od „fašistkinje“ Le Pen, pa hladne glave možemo zaključiti da 60 odsto Francuza radije glasa za bilo koga samo ne za hodajući bankomat, i to uprkos medijskom pandemonijumu koji je njemu u korist emitovala globalistička mašina.

Da, Le Penova je postigla slabiji rezultat u prvom krugu, ali za nju lično to je, čini se, još jedna uknjižena pobeda – i daleko od toga da joj je prva na političkom nebu Francuske. Stranka Nacionalni front je za deset godina uspela da postane treća politička snaga u zemlji, povećavajući svoju izbornu bazu šest puta. Pored toga, po hodnicima evroparlamenta špartaju 24 člana njene stranke, što to je trećina svih francuskih evroparlamentaraca.

I, bez obzira na to što će Marin najverovatnije izgubiti u drugom krugu – ona čvrsto stoji na svojim pozicijama. Ostaje druga po veličini politička ličnost, a, po realnoj političkoj težini, možda je čak i najjača figura.

SUPERHIK
Zašto je Le Penova uopšte potrebna Francuskoj? Za Makrona, koji je bezbojan poput providnog laka za nokte, glasao je isti onaj bezidejni populistički ološ koji pre tri godine nije bio svestan Emanuelovog postojanja. Pogledajte, iza Makrona nema nikog, nikakve partije, bilo kakve politike. Sam Makron je tek digitalizovana masmedijska skaska za mase koje gutaju još jedan rijaliti. Kao da se nešto krupno pokvarilo u globalističkoj mašini, pa je mankurte namenjene eksportu plasirala na domaće tržište.

Sadašnjeg predsednika Olanda internacionalisti, i pored potpune medijske kontrole, nisu smeli da kandiduju za drugi mandat, što dosta govori o političkoj propasti projekta Oland. Eto zašto je Fransoa niotkuda, kao mađioničar zeca iz šešira, izvukao ljigavog Makrona i postavio za ministra finansija. Kao član levičarske (sic) vlade, Emanuel je žestoko udario po džepu radnika da bi pokrio gubitke bankstera, a na pritužbe da je neprilično jednom levičaru da otima od siromašnih i daje bogatima, dotični se jednostavno pravio lud ili možda nije. „Mudro ali nestvarno“, izgovorio je Sir Oliver, junak stripa Alan Ford, na odluku jednog đubretara da postane superheroj.

Da, Makron će slušati naređenja onoga koji povlači konce, ali će morati da osluškuje i drugu stranu – jer, na kraju krajeva, procep u kome se nalazi Makron pridržava i „fašistkinja“ Mari le Pen. Čini mi se da će Francuska javnost halapljivo gutati svaku njenu reč u narednih pet godina, sve iznova postavljajući sebi pitanje – šta bi bilo da smo izabrali ovu plavokosu beštiju sa baršunastim seksi glasom i slovenski plavim očima? Ali tad će već biti kasno.

Ne treba sumnjati da Makron neće gubiti vreme i da će za pet godina dovesti Francusku do stanja svoje supruge. Makronu i njegovoj pasiji tek predstoji učešće u performansu „ne udaraj palog”, što je, najblaže rečeno, nedoličan položaj u kome će se naći Francuska, i danas preblizu dna Evrope, gde je dospela slobodnim gravitacionim padom, koji traje poslednjih pedesetak godina.

SLOBODAN PAD
Ali neka se kod čitaoca ne stekne lažni utisak da je pobeda Mari mogla drastično i naglo da promeni sudbinu Pete Republike. Budimo realni – Francusku neće spasiti niko i ništa. Došao je kraj staroj dobroj Francuskoj – neopoziv. I jedino što može da uradi Le Penova – to je da pokuša da uspori propast svoje otadžbine ka još misterioznijim dubinama evropskog velikog sivila.

A padanje dosadno ne može da bude. Sa potpunim uverenjem tvrdim da Francusku u budućnosti čekaju razni teroristički napadi, pogromi, gubitak stabilnosti, mnogo, mnogo i zaista mnogo novih izbeglica sa Bliskog i Srednjeg istoka i iz Severne, Istočne i Zapadne Afrike. Svi ti bradati momci nestrpljivo vrte palčevima i škrguću zubima u iščekivanju obećane socijalne pomoći i jeftine bele puti.

Ali sa svim tim problemima, kako stvari sada stoje, moraće da se suoči, ne patriota Mari, već vampir mrtvih očiju – Makron. A sve što će ostati Le Penovoj je da, strogo u smeru kazaljke na satu, uvrće testise vampiru Emanuelu, primoravajući ga da odustane od planova koje ovaj i ovako neće biti u stanju da sprovede.

makron03Mari, naravno, nije od onih likova koji se predaju. Ona će svakako još puštati krvca svojim kolegama u političkom terarijumu. I u vezi sa opravdanom potrebom da uskoro počne dosadan i fizički zahtevan rad na davljenju ribookog Makrona, savetovao bih joj da neophodne veštine usavrši uz dobar ribolov – na Volgi, Donu ili Oki. Odmor u Rusiji – to je uvek korisna i lepa stvar, dosta toga može da se nauči. I svakako je jedan takav aktivni odmor mnogo sigurniji od paket aranžmana u kraljevstvu evrovilenjaka, gde je u svakom trenutku mogu okriviti za zversko silovanje dvometarskog crnpurastog dođoša…

Iskreno sam želeo i želim pobedu Marin le Pen. Negde u krajičku moje duše stidljivo gori plamičak nade, da će se u drugom krugu desiti političko čudo i da će Mari postati predsednik. Ali rasplet scenarija, čini se, ide ka drugačijem krešendu.

BRADATA DECA
Izgleda da Francuska i Mari još treba da sazriju jedno za drugo. Avaj, za poslednjih 30 godina Francuzi nisu uspeli da stvore ništa originalno – kao da više nemaju šta da ponude čovečanstvu. Još je tužnija po njih činjenica, što ništa više nemaju šta da ponude ni sami sebi.

Ne znam o čemu je, dok je izdisao, razmišljao poslednji veliki francuz Šarl de Gol, ali kao da se od dana njegove smrti nad Francuskom nadvilo nešto mračno, što stiska i ne pušta poput gladnog udava, nešto kao prokletstvo – svaki sledeći predsednik bio je bezvredniji od prethodnog.

Kažu planinari, silazak je uvek teži od penjanja. U slučaju Francuske, čini se, stvari baš i ne stoje tako. Velika francuska istorija nastajala je pola milenijuma. Iako ne uvek moralno lepa, ona je pisala bitne stranice civilizacije. A onda, za samo pola veka degradirala je do ove grozne situacije. Verovatno bi mi pet godina unazad bilo iskreno žao ove zemlje iako nikad nisam bio veliki poštovalac Francuza. U potpunosti mogu da živim u svetu bez Spomenika zahvalnosti Francuskoj, budući mi ni danas nije jasno na čemu im se to zahvaljujemo?

I prisećam se, koliko puta smo se borili sa Francuzima na istoj strani, a koliko na različitim stranama. I prisećam se da Evropa nikada nije bila, i nikada neće biti naš iskreni prijatelj iz veoma mnogo razloga, među kojima je njena nespremnost da iskreno pruži ruku prijateljstva daleko od toga da bude glavni razlog.

I zbog toga je slabljenje na bilo koji način jednog od vojno-političkih stubova Stare Evrope ustvari rasturanje ljutog neprijatelja, i to prilično opasnog i vrlo zlonamernog, kao takvo dobro došlo svima u Srbiji, bez obzira na političku orijentaciju. I zato, ako nervozna bradata dečurlija, zajedničkim naporima sa lokalnim nac-frontom dovedu ovu članicu NATO pred nerešiv problem, neću to uzimati previše srcu.

marinlepen01I, može biti, da je takva situacija zaista nekome potrebna – da zemlja, koja je svetu podarila genijalne pisce, pesnike, umetnike, glumce, pevače i reditelje, dopadne u ruke baš Makronu?

________
* Naslov članka preuzet je prema istoimenom romanu Mišela Uelbeka

__________
Istočnici:

Geopolitika, Politička nestabilnost u Francuskoj
https://www.geopolitica.ru/agenda/politicheskaya-nestabilnost-vo-francii

U ponedeljak ujutru glavna džamija u Francuskoj pozvala je sve svoje vernike da glasaju za Makrona
https://www.nalin.ru/vo-francii-nachata-mobilizaciya-protiv-le-pen-sobornaya-mechet-parizha-olland-i-vse-vse-vse-5429

Evropski lideri i štampa pozdravljaju Makrona: Svi priželjkuju njegovu pobedu u drugom krugu
http://www.kurir.rs/planeta/evropski-lideri-i-stampa-pozdravljaju-makrona-svi-prizeljkuju-njegovu-pobedu-u-drugom-krugu-clanak-2798947

Knjižara Delfi
https://www.delfi.rs/_img/artikli/2015/02/pokoravanje.pdf

Tužilaštvo traži ukidanje imuniteta Marin le Pen
http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2/svet/2701123/tuzilastvo-trazi-ukidanje-imuniteta-marin-le-pen-u-evropskom-parlamentu.html

U slučaju pobede Le Pen, Jevreji beže iz Francuske
http://www.krugozormagazine.com/news/127906.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

Protesti protiv Le Pen u Parizu
https://vk.com/search?c%5Bq%5D=le%20pen&c%5Bsection%5D=auto&z=video-15755094_456240704

http://bigsmi.com/news/19867-dast-li-kreml-proigrat-le-pen-konechno-zhe-net.html?ref=52260

https://sr.wikipedia.org/sr/Spomenik_zahvalnosti_Francuskoj

http://www.blic.rs/vesti/svet/oland-glasacu-za-makrona-le-pen-je-opasnost-po-francusku/1r19sen

http://rs.n1info.com/a242930/Svet/Svet/Nobelovci-kritikuju-Marin-Le-Pen.html

Svet
Pratite nas na YouTube-u