ERDOGAN SUTRA U RUSIJI, SA PUTINOM O NOVOM RUSKOM PREDLOGU ZA SIRIJU

Za izbegavanje direktnog vatrenog kontakta ruska strana predlaže se uspostavljanje linija bezbednosti sa kontrolnim...

Za izbegavanje direktnog vatrenog kontakta ruska strana predlaže se uspostavljanje linija bezbednosti sa kontrolnim punktovima duž granica zona smanjenja napetosti

Ruski predlog o četiri zone smanjenja napetosti u Siriji razmatraće se na sastanku predsednika Rusije i Turske 3. maja, rekao je novinarima zamenik generalnog direktora za Siriju Ministarstva spoljnih poslova Turske Mustafa Jurdakul.

Ranije je izvor u sirijskoj opoziciji izjavio za Sputnjik da je Rusija izašla sa predlogom stvaranja četiri zone smanjenja napetosti na teritoriji Sirije: u provinciji Idlib, severno od Homsa, u istočnoj Guti i na jugu zemlje.

Za izbegavanje direktnog vatrenog kontakta ruska strana predlaže se uspostavljanje linija bezbednosti sa kontrolnim punktovima duž granica zona smanjenja napetosti. Osim punktova, na linijama razdvajanja Moskva predlaže da se stvore „posmatrački centri za praćenje poštovanja prekida vatre“.

„Zvanično smo dobili ove predloge. I to će biti glavna tema razgovora u Astani i Sočiju, naravno, na sastanku predsednika Rusije i Turske 3. maja“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, Turska radi na realizaciji ove ideje.

„Mi smatramo da su ovi predlozi pozitivni. To je dokument koji možemo da razjasnimo tokom razgovora. Nadamo se da ćemo uspeti da realizujemo ove ideje“, dodao je on.

Jurdakul je istakao da Ankara očekuje da će na sastanku u Astani doći do „zajedničkog razumevanja“ o ruskim predlozima i „početi da se radi na detaljima – punktovima i sastavu posmatračke misije u oblastima smanjenja napetosti“.

On je dodao da će se na sastanku razmatrati i pitanje jačanja režima prekida vatre u Siriji.

„Sirijska tema je takođe važan deo ovog dijaloga. Predsednici će razmatrati, između ostalog, jačanje režima prekida vatre (u Siriji), situaciju pritvorenika i pitanja deminiranje. Imamo mnogo ideja koje smo spremni da prenesemo na papir“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, jačanje režima prekida vatre je ključno i za sastanak o Siriji u Astani.

„Već smo radili na nekim papirima i koracima u cilju jačanja prekida vatre. I mi ćemo pokušati da postignemo nešto vredno u ovoj rundi“, dodao je on.

Međunarodni sastanak o Siriji zemalja-garanta primirja, Rusije, Turske i Irana, uz učešće Ujedinjenih nacija i predstavnika delegacije Vlade i oružane opozicije, održaće se u Astani od 3. do 5. maja.

Izvor Sputnjik, 02. maj 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u