JELENA PONOMARJOVA: ALBANCI ĆE EVROPI NAPRAVITI VELIKI PROBLEM

Amerikanci se prave da ne vide šta se zbiva na Kosovu iz još jednog...

Amerikanci se prave da ne vide šta se zbiva na Kosovu iz još jednog razloga – da bi oslabili Srbiju

Prema nivou banditizma i isprepletenosti kriminala i vlasti, današnja fantom-država Kosovo može se uporediti jedino sa afričkom državom Zair u drugoj polovini sedamdesetih godina. Po haosu i nesigurnosti koja vlada na Kosovu, ono se može uporediti sa Avganistanom i Libijom posle zapadne vojne intervencije. Nevolja je tim veća što se Kosovo nalazi u Evropi, koja je godinama dokazivala kako je primer demokratije i ljudskih sloboda.

Ovo, za „Novosti„, kaže Jelena Georgijevna Ponomarjova, autorka knjige „Razbojnička država – Kosovo u svetskoj politici„, koju je objavila izdavačka kuća „Evrobuk“, u prevodu Antonele Bijelić. Profesor Teorije međunarodnih odnosa u Institutu za međunarodne odnose pri Ministarstvu spoljnih poslova Rusije, Ponomarjova će svoje delo predstaviti beogradskoj publici večeras od 18 sati, u Privrednoj komori Srbije. Ponomarjova je pisala i o kriminalizaciji Kosova posle otimanja te srpske južne pokrajine, a zapažena je i njena knjiga o „Kriminalnoj internacionali“.

— Da se albanska mafija bavi trgovinom ljudskim organima, drogom, pranjem novca, dobro se zna, ali se političari u Evropi prave da to ne vide, a i ne žele da priznaju, jer su mnogi od njih učestvovali u otimanju srpske teritorije i stvaranju albanske države na Kosovu i Metohiji – kaže, za „Novosti“, ruska profesorka. – Kao što je poznati američki istraživač Šacberg na primeru Zaira pokazivao da su zapadni standardi i političke teorije daleko od realnosti banditskih država, lako se može dokazati da na Kosovu nema nikakve demokratije, već cveta kriminal. Sve što je Šacberg napisao o Zairu sedamdesetih može se videti na Kosovu danas, gde vladaju banditski klanovi i gde cvetaju trgovina drogom i nasilje. Današnje Kosovo ima sve karakteristike banditske države, jer glavnu moć imaju mafijaške strukture – tvrdi Ponomarjova.

Zašto Amerikanci ćute i ne komentarišu to što se na Kosovu regrutuju teroristi za ratovanje u Siriji i što je to tranzitni punkt za prebacivanje droge u Evropu?
-— Dobro se zna da Amerikanci u blizini Uroševca imaju veliku bazu. Njihove vojne ali i druge obaveštajne službe imaju mnogo informacija i dosta dobru sliku o situaciji na Kosovu, ali oni namerno ćute jer im je Kosovo potrebno. Te političare mafijaše i njihove klanove Amerikanci će iskoristiti kada im budu bili potrebni za realizovanje ličnih ciljeva. Amerikanci se prave da ne vide šta se zbiva na Kosovu iz još jednog razloga – da bi oslabili Srbiju. Sve što se radilo i što se radi na Kosovu je psihoistorijski udarac na Srbiju i Srbe.

Da li Amerika veruje da albanski kriminalci i teroristi ne mogu biti opasnost za njih?
— Ja ne razumem Evropljane. Sada je albanska mafija postala jača i bolje organizovana od italijanske. Evropa se čudno ponaša, jer će joj se jednog dana sve to obiti o glavu. Glavni ceh za kratkovidu politiku na Kosovu i otimanje srpske teritorije platiće Evropa kad Albanci počnu da joj prave velike probleme.

Sve češće se govori i piše da turske tajne službe rovare na Kosovu i u Albaniji i da učestvuju u projektu stvaranja „velike Albanije“. Šta vi mislite o tome?
— Iako me sagovornici iz Turske uveravaju kako njihova zemlja nije umešana u događanja na Balkanu, ja im ne verujem, jer činjenice, ipak, govore drugačije. Iz izjava najviših turskih rukovodilaca vidi se da su Turci uključeni u političke procese na Kosovu i Metohiji i na drugim prostorima na Balkanu gde je nekada bila njihova carevina. Islam su Albanci primili od Turaka, kao i deo muslimana u BiH. Neosporno je da Turska želi da ima uticaj ne samo na Albaniju, nego i na druge zemlje gde je nekada davno bila. Ne treba zaboraviti na veliki broj građana Turske koji su poreklom s Balkana.

STRAH OD NOVOG RATA NA BALKANU
Profesorka Ponomarjova (49) jedan je od vodećih stručnjaka za noviju istoriju Balkana. Predaje na Moskovskog državnom institutu za međunarodne odnose.
— Bojim se da na Balkanu opet ne dođe do rata – kaže Ponomarjova. – U Makedoniji je posle izbora situacija postala još nestabilnija. Kosovo je bomba usporenog dejstva. Istorija ne prašta greške, zato Srbija mora da jača svoje savezništvo s Rusijom. Ne sme se dogoditi da ostane bez ijednog iskrenog velikog saveznika, jer sama ne može da se odbrani od agresora.

EDI RAMA I „VELIKA ALBANIJA“
Aktuelnim izjavama albanskog premijera Edija Rame i kosovskog predsednika Hašima Tačija ruska profesorka kaže:
— Poznavaoci istorije Balkana znaju da je ideja o „velikoj Albaniji“ dosta stara. Spominje se još od Prvog svetskog rata. Radi se o složenoj igri albanskih vođa. Pošto nema oštrih i odlučnih reakcija na Zapadu na izjave Rame i Tačija, jasno je da prećutno podržavaju ideju ujedinjenja svih Albanaca. Tom istom Zapadu je smetalo i smeta da svi Srbi žive u jednoj zemlji. Blaga reakcija sve govori. Zašto se ne oglasi neko od uglednijih zapadnih političara ako su zaista protiv stvaranja „velike Albanije“?

Autor Branko Vlahović

Izvor Večernje novosti, 03. maj 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u