LAVROV: KORIŠĆENjE SILE PROTIV SEVERNE KOREJE BILO BI POGUBNO

„Što se tiče nuklearnog problema na Korejskom poluostrvu, mi smo uvereni da postoji samo...

„Što se tiče nuklearnog problema na Korejskom poluostrvu, mi smo uvereni da postoji samo političko rešenje“

Pokušaji da se situacija u vezi sa Severnom Korejom reši vojnim sredstvima biće pogubni, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Što se tiče nuklearnog problema na Korejskom poluostrvu, mi smo uvereni da postoji samo političko rešenje. Svaki pokušaj da se situacija reši vojnim sredstvima, biće poguban“, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare posle razgovora sa ministrom spoljnih poslova Finske Timom Soinijem.

Tenzije na Korejskom poluostrvu porasle su zbog poslednjih raketnih proba Severne Koreje i glasina da bi Pjongjang mogao da izvede još jednu, šestu ove vrste, nuklearnu probu.

Moskva se nada uspehu međusirijskih pregovora koji se održavaju u Astani, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nakon sastanka sa svojim finskim kolegom Timom Soinijem.

On je dodao da se Moskva nada da će međusirijski razgovori u Ženevi biti nastavljeni krajem meseca.

„Nadamo se da će već ovog meseca biti nastavljeni ženevski pregovori koji su posvećeni pre svega rešavanju niza pitanja koja se tiču političkih rešenja sukoba, kada će konačno sirijski narod sâm odrediti budućnost svoje zemlje“, rekao je Lavrov.

Formiranje zona bezbednosti u Siriji trebalo bi da bude važan korak ka jačanju režima prekida vatre u Siriji, dodao je on.

„U Astani se razmatra i relativno nova ideja — da se u Siriji, uz učešće svih zainteresovanih strana i uz saglasnost sirijske vlade, formiraju zone bezbednosti koje bi trebalo da postanu važan korak ka jačanju režima prestanka neprijateljstava“, rekao je Lavrov.

Govoreći o incidentu sa hemijskim oružjem u Siriji, ruski ministar je rekao da neke zapadne zemlje pokušavaju da „zamrse“ istragu o incidentu sa hemijskim oružjem u sirijskom Han Šejhunu.

„Izrazili smo zajedničku zabrinutost zbog epizode koja se dogodila u Siriji, u Han Šejhunu 4. aprila, gde je upotrebljeno hemijsko oružje. Rusija insistira na profesionalnoj, temeljnoj i transparentnoj istrazi, koju za sada pokušavaju da zapetljaju neke naše zapadne kolege“, istakao je Lavrov.

Ministar spoljnih poslova Finske Timo Soini izjavio je da su razgovori sa Lavrovom bili konstruktivni i da bi njihov sledeći sastanak mogao da se održi na marginama Arktičkog saveta na Aljasci.

„Zahvaljujem se na iskrenom i konstruktivnom razgovoru. Ovo je naš peti susret u svojstvu ministara spoljnih poslova. Sastanak je održan u dobrom raspoloženju, uprkos činjenici da su na dnevnom redu bila složena pitanja: Sirija, Ukrajina i situacija na Korejskom poluostrvu. Takođe smo razgovarali o bilateralnoj saradnji. U poslednjih nekoliko meseci oseća se pozitivna dinamika u trgovini, raste promet robe. Raste broj aplikacija za vize“, rekao je šef finske diplomatije.

On je podsetio da će sledeće nedelje Finska preuzeti dvogodišnje predsedavanje Arktičkim savetom.

„Rusija je centralni igrač na ovoj sceni. Istakli smo važnost razvoja saradnje u našem regionu. I za oko nedelju dana održaće se naš sledeći sastanak (na marginama Arktičkog saveta)“, rekao je Soini.

Izvor Sputnjik, 04. maj 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u