MARKOVIĆ: SRBI DALI VIŠE BORACA PROTIV FAŠIZMA OD FRANCUZA

Srbi dali veći broj boraca protiv fašizma nego što su to učinili Francuzi, ali...

Srbi dali veći broj boraca protiv fašizma nego što su to učinili Francuzi, ali i skoro isti broj kao Britanci i Amerikanci

Predstojeći praznik Dan pobede nad fašizmom, koji se 9. maja slavi širom sveta, treba da posluži kao podsetnik na ogromnu ulogu ruskog naroda u Drugom svetskom ratu, budući da se često potcenjuje činjenica, pogotovu u zapadnim medijima, da su Rusi podneli 90 odsto ukupnog tereta tih godina, izjavio je za Sputnjik istoričar Predrag Marković.

Kako je rekao, ratovi su često relativni i ne zna se ko je dobar a ko zao. Međutim, Drugi svetski rat je onaj sukob u kojem je bilo veoma jasno da na jednoj strani imate uništenje i zlo, a na drugoj slobodu, oslobođenje i spas za većinu evropskih naroda.

Istovremeno, naglasio je on, treba se podsetiti i uloge srpskog naroda, jer su Srbi dali veći broj boraca protiv fašizma nego što su to učinili Francuzi, ali i skoro isti broj kao Britanci i Amerikanci.

„Proporcionalno gledano, Srbi su uz Ruse dali jedan od najvećih doprinosa“, naglasio je Marković.

Govoreći o reviziji događaja Drugog svetskog rata, on tvrdi da do toga neće doći, budući da 9. maj predstavlja tačku na kojoj se ujedinjuju Evropljani „svih boja“.

„Čak i kada se pojedine zemlje ne slažu, kao što se danas ne slažu Rusija i Evropska unija, značaj Dana pobeda nad fašizmom i nacizmom se ne sme umanjiti, tu nema nikakve dileme“, zaključio je on.

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je godišnjicu pobede liderima niza zemalja koje su ulazile u sastav SSSR-a: Azerbejdžana, Jermenije, Belorusije, Kazahstana, Kirgizije, Moldavije i Tadžikistana, Turkmenistana, Uzbekistana, Abhazije, Južne Osetije, kao i građanima Gruzije i Ukrajine.

U Moskvi će povodom Dana pobede biti tradicionalno održana parada, a generalna proba organizovana je u nedelju. Na paradi će učestvovati više od 10.000 ljudi, 114 jedinica tehnike i 72 aviona i helikoptera.

Centralna svečanost u Srbiji biće održana u Nikincima, gde će na vežbi „Čelik 2017“ biti prikazan deo sposobnosti Vojske Srbije, kao i najsavremenije srpsko naoružanje i vojna oprema.

Izvor Sputnjik, 08. maj 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u