NIKSON I TRAMP. SLIČNOSTI

PATRIK BJUKENEN Isti neprijatelji iz „duboke države“ čekaju sličan razvoj događaja da Trampu urade...

PATRIK BJUKENEN

Isti neprijatelji iz „duboke države“ čekaju sličan razvoj događaja da Trampu urade isto što su uradili Niksonu. U to budite sigurni

Već dve godine autor ovog teksta piše o dve teme. Prva je predsednički mandat Ričarda Niksona, za vreme kojeg sam služio u Beloj kući od prvog do poslednjeg dana, što sam opisao u svojoj novoj knjizi Niksonovi ratovi u Beloj kući: Bitke koje su stvorile i srušile predsednika i zauvek promenile Ameriku. Druga tema je zadivljujuća kampanja Donalda Trampa i njegovih prvih sto i kusur dana u ulozi predsednika.

Ta dva čoveka su po mnogo čemu totalno različiti. Tramp je šoumen, zabavljač, trgovac nekretninama, rođeni bogataš koji terevenči u materijalnim blagoslovima koje mu je doneo njegov uspeh. Nikson, rođeni siromah, bio je studiozan, rezervisan, dobro upoznat sa istorijom, obuzet politikom i jedan od najspremnijih ljudi ikad za predsedničku fotelju.

Pa ipak, „nered“ koji je Tramp nasledio evocira upadljive sličnosti sa Niksonovim svetom iz 1968. godine. Obojica su preuzeli kabinet u trenutku kad je nacija bila duboko podeljena. Nikson je izabran u godini koju je obeležilo ubistvo Martina Lutera Kinga juniora i Roberta Kenedija, rasni nemiri u sto gradova i ulični sukobi između policije i radikalnih elemenata (radicals) na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji u Čikagu. Do jeseni 1969. Nikson je imao Belu kuću okruženu autobusima, a američke vazdušne snage u podrumu zgrade svoje Izvršne kancelarije.

OGROMNA KOLIČINA MRŽNjE MEDIJA
Trampova kampanja i predsednički mandat takođe su obeleženi ogromnim i neprijateljski nastrojenim demonstracijama. Obojica su se suočili sa toksičnim optužbama o udruživanju sa spoljnim silama kako bi uticali na određene događaje. Niksonovi pomoćnici su optuženi za tajnu spregu sa Sajgonom da bi torpedovali mirovne pregovore Lindona Džonsona u Parizu. Trampovi pomoćnici su optuženi za udruživanje sa Vladimirom Putinom zarad širenja mejlova koji su ukradeni od Demokratskog nacionalnog komiteta. Američki establišment, kojem velike laži nisu nepoznate, nije mogao i ne može prihvatiti da je zemlja odlučila da izabere ovu dvojicu autsajdera.

Nikson je preuzeo dužnost sa 525.000 vojnika zarobljenih u Vijetnamu. Tramp je nasledio Avganistan kao najduži rat u američkoj istoriji i ratove u Iraku, Siriji, Libiji i Jemenu. Nikson je obećao da će časno okončati Vijetnamski rat, što je i uradio započinjući eru pregovora. Tramp je obećao da će nas držati izvan bliskoistočnih ratova i da će ostvariti razumevanje sa Rusijom.

I Nikson i Tramp su se obavezali da će rekonstruisati Vrhovni sud. Obećavši da će izabrati južnjaka, Nikson je svedočio kako se imenovanju dvojice njih (sudije Klementa Hejnsforta i Harolda Karsvela) žestoko usprotivio Senat.

Dok je Nikson bio prvi predsednik od Zakarija Tejlora koji je ušao u Belu kuću kad njegova partija nije osvojila nijedan dom Kongresa, Tramp je to uradio kad je njegova partija preuzela kontrolu nad oba doma. Zbog toga je Trampov kandidat sudija Nil Gorsač izabran za Vrhovni sud.

Verovatno ne postoje dva druga predsednika koja su se suočila sa tolikom količinom neprijateljstva i mržnje medija. Pošto je njegov govor iz 1969. godine o Vijetnamu i „tihoj većini“ omalovažen, Nikson je (medijima) objavio rat, dajući odobrenje potpredsedniku Spiru Egnjuu za napad na tri medijske mreže.

niksonTramp ne prestaje da napada medije od kad se liftom spustio niz svoj toranj da proglasi kandidaturu. U njegovoj prvoj velikoj pobedi na Kapitol hilu, Kongres je tesno izglasao „ukidanje i zamenu“ Obamakera. Tek uz Egnjuov presudni glas, avgusta 1969. Nikson je ostvario svoju prvu pobedu – senatsko odobrenje strateške raketne odbrane.

Iako je Nikson podržao svaki zakon o građanskim pravima iz 50-tih i 60-tih, ipak je optužen da provodi rasističku „južnjačku strategiju“ kako bi preuzeo stranku od Diksikrata (Diksikrati ili Državna desna demokratska partija je ogranak Demokratske partije koji se zalagao za rasnu segregaciju, zbog čega se 1948. godine odvojio od matične stranke; prim. prev.) i sličnih koji su tamo vladali čitav vek. Tramp je takođe optuživan da vodi „rasističku“ kampanju.

„ZABORAVLjENI AMERIKANCI“
Trampa i Niksona je podržala ista vrsta lojalista – „zaboravljeni Amerikanci“, „Srednja Amerika“, „demokrate plavih okovratnika“, a naišli su na prezir iste vrste neprijatelja oličenog u političko-medijsko-kulturnom establišmentu. I taj establišment je jednako odlučan da sruši Trampa kao što je bio da obori Niksona.

Pa ipak, iako su Tramp i Nikson ostvarili slične pobede u elektorskom koledžu, Nikson je na kraju 1969. imao 68 odsto onih koji ga odobravaju i samo 19 odsto onih koji ga ne odobravaju. Tramp je, prema Galupovim anketama, potonuo nakon trećine svoje prve godine.

Dostignuća koja je Nikson ostvario u prvom mandatu bila su izvanredna. Otišao je u Peking i Mao Cedungovu Kinu otvorio prema svetu, ispregovarao sa Moskvom najveći sporazum o ograničenju naoružanja od vašingtonskog Pomorskog sporazuma iz 1922. i povukao američke snage iz Južnog Vijetnama. Ukinuo je segregaciju na Jugu i obavezno služenje vojnog roka, omogućio 18-godišnjacima da glasaju, fiksirao socijalno osiguranje za stopu inflacije, stvorio Agenciju za zaštitu okoline i Službu za bezbednost na radu i zdravlje radnika, imenovao četvoricu sudija Vrhovnog suda, predsedavao za vreme šest spuštanja na Mesec, objavio „rat tumoru“, predložio garantovane godišnje prihode, uveo podelu prihoda sa državom, oslobodio Ameriku zlatnog standarda i dopustio plutajući kurs dolara. Potom je na izborima 1972. pobedio u 49 država, stvorivši „novu većinu“ i tako pripremivši put za republikansku kontrolu Bele kuće u 16 od narednih 20 godina.

trampkisindzer01Ali u junu 1972. nevešto izvedeno prisluškivanje Demokratskog nacionalnog komiteta, koje je Nikson kratko razmatrao da obustavi, da bi potom o tome diskutovao u ozvučenoj Beloj kući, dalo je njegovim neprijateljima mač koji im je trebao da ga probodu. Isti neprijatelji iz duboke države čekaju sličan razvoj događaja da Trampu urade isto što su uradili Niksonu. U to budite sigurni.

Preveo ALEKSANDAR VUJOVIĆ

Patrick J. Buchanan – Official Website

Svet
Pratite nas na YouTube-u