TRAMPOV RAT PROTIV ESTABLIŠMENTA NIJE PRESTAO

DžEJKOB HEJLBRUN Ako Tramp odigra kako treba, mogao bi da oživi svoj mandat Današnje...

DžEJKOB HEJLBRUN

Ako Tramp odigra kako treba, mogao bi da oživi svoj mandat

Današnje svedočenje vršioca dužnosti direktora FBI Endrua G. Mekejba (na slici ispod) pred senatskim Odborom za obaveštajna pitanja nije donelo nikakvu senzaciju. Neuverljivo je osporio tezu da bivši direktor Džejms Komi nije imao veliku podršku unutar FBI. Izuzev toga, bilo je to jedno prilično umirujuće saslušanje.

Uzbuđenje je izazvao sam predsednik Tramp, koji je napravio nešto što izgleda kao zaokret od 180 stepeni u pogledu pitanja ko snosi odgovornost za otpuštanje Komija. Nije uvek lako ispratiti poteze Trampove administracije. U utorak je sekretar za medije Šon Spajser objavio da je „Tramp delovao po jasnim preporukama“ Ministarstva pravde (Justice Department). Potom je u sredu potpresednik Majk Pens takođe rekao da je Tramp otpustio Komija po preporuci Ministarstva pravde, poručivši: „Dopustite da budem vrlo jasan; predsednikova odluka da prihvati preporuke državnog tužioca i zamenika državnog tužioca o smeni Komija sa pozicije šefa FBI zasnovana je samo i isključivo na njegovoj privrženosti najboljem interesu američkih građana i osiguravanju da ljudi u ovoj zemlji imaju poverenja u FBI“.

Međutim, danas je Tramp ukazao da stvari ne stoje tako. Nije govorio uvijeno ili se ograđivao od želje da se reši Komija. Umesto toga, rekao je da je on doneo odluku. U intervjuu Lesteru Holtu sa NBC, Tramp je bio čvst i odlučan u stavu da je odlučio da otpusti Komija po svaku cenu: „Imao sam nameru da ga otpustim nezavisno od preporuka. Nezavisno od preporuka sam hteo da otpustim Komija“. Dodao je i da je Komi „putujući cirkus“ i „samohvalisavac“. Toliko o naporima administracije u prethodnih par dana da prikažu kako je Tramp postupao po savetu zamenika državnog tužioca Roda Rosenstejna, koji je navodno pretio da će podneti ostavku zbog tvrdnji da je on autor Komijevog otkaza. Sam Tramp je očigledno verovao da bi otpuštanje Komija bilo popularan potez i među republikancima i među demokratama. Nema sumnje da je Komi zaista bio loš direktor FBI, koji je trebalo da podnese ostavku pre nego što mu je Tramp uručio otkaz. Ali nevešto ponašanje administracije je prosto ohrabrilo njene protivnike umesto da smiri pitanje umešanosti Rusije u Trampovu kampanju.

PROFESIONALNI SURVIVOR
Potom je tu i Trampov sastanak sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim. Administracija tvrdi da je prevarena time što su ruski novinari proširili slike Trampa i vodećih ruskih zvaničnika. „Prevarili su nas“, za CNN je izjavio zvaničnik Bele kuće. „Oni lažu“. Hmmm. Tramp je pretrpeo ozbiljne kritike zbog sastanka sa Lavrovim odmah pošto je otpustio Komija. Koja je bila poenta sastanka ako će njegova administracija sve da podeli sa Moskvom? Kako je moguće da nisu bili svesni da će te slike biti objavljene u javnosti i, s tim u vezi, zbog čega je američkim novinarima bilo zabranjeno da slikaju?

U međuvremenu, demokrate se organizuju da Trampa nastave da prikazuju kao agenta Kremlja. U Vašington, koji je u režimu permanentnih skandala, gde svaka politička partija nastoji da svrgne predsednika rivalske političke partije (videti pod Bengazi), manevri Trampove administracije su dušu dali za stvarnje novog Votergejta. Još od tada, Kongres je sve više partijsku pristrasnost menjao politikom.

endrjumekejbTramp se možda nada da će se izvući iz nesrećne epizode sa Komijem, baš kao što mu je polazilo za rukom u prošlosti da se izvuče iz jedne krize za drugom, iz kojih je uglavnom izlazio netaknut. Tramp je profesionalni preživljavač (survivor). Do kraja prvog mandata možda će izgledati kao politički Hudini. Ali nova anketa Kvinipjaka, urađena pre meteža sa Komijem, ukazuje da Trampova magija možda gubi deo svog sjaja, uključujući i u njegovoj glasačkoj bazi. Anketa ukazuje da mu podrška među nezavisnim glasačima i belcima bez fakultetske diplome opada. Tek 48 odsto belih muškaraca smatra da radi dobar posao. A 58 odsto glasača smatra da je njegovih prvih 100 dana u kabinetu „uglavnom neuspešno“. Pored toga, anketa ukazuje da američki glasači u razmeri 54:38 žele da Demokratska partija preuzme kontrolu nad Kongresom. Ovo je najveća margina ikada izmerena u anketama Kvinipjak univerziteta, koja prevazilazi pet procenata prednosti u korist republikanaca iz 2013. godine.

SAMO JEDAN MANDAT?
Trampu preti opasnost da republikanci masovno krenu da se ograđuju od njega u narednim mesecima ukoliko procene da bi takozvani izborni talas mogao da potopi njihove šanse 2018. godine. Razlog zbog kojeg je Ričard M. Nikson na kraju podneo ostavku bio je taj što su mu stariji republikanci, poput senatora Berija Goldvotera, 1974. godine rekli da je izgubio podršku na Kapitol hilu. „Niko od nas nije sumnjao u ishod“, piše Goldvoter u svojoj biografiji. „On će se povući“.

Već sad ima previše spekulacija o Trampovoj budućnosti. Pišući za Vašington post, Džim Hoglend ukazuje da bi Tramp možda želeo da odradi samo jedan predsednički mandat: „Uzevši u obzir da će imati 74 godine na kraju mandata, Trampu se možda više sviđa ideja da ode u plamenu, nego cvileći. Naravno, ne mogu biti siguran da mu je to namera. Ali, kakve god da su mu namere, njegova dela gotovo garantuju takav rezultat“.

trampkabinet02Možda. Ali demokrate imaju sopstvenih unutrašnjih problema, a Trampov predsednički staž je na samom početku. Ako Tramp odigra kako treba, mogao bi da oživi svoj mandat. Do sada, međutim, nije uspeo da ostvari najveći broj svojih obećanja iz kampanje, od izgradnje zida, preko remonta Obamakera i poreske reforme, do infrastrukturnog plana. Nije jasno da li on shvata da će mu trebati više od rafalne paljbe tvitova na račun svojih kritičara kako bi oživeo svoje političke izglede, odnosno da li uopšte shvata da su oni ugroženi.

Džejkob Hejlbrun je urednik Nacionalnog interesa (National Interest)

Preveo ALEKSANDAR VUJOVIĆ

The National Interest

Svet
Pratite nas na YouTube-u