IVANOV DOBIO GARANCIJE OD ZAEVA, NOVA VLADA DO KRAJA MESECA?

Zaev je, kako se navodi, poslao garancije Ivanovu da će se nova vlada zalagati...

Zaev je, kako se navodi, poslao garancije Ivanovu da će se nova vlada zalagati za jedinstvenu Makedoniju, javio je portal „24 TV“

Iz vladajuće VMRO-DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog tvrde da je sad već pitanje trenutka kada će lider SDSM-a Zoran Zaev dobiti mandat za sastav nove vlade od predsednika Đorđa Ivanova.

Kako prenose makedonski mediji, izvori iz te stranke kažu da će se to dogoditi sutra, najkasnije prekosutra.

Zaev je, kako se navodi, poslao garancije Ivanovu da će se nova vlada zalagati za jedinstvenu Makedoniju, javio je portal „24 TV“.

Prema informacijama te televizije, odgovor iz kabineta Ivanova se očekuje danas, najkasnije sutra.

Pozivajući se nezvanične izvore, „24 TV“ je objavila da Ivanov ide na službeni put 18. maja, dan pre isteka roka za dodelu mandata.

Prema diplomatskim izvorima portala „Fri pres“, Ivanov je već odlučio da mandat dodeli Zaevu u predviđenom roku, pa će nova vlada najverovatnije biti formirana 1. juna.

Izvori portala „Plus info“ iz VMRO-DPMNE takođe su potvrdili da će Zaev dobiti mandat za sastav nove vlade, a kao datum izbora nove vlade spominje se 27. maj.

Novoizabrani predsednik parlamenta Taljat Džaferi, iz albanske partije DUI, na konferenciji za novinare u petak rekao je da neće moliti nikoga, a ponajmanje predsednika Ivanova, koji je, kako je rekao, po zakonu obavezan da u roku od 10 dana od zvaničnog objavljivanja odluke o formiranju parlamentarne većine u Sobranju poveri mandat Zaevu.

Džaferi je ranije izjavljivao da će, ukoliko Ivanov ne postupi po Ustavu, vlada biti formirana u parlamentu.

Izvor Tanjug/RTS, 15. maj 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u