NOVOSTI: NIKOLIĆ NA ČELU NAC. SAVETA ZA SARADNjU SA RUSIJOM I KINOM

Očekuje se da Vlada u naredne dve nedelje o tome donese odluku Po isteku...

Očekuje se da Vlada u naredne dve nedelje o tome donese odluku

Po isteku mandata 30. maja, odlazeći predsednik Tomislav Nikolić trebalo bi odmah da pređe na novi posao u Nacionalnom savetu za saradnju sa Kinom i Rusijom – saznaju „Novosti“ iz nezvaničnih izvora.

Očekuje se da Vlada u naredne dve nedelje o tome donese odluku, čime bi bila rešena dilema u kom vidu će odlazeći šef države nastaviti svoj radni angažman kada „ključeve“ Andrićevog venca preda u ruke Aleksandra Vučića.

Nikolić je i sam krajem prošlog meseca izjavio da se sa novoizabranim predsednikom Vučićem dogovorio da će nastaviti da pomaže Srbiji prijateljstvom koje je ostvario sa predsednicima mnogih država, posebno Rusije i Kine.

Moguće je da već polovinom juna Nikolić otputuje u Moskvu, na ranije dogovoreni susret sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, koji, kako je najavljeno iz Moskve, treba i da ga odlikuje priznanjem Ruske federacije.

Krajem marta, Nikolić je boravio u Kini kada se sastao sa najvišim kineskim zvaničnicima – predsednikom Si Đinpingom, premijerom Li Kećijangom, predsednikom Svekineskog narodnog kongresa Džang Deđijangom, kao i brojnim kineskim privrednicima, i tom prilikom je proglašen za počasnog građanina Pekinga.

On je tada rekao da je u Kini već bio tri puta – jednom u zvaničnoj poseti kao predsednik, a dva puta dok je bio u opoziciji, i da se iz svake od tih poseta „rodilo nešto dobro u odnosima između Kine i Srbije“, tako da danas dve države imaju odnose koji su među najboljima u svetu.

Izvor Večernje novosti, 15. maj 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u