VUČIĆ SA ĐINPINGOM: SPECIJALNE VEZE, STRATEŠKO PARTNERSTVO

Đinping: Vi ste doprineli dobrim odnosima naše dve zemlje. Naša bilateralna saradnja je trenutno...

Đinping: Vi ste doprineli dobrim odnosima naše dve zemlje. Naša bilateralna saradnja je trenutno na najvišem nivou

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Si Đinpingom i premijerom Li Kećiangom, a u tim razgovorima istaknuto je međusobno razumevanje i uvažavanje sa jasnom porukom da je Srbija Kini jedan od najvažnijih i najbliskijih strateških partnera.

U prilog tome govori i iskazana spremnost predsednika Kine da radi dalje na učvršćivanje odnosa i strateškog partnerstva dve zemlje uz uverenje da će Srbija pod rukovodstvom izabranog predsednika Aleksandra Vučića ekonomski i politički još brže napredovati.

Čestitajući Vučiću pobedu na izborima, Si Đinping je poručio da prijatelji koji dolaze izdaleka čine da jedna država brže napreduje.

„Pod Vašim rukovodstvom Srbija će ekonomski i politički još brže napredovati. Vi ste doprineli dobrim odnosima naše dve zemlje. Naša bilateralna saradnja je na najvišem nivou trenutno. Spreman sam da radimo zajedno na učvršćivanju odnosa i strateškog partnerstva naše dve zemlje”, kazao je on.

Vučić je u razgovoru sa Si Đinpingom rekao da je počastvovan mogućnošću da prisustvuje Forumu „Pojas i put za međunarodnu saradnju” i što je saradnjom sa Kinom Srbija uspela da uradi mnogo.

On je kineskog predsednika obavestio o rezultatima rada Železare Smederevo i zahvalio mu se na pomoći oko realizacije tog sporazuma sa Kompanijom Hestil.

„Našu putnu infrastrukturu smo razvili u poslednje dve godine više nego u poslednjih 60, i to bez vaše pomoći nikada ne bismo uspeli. Podržavamo politku jedne Kine i uvek možete da računate na Srbiju kao na svog velikog prijatelja”, kazao je Vučić.

On je obavestio šefa kineske države i o napretku pripremnih radova na izgradnji pruge Beograd – Budimpešta.

Predsednik Si se zahvalio na konkretnim predlozima za nove vidove saradnje sa Srbijom, naročito iz oblasti poljoprivrede, avio saobraćaja i energetike, istakavši da infrastrukturni projekti imaju prioritet u saradnji dveju zemalja.

„Ohrabriću i podržaću razgovore oko uspostavljanja direktne linije”, najavio je on dodajući da će to pomoći većoj turističkoj razmeni.

O uspostavljanju direktne avio-linije Vučić je razgovarao i sa premijerom Li Kećijangom, ali i o nastavku rada i funkcionisanja RTB Bor.

Navodeći da ceni što tako ozbiljno posmatra odnos sa Kinom, kineski premijer je u razgovoru sa Vučićem poručio da su Srbija i Kina prijatelji koji se oslanjaju i veruju jedni drugima.

„Mnoge druge zemlje primećuju da Srbija i Kina imaju specijalne veze i žele da dostignu taj nivo u svojim odnosima”, istakao je premijer Li.

„Inicijativa Jedan pojas, jedan put danas je u savremenom svetu najznačajnije mesto za rešavanje ne samo problema putne, železničke i aerodromske infrastrukture, već put kojim se rešava odnos mira i budućnosti, gde drugačiji narodi, druge religije, mogu da se razumeju i da žive zajedno”, rekao je Vučić.

On je dodao da je Srbija sa velikom radošću prihvatila učešće u tom projektu, ukazao da smo do sada mnogo uradili i da smo veoma zahvalni za sve što je premijer Kine učinio po pitanju Železare Smederevo.

Naglasio je i da su gotovo svi projekti, koje je Srbija potpisala u poslednjih godinu dana, projekti potpisani sa kineskim kompanijama.

Vučić je pozvao Kećianga da u decembru, tokom boravka u Mađarskoj na sastanku zemalja centralne i istočne Evrope „16+1”, dođe na granicu Srbije i Mađarske i da sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom otvori radove na jednoj od ključnih putnih komunikacija – pruge Beograd – Budimpešta.

Kineski premijer je naglasio da je srpska strana veoma brzo napredovala u pripremnim radovima oko brze pruge od Beograda do Budimpešte i zahvalio Vučiću na pozivu da prisustvuje početku radova.

„Nadam se da će naša saradnja doneti i ekonomsku dobit narodima naših država. Nadam se da možemo da proširimo oblasti saradnje. Do sada smo imali uspeha u svemu što smo zajedno radili”, rekao je on.

Kada je reč o direktnoj liniji, prema njegovim rečima, to je sada moguće, jer je naša saradnja jača, tržišta su razvijenija i razmena ljudi je veća, tako da bi taj let bio veoma koristan.

Li je naglasio da posle pobede premijera Vučića na predsedničkim izborima očekuje još intenzivniju saradnju dveju zemalja.

VUČIĆ U TANGŠANGU, POSETIO HESTIL – TANGSTIL ŽELEZARU
Tangšan – Premijer Vučić ranije danas je u kineskoj provinciji Hbei razgovarao sa guvernerom Su Ćinom i poručio da je Srbija iskreni prijatelj Kine uz zahvalnost i toj provinciji i Kini na onome što su učinile za Smederevo i Srbiju, a guverner Su podvukao da je Srbija strateški partner Kine koji se nalazi se na putu svile.

Vučić i delegacija Srbije vozom su doputovali u Tangšan, mesto udaljeno od Pekinga oko 180 kilometara, za oko sat vremena, gde su ih na Železničkoj stanici u tom mestu dočekali zamenik guvernera provincije Hebei Vang Sjaodung i gradonačelnik Tangšana Ding Siufeng.

Vučić je u toku posete imao razgovare sa čelnim ljudima provincije Hbei i obišao je železaru Hestil – Tangstil Tangšan.

On je guvernera Hbei provincije Su Ćina pozvao da dođe u Srbiju i predložio povezivanje te provincije sa Vojvodinom.

„Srbija je iskreni prijatelj Narodne Republike Kine. Dugujemo veliku zahvalnost za ono što su provincija Hbei i kompanija Hestil učinile za Železaru Smederevo i za Srbiju”, rekao je premijer Vučić.

Citirajući predsednika Sija, premijer Vučić je istakao da projekat „Jedan pojas, jedan put” nije više san i sreća samo kineskog naroda, već sreća svih koji se na tom putu nalaze i Srbija će učiniti sve da doprinese razvoju inicijative „Jedan pojas, jedan put”.

Guverner provincije Hbei je zahvalio premijeru Vučiću na podršci koju srpska vlada pruža kompanijama iz Kine koje posluju u Srbiji.

„Kao Vlada provincije Hbei mi sledimo cilj koji je predsednik Si promovisao u incijativi Jedan pojas, jedan put, a to je povezanost i globalna saradnja sa našim prijateljima. Srbija je sveobuhvatni strateški partner Kine i nalazi se na putu svile. To je dobar okvir za saradnju naše zemlje i provincije Hbei sa Srbijom”, istakao je guverner Su.

On je naglasio da ga raduje uspešna saradnja Železare Hestil i Železare Smederevo.

„Taj projekat je dobar temelj naše još bolje buduće saradnje”, zaključio je guverner Su Ći.

U provinciji Hbei živi 74 miliona stanovnika, ima dugogodišnju istoriju, dobar industrijski sistem i bruto domaći proizvodom od 500 milijardi dolara, a grad Tangšan ima oko 1.700.000 stanovnika.

Premijeru je na Železničkoj stanici priređen svečani doček sa cvećem i zastavama Srbije i Kine, njegovim slikama, kao i velikim transparentom dobrodošlice ispisanim na srskom jeziku.

Svečano je dočekan i u Hestil – Tangstil železari, gde je obišao to postrojenje, a zatim je u Nanhu državnoj rezidenciji imao sastanak sa delegacijom Hebei provincije koju predvodi guverner Su Ćin i Hestil grupe na čelu sa predsednikom te Grupe Ju Jongom.

U njegovu čast guverner Su i predsednik Hestila Ju priredili su i svečani ručak.

Kineski Hestil od prošle godine preuzeo je Železaru Smederevo, a tada je najavljeno da će investirati najmanje 300 miliona evra i da će biti zadržano svih oko 5.000 radnika.

Hestil je u 2016. godini već uložio 120 miliona dolara u Železaru i očekuje u Smederevu proizvodnju od dva miliona tona u 2017.

Predsednik Hestila Ju Jong je krajem 2016. najavio da će grupacija Hestil u Železaru Smederevo investirati još 120 miliona dolara u 2017. u obnovu i nabavku opreme i tehnologije, kao i da će ove godine ostvariti profit od 20 miliona evra.

Hestil je najveći proizvođač čelika u Aziji, sa godišnjim proizvodnim kapacitetom od 50 miliona tona, a prihodi Grupe u 2015. godini iznosili su 43,7 milijarde dolara.

Nakon sastanka u Hbei provinciji premijer i delegacija Srbije se takođe vozom vrtila u Peking.

NEOGRANIČEN IZVOZ JAGNjETINE, KUKURUZA, SUVIH ŠLjIVA
Srpski poljoprivrednici ubuduće će moći da izvoze neograničene količine jagnjećeg mesa, kukuruza, suvih šljiva i rezanaca od repe u Kinu, pošto su delegacije dve zemlje danas potpisale Memorandum o utvrđivanju akcionog plana za trgovinu i investicije u poljoprivredi. Kako je izjavio premijer Srbije Aleksandar Vučić, posle odvojenih sastanaka sa predsednikom i premijerom Kine Si Đinpingom i Li Kećijangom, novinarima u Pekingu rekao da je sa rukovodstvom te zemlje dogovoren izvoz srpskih proizvoda u Kinu

.„Mi od ovog trenutka možemo da izvozimo neograničene količine i jagnjećeg mesa, i kukuruza i suvih šljiva, i rezanaca od repe. Do leta ćemo da završimo govedinu, i do kraja godine svinjsko meso i mlečne proizvode”, rekao je Vučić.

On je istakao da je to ogroman uspeh i da je time stvorena široka paleta mogućnosti za naše poljoprivrednike i ulaganje u srpsku poljoprivredu. „Istovremeno kineski prerađivači će da počnu da dolaze u Srbiju, jer će oni da koriste tu priliku, jer iz naše zemlje mogu da vrate ogroman broj proizvoda u Kinu”, rekao je Vučić.

Izvor Tanjug/Fonet/Politika, 16. maj 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u