HARADINAJEVU KANDIDATURU ZA PREMIJERA PODRŽALA I TAČIJEVA STRANKA

12 stranaka su, gotovo u ponoć, prešle preko izjava da imaju „crvene linije“ preko...

12 stranaka su, gotovo u ponoć, prešle preko izjava da imaju „crvene linije“ preko kojih neće preći kada je reč o koaliciji

Demokratska partija Kosova (DPK), Alijansa za budućnost Kosova (ABK), Inicijativa za Kosovo (IK) i devet manjih partija prijavile su koaliciju za predstojeće parlamentarne izbore na Kosovu i saglasile da kandidat za premijera bude lider ABK i nekadašnji komandat Oslobodilačke vojske Kosova Ramuš Haradinaj.

Na Kosovu je juče bio poslednji dan za prijavljivanje predizbornih koalicija za učešće na prevremenim parlamentarnim izborima zakazanim za 11. jun.

Ovih 12 stranaka su, gotovo u ponoć, prešle preko izjava da imaju „crvene linije“ preko kojih neće preći kada je reč o koaliciji, a na to ih je, kako navode analitičari, naterala ranije postignuta predizborna koalicija između Demokratskog saveza Kosova (DSK) i Alijanse novo Kosovo (ANK).

To je izazvalo uzbunu u DPK, koja bi u slučaju da ne dođe do koalicije sa do sada opozicionim ABK i IK izgubila primat posle izbora.

Analitičari na Kosovu ocenjuju da činjenica da se predsednik DSK Isa Mustafa odlučio da se ne kandiduje za premijera u slučaju pobede DSK može doprineti boljim izbornim rezultati nego u slučaju da on ostane kandidat.

Tome može doprineti i potpisivanje predizbornih koalicija sa ANK Bedžeta Pacolija, inicijativom „Alternativa“ gradonačelnice Đakovice Mimoze Kusari Ljilja i nezavisnog poslanika Iljira Dede i Inicijativom za pravdu, koja je deo nezadovoljnih političara koji su napustili partiju Pravde.

Samoopredeljenje nije napravilo predizbornu koaliciju.

Prevremeni parlamentarni izbori na Kosovu biće održani 11. juna.

Izvor N1, 17. maj 2017.

TIM DžUDA: DAČIĆ I HARADINAJ PREMIJERI? BIĆE ZANIMLjIVO
Britanski novinar Tim Džuda koji se bavi Balkanom smatra da u slučaju da novi premijer Srbije bude Ivica Dačić, a Kosova Ramuš Haradinaj onda bi uskoro mogao da se očekuje zanimljiv dijalog.

— Sasvim je realna mogućnost da Dačić uskoro postane premijer Srbije, a kosovski Haradinaj – naveo je Džuda na Tviter nalogu primetivši da je kampanja u Srbiji doprinela da Haradinaj „politički oživi“.

On je u drugom tvitu naveo da „sa Dačićem i Haradinajem kao mogućim premijerima Srbije i Kosova uskoro sledi interesantno vreme za dijalog“.

Prištinska Gazeta Metro prenoseći tvitove britanskog novinara komenatriše da bi rezultat toga mogao da bude novi pristup obe vlade, kao i dijaloga pod pokroviteljstvom EU.

Izvor Beta/Blic, 17. maj 2017.

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u