AVGANISTAN, SIRIJA, BALKAN…

PREDRAG ĆERANIĆ Generali jastrebovi vojske SAD rade na vojnom sukobu Rusije i EU, što...

PREDRAG ĆERANIĆ

Generali jastrebovi vojske SAD rade na vojnom sukobu Rusije i EU, što je poželjan scenario za SAD

Tramp hitno vraća trupe u Avganistan nakon saznanja CIA da talibani uspostavljaju kontakte sa Rusima. Rusi su morali razmišljati o zaustavljanju Al Kaide i zauzimanju pograničnog pojasa prema Pakistanu kako se Islamska država (ISIS) ne bi širila na područje Pakistana, čiji su atomski silosi i A-glave pravi mamac za terorističku kvazidržavu. Uplivom u Avganistan Rusi ujedno štite Kirgistan, Uzbekistan i Turkmenistan od prelivanja Islamske države. Ruski interes je i zaštita Rusije od sadašnje vlade u Kabulu, koja aktivno učestvuje u krijumčarenju droge u Rusiju i u EU preko Kosova.

Talibani su nakon više godina shvatili ko su im istinski neprijatelji i ko je Islamska država. Tako se rodila ideja o kontaktima sa Rusima, što je izazvalo zabrinutost CIA i hitnu Trampovu reakciju. Američke vojne operacije protiv talibana zvanično su završene još 2014. godine, a podršku vladi u Kabulu u borbi protiv talibana nastavile su da pružaju samo američke specijalne snage. Talibani trenutno kontrolišu trećinu Avganistana.

ŠTA HOĆE SAD OD RUSIJE
Na međunarodnom sastanku u Astani, održanom 4. maja, delegacije Rusije, Irana i Turske postigle su saglasnost o stvaranju četiri zone deeskalacije na području Sirije. Zone bi činile provincija Idlib sa nekoliko dijelova susjednih provincija Alepa, Latakije i Hame, rejon sjeverno od grada Homsa, Istočna Guta i južne provincije Dara i El Kunejtra. Nakon što je Rusija Savjetu bezbjednosti UN podnijela na razmatranje nacrt rezolucije za podršku memorandumu o stvaranju zona deeskalacije u Siriji koji je potpisan na sastanku u Astani, taj potez je zatekao Vašington i London iako je američka delegacija bila prisutna u Astani, ali bez prava glasa.

asadnarod02Dok Moskva iskreno želi saradnju sa SAD u borbi protiv terorizma, SAD takođe žele pregovore i dogovor sa Putinom, ali samo do tačke dok ne stvore uslove za dolazak svojih trupa u Siriju i ostvare direktnu kontrolu nad Kurdima, koji već po američkom nalogu napadaju Islamsku državu i približavaju se njenom sjedištu u Raki. Amerikanci žele i neposredan nadzor nad odredima Islamske države, koje namjeravaju pretvoriti u opoziciju koja bi učestvovala u pregovorima o budućnosti Sirije. Ubrzao bi se proces „presvlačenja“ boraca Islamske države u „pravu, autentičnu opoziciju“, koju, s obzirom na taj status, ni Turska ne bi smjela napasti. SAD naoružavaju Kurde teškim naoružanjem jer žele da pomoću Kurda u Siriji stvore imaginarnu opoziciju u vidu šireg fronta za buduće pregovore o Siriji, s namjerom da preko takve opozicije na izborima zbace Asada. Američka računica glasi da bi u tom slučaju nova vlada iz Sirije izbacila Ruse.

IGRA VELIKIH KORPORACIJA
Dok Turska želi blisku vojnu i ekonomsku saradnju sa Saudijskom Arabijom, Izraelom i Jordanom, sa Jordanom drugi vode pregovore o uključivanju ove države u bliskoistočne sukobe. Hašemitska kraljevina je isprepadana Iranom i podacima da će šiiti biti na jordanskim granicama i postati stalna prijetnja. Ulaskom Jordana u sukob na Bliskom istoku rat bi se produžio i proširio prema Iranu, što je operacija po želji Izraela. Paralelno se odvijaju američke operacije destabilizacije Irana na dijelu u kojem žive Kurdi. Izrael ne želi sirijske vojne snage na svojoj granici niti njihov dolazak na Golansku visoravan. Tel Aviv ne želi u blizini ni Hezbolah, pri čemu pokazuje nervozu napadima na baze sirijske armije u kojima se nalaze snage Hezbolaha. Putin je upozorio Netanijahua i kritikovao praksu Izraela da, poput SAD, bez dokaza Damask optužuje za napade gasom.

Obama je razočarao velike korporacije, tj. naftne gigante, kao i Klintonova velikim greškama u Bengaziju. Stoga korporacije i vodeći bankari preko Trampa žele ispraviti Obaminu inertnost. Po dolasku trupa u Siriju, SAD bi vjerovatno uspostavile svoju zonu zabrane letova. Na taj način bi se stvorile pretpostavke za napad na Iran. Radi zaštite interesa naftnih giganata, SAD žele odsjeći Iran od Rusa iz pravca Turske, a ujedno Iran zatvoriti a mora. Zvanični Rijad u nekoliko navrata najavljuje mogućnost pomorske blokade Irana. Očito je da SAD žele širu platformu za napad na Iran, a izolacija je priprema za takav scenario.

Bankarski kartel i korporacije priželjkuju raspad i ekonomski pad EU. Prema njihovim stratezima, sukob sa Rusima donio bi smrt EU, bar u obliku u kojem je EU sada. Stoga se želi inscenirati konvencionalni rat preko Baltika ili Ukrajine, na čemu rade generali jastrebovi. Sukob bi donio velike ekonomske posljedice i po EU i po Rusiju, što je poželjan scenario za SAD, koje žele isključivo sa Kinom trgovinsku saradnju na međunarodnom planu.

hezbolahEU se može destabilizovati i preko Balkana, gdje je na sceni restauracija fašističke karte Albanije iz doba balista kao i fašističke Hrvatske iz doba Pavelića, koja je u svom sastavu imali Vrbasku banovinu, sa Banjalukom kao „stolnim gradom“.

Fond strateške kulture

Svet
Pratite nas na YouTube-u