OSVETA DžEJMSA KOMIJA

MET PARPL Dosta sa citiranjem anonimnih izvora i nagađajućim spekulacijama. Situacija je veoma ozbiljna...

MET PARPL

Dosta sa citiranjem anonimnih izvora i nagađajućim spekulacijama. Situacija je veoma ozbiljna i ulozi su visoki

Donald Tramp je po mnogo čemu suprotnost Džejmsu Komiju. Tramp je bio tajkun-trgovac – prvo nekretninama, potom sobom – i oličenje šljašteće neumerenosti 80-tih, pre nego što je izašao iz miljea Šermana Mekoja i pobedio na predsedničkim izborima zbog toga što su birači verovali da je dovoljno loš da uradi nešto dobro. Komi je bio nepotkupljivi čovek zakona, onaj uz čiji lični stil se obavezno pominje epitet „izviđač“ (Boy Scout), čovek koji je ponos stavljao iznad politike, da bi na kraju bio uvučen u blato politikanstva. Mi smo ovde mislili da će Čak Šumer predsedniku zadavati glavobolje, a ustvari, kad se pogleda unazad, ovoj dvojici je bilo suđeno da uđu u klinč.

To se i dogodilo. Tramp je otpustio Komija pre tačno nedelju dana, a sada je počela Komijeva osvetnička tura. Njujork tajms je objavio da je Tramp navodno pritiskao Komija da izvrši uticaj na istragu FBI o bivšem savetniku za nacionalnu bezbednost Majklu Flinu, predsednikovom čoveku od poverenja. Sudeći prema Komijevim beleškama, tokom razgovora u Ovalnom kabinetu Tramp je rekao: „Nadam se da vidiš način da odustaneš od ovoga“, i nazvao Flina „dobrim momkom“. Komi se složio da je Flin „dobar momak“ i kasnije izradio detaljnu belešku o ovoj uznemirujućoj interakciji, koju je pokazao visokim zvaničnicima FBI. Jedan od njih je juče preneo sadržaj tih beleški Tajmsu.

IMPIČMENT?
Sad se terminom „opstrukcija pravde“ zvecka kao igračkom, a čak i republikanski predsedavajući kongresnog Odbora za nadzor poziva na sudsku istragu, dok Šon Heniti predvodi sve manju jedinicu lojalista Bele kuće u tužbu protiv onoga što naziva „medijima koji uništavaju Trampa“ (Destroy Trump Media). Na stranu pitanje dovitljivosti tog pojma, Heniti je u pravu da većina medija čoporativno nastupa protiv predsednika. Sada možda imaju pištolj koji se dimi za kojim su žudeli. Ovo je veoma loše, toliko loše da je Foks njuz prošle noći objavio da nisu bili u stanju da nađu nijednog republikanskog člana Kongresa koji bi stao u odbranu Trampa. Kad političari odbijaju da idu na TV, tada važe obrnuti zakoni fizike.

trampnovinaro01Trampovi skandali su od neprikladnih prešli granicu ka potencijalno ilegalnim. Više ne možemo kolutati očima i umorno primećivati da još uvek nema nikakvih čvrstih dokaza o prekršajima, kao što smo činili povodom prenaduvanih tvrdnji o udruživanju sa Rusima. Beleške poput Komijeve vlada često koristi u istragama krivičnih predmeta. Ako su beleške tačne, onda ćemo nastaviti da slušamo o „opstrukciji pravde“, kao i reč koja još više para uči: impičment. Hoće li biti pravnih posledica zavisi od republikanaca u Kongresu, koji su još uvek generalno lojalni Trampu, ali su bez sumnje umorni od drama koje bacaju u senku njihove zakonodavne probleme i obarzivi pred srednjeročne izbore 2018. (Midterms su izbori za Kongres SAD i pozicije guvernera na nivou država koji se održavaju na polovini predsedničkog mandata; prim. prev.)

KOMIJEVA BELEŠKA
U međuvremenu, dva pitanja zahtevaju odgovore. Prvo je pitanje namera: da li je Tramp zaista imao nameru da izvrši pritisak na Komija da obustavi istragu? Ili je prosto, kao i obično, bio brbljivac iz čijih usta je izletela još jedna opaska koja je poljuljala pravne temelje? („Jesi li probao kafu? Ja sam ljubitelj kafe. Baš kao i Majk Flin. Nadam se da ćeš ovaj slučaj protiv njega… kad smo već kod slučaja [eng: case], treba mi nova aktovka [eng: briefcase]“). Tajms prenosi da je pre obraćanja Komiju Tramp prvo zamolio državnog tužioca Džefa Sešnsa i potpresednika Majka Pensa da napuste sobu, što ukazuje da je postojala namera. Međutim, nije počeo razgovor pominjući Flina; umesto toga, odlučio se za ne manje neprijatnu temu o tome zašto bi FBI trebao da koji objavljuju poverljive informacije privodi novinare. Možda je od te digresije sve pošlo naopako.

Bilo kako bilo, drugo pitanje je šire i zahteva da se na njega prvo odgovori: da li je izveštaj Njujork tajmsa o belešci Džejmsa Komija ispravna procena onoga što se toga dana dogodilo u Ovalnom kabinetu? Na kraju krajeva, to je svedočenje iz treće ruke (Komi je rekao kolegi, koji je preneo Njujork tajmsu), koje potiče od čoveka nezadovoljnog zbog otkaza, a preneto je preko anonimnog izvora. Posebno je problematično ovo poslednje. Zemlja je umorna od novinskih članaka zasnovanih na bezličnim „vladinim zvaničnicima“, što je termin koji trenutno obuhvata sve, od Stiva Benona do erotike zlatnih tuševa (aluzija na sada već čuveni izveštaj Bazfida o Trampovom navodnom perverznom opštenju sa prostitutkama tokom posete Moksvi. Tramp je taj izveštaj, koji je preneo i CNN, nazvao „smećem“ koje „vredi manje od papira na kojem je napisano“; prim. prev.). Ako mu se Tramp povodom istrage o Flinu obratio na protivzakonit način, Komi bi trebao imenom i prezimenom da stane iza ove priče, javno sveodoči (kao što je ponudio) i relevantnim kongresnim odborima preda sve dodatne informacije koje eventualno poseduje.

trampnovinaro02Dosta sa citiranjem anonimnih izvora i nagađajućim spekulacijama. Situacija je veoma ozbiljna i ulozi su visoki.

Met Parpl je zamenik urednika „Rare Politics“

Preveo ALEKSANDAR VUJOVIĆ

The National Interest

Svet
Pratite nas na YouTube-u