IVAN RISTIĆ: SKOTOVU SKANDALOZNU IZJAVU TREBA SHVATITI OZBILjNO

Ovaj skandal bez presedana ima višestruko značenje u kontekstu slobode medija, dobre diplomatske prakse,...

Ovaj skandal bez presedana ima višestruko značenje u kontekstu slobode medija, dobre diplomatske prakse, ali i opasnih političkih poruka koje na pravi način moraju da budu shvaćene u Nemanjinoj 11

Jučerašnja izjava američkog ambasadora Kajla Skota o „Informeru“ da je ološ tek će izazvati adekvatne reakcije dela javnosti. Ovaj skandal bez presedana ima višestruko značenje u kontekstu slobode medija, dobre diplomatske prakse, ali i opasnih političkih poruka koje na pravi način moraju da budu shvaćene u Nemanjinoj 11.

Ma šta ko mislio o „Informeru“ i kvalitetu ovog glasila, elementarna sloboda medija na koju se tako često i rado poziva prozapadni spektar podrazumeva slobodu izražavanja i kada su strane države i njihovi predstavnici u Srbiji u pitanju. Ambasade zapadnih zemalja i jedan deo međunarodnih organizacija najglasnije su u pozivima na poštovanje slobode medija i kritikama upućenim na tu sferu, sve dok su ti mediji za njih ideološki podobni. Bez obzira na brojne opravdane zamerke na rad „Informera“, niko ne može uskratiti pravo ni jednom glasilu da zauzme svoj stav, u okviru zakona koji regulišu rad medija.

Takođe, pored toga što deo ambasadora ima naviku da poziva državne funkcionere na zakulisne sastanke, daje izjave za javnost koje nedvosmisleno podrazumevaju mešanje u unutrašnje poslove država, dozvoljava se njihovo eksponiranje u medijima u kontekstu problema stranih državljana na našoj teritoriji. Američki ambasador je nedavno komunicirao sa migrantima u prihvatnom centru u blizini granice sa Mađarskom, raspravljavši tom prilikom sa njima o šansama da napuste Srbiju, i merom kvaliteta njihovog boravka ovde. Značajni, mahom prozapadni mediji, preneli su njegovo obraćanje stranom državljaninu koji pod krajnje sumnjivim uslovima boravi na teritoriji naše države, dok je ambasador u simboličkom smislu ponovo poslao poruku Vladi Srbije.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, shvatiti ovo obraćanje ambasadora Skota lišenim ključne političke poruke koju nosi, politički je naivno. Kada se ambasador države, najblaže rečeno nenaklonjene našim vitalnim nacionalnim interesima, obraća mediju izrazito naklonjenom vladajućoj garnituri ne birajući reči i spomenuvši pritom premijera u ironičnom kontekstu, jasno je da zvanični Beograd poruku mora da primi sa najvećom ozbiljnošću, i na najvišem nivou. Poruka dolazi u trenutku kada postaje jasno da je Srbija neizostavni deo novog „Puta svile“, i kada je visoki funkcioner Stejt Departmenta Brajan Hojt Ji uputio zabrinjavajuće poruke o nameri da se zaustavi prodor „ruskog uticaja“ na Balkan.

Potencijalna situacija u kojoj bi srpski ambasador u Vašingtonu držao lekcije o medijskim slobodama, načinu izveštavanja i kvalitetu tamošnjih medija, spada u domen naučne fantastike. O vređanju da ne govorimo. Jasno je da diplomatski odnosi nisu igra nultog zbira, niti je to arena činilaca koji učestvuju u ravnopravnoj borbi. Međutim, komunikacija diplomatskih predstavnika sa vlastima rezidentne države mora da ostane u okvirima makar elementarne pristojnosti, ako ne međunarodnog okvira koji reguliše korespodenciju na zvaničnom nivou.

Strani diplomatski predstavnici akreditovani u Srbiji bi morali da se vrate u okvire mandata koji im je poveren, a pre svega Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, koja je po pitanju mešanja u unutrašnje stvari drugih država veoma jasna. Odnos snaga nije u toj meri promenjen da bi zvanični Beograd sebi mogao da dozvoli bilo kakvu vrstu diplomatskog egzibicionizma, ali čuvanje „crvenih linija“ znači i čuvanje teškom mukom popravljene reputacije države.

Izvor Vidovdan, 19. maj 2017. 

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u