PATRIJARH I PREDSEDNIK NA POLAGANjU KAMENA MOZAIKA U HRAMU SVETOG SAVE

Polako se ostvaruje vekovna želja srpskog naroda da podigne zavetni hram najvećem prosvetitelju Svetom...

Polako se ostvaruje vekovna želja srpskog naroda da podigne zavetni hram najvećem prosvetitelju Svetom Savi, rekao je patrijarh

U prisustvu članova Svetog Arhijerejskog Sabora predsednik Srbije Tomislav Nikolić i patrijarh srpski Irinej položili su prvi kamen mozaika Vaznesenja Gospodnjeg u Hramu Svetog Save na Vračaru. Tako je obeležen početak unutrašnjeg ukrašavanja centralne kupole hrama, čiju izradu finansira ruska kompanija „Gaspromnjeft“.

Patrijarh se u prostor naosa popeo specijalnim liftom koji je konstruisan za ovu priliku. Ovaj inženjerski poduhvat, urađen na zahtev ruske strane, olakšaće posao ruskim i srpskim umetnicima koji će narednih osam meseci slagati mozaik sa likom Hrista Spasitelja u kupoli hrama.

Pre polaganja prvog kamenčića mozaika u Hramu Svetog Save patrijarh Irinej predvodio je molitvu kojom je blagoslovio radove u kupoli. Polako se ostvaruje vekovna želja srpskog naroda da podigne zavetni hram najvećem prosvetitelju Svetom Savi, rekao je patrijarh.

„Mozaik je najtrajnije, ali i najskuplje izražavanje likova svetih, a mi živimo u oskudno i teško vreme. Ali ono što je nama nemoguće, Gospodu i Svetom Savi je moguće. Pored toga što je naš narod, naša država na čelu sa predsednikom i mnogim drugima uložila napor da se hram polako završava, ovo veliko delo biće delo našeg bratskog ruskog naroda i njegovih poznatih umetnika“, podsetio je patrijarh Irinej.

Svečanosti u hramu na Vračaru prisustvovali su i ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin, prestolonaslednik princ Aleksandar Drugi Karađorđević i princeza Katarina.

Molitivi i svečanom početku radova prisustvovao je i član Ruske akademije umetnosti i narodni umetnik Rusije Nikolaj Muhin u čijoj radionici u Moskvi je izrađen mozaik.

Vredno umetničko delo biće postavljeno na površinu od 1.230 kvadratnih metara, čiji će prečnik biti 30 metara. Mozaik je težak čak 40 tona, a njegovi delovi pre dvadeset dana u Beograd su kamionom stigli iz Moskve.

Posao vredan četiri miliona evra, koji finansira „Gaspromnjeft“, trebalo bi da bude završen do kraja godine.

Patrijarh srpski Irinej je ovom prilikom uručio visoko odlikovanje Srpske pravoslavne crkve, Orden Svetog Save drugog stepena, direktoru „Gaspromnjefta“ Aleksandru Djukovu i nekadašnjem prvom čoveku te kompanije Kirilu Kravčenku, za njihov veliki doprinos na izgradnji spomen-hrama Svetog Save na Vračaru. U ime Djukova odlikovanje je primio Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a.

Izvor Sputnjik, 22. maj 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u