POČELO KONAČNO RAZBIJANjE GRUEVSKOG I NjEGOVE STRANKE

Specijalno tužilaštvo će zatražiti zamrzavanje dela imovine, među kojima i sedište partije u centru...

Specijalno tužilaštvo će zatražiti zamrzavanje dela imovine, među kojima i sedište partije u centru Skoplja

Makedonsko specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore pokrenulo je novu istragu zbog nezakonitog finansiranja stranke VMRO DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog od 2009. do 2015.

Tužiteljka Fatime Fetai rekla je na konferenciji za novinare da je prvoosumnjičeni, kao predsednik partije, zloupotrebio službeni položaj i omogućio finansiranje stranke suprotno zakonu, kao i da je nezakonito na račun stranke uplaćeno 4,9 miliona evra.

Fetai je rekao da je prvoosumnjičeni s ciljem da omogući finansiranje stranke novcem koji je uzeo na nezakonit način, u stranci formirao grupu koja je prala taj novac, odnosno da preko opštinskih komisija budu unesene u budžet stranke.

Od 2009. do kraja 2015. preko gotovinskih uplata na račun VMRO DPMNE je, prema Specijalnom tužilaštvu, uneseno 4,9 miliona evra uplatama pojedinaca koje su prikazivane kao donacije građana i članova.

Fetai je rekla da su nezakonito dobijene pare trošene za marketing, rad stranke, plaćanje računa, ali i za kupovinu nekretnina.

„Od 2009. do 2015. zaključen je 71 dogovor za kupovinu nepokretne imovine, plaćene tim nezakonito stečenim parama. Deo od imovine uopšte nije bio u funkciji ostvarivanja ciljeva partije i ne koristi se za potrebe stranke“, rekla je Fetai.

Ona je najavila da će Specijalno tužilaštvo zatražiti zamrzavanje dela imovine, među kojima i sedište partije u centru Skoplja.

Tu zgradu je podigla građevinska firma Beton koja je na račun VMRO DPMNE, prema Specijalnom tužilaštvu, dodatno uplatila nesrazmernu sumu novca kao partnerstvo u investiciji, koju partija nije smela da uzme jer je firma angažovana na javnim radovima.

U toj istrazi je osumnjičeni 14 funkcionera stranke VMRO DPMNE Nikole Gruevskog.

Specijalno tužilaštvo danas je pokrenulo još jednu finansijsku istragu u kojoj je prvoosumnjičeni bivši premijer. U tom slučaju istražuje izgradnju autoputa Miladinovci-Štip kojom su, prema Specijalnom tužilaštvu, tadašnji visoki funkcioneri vlade oštetili Makedoniju za 155 miliona evra. Taj autoput se finansira kineskim kreditom.

Izvor N1, 22. maj 2017.

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u