MUHIN O MOZAIKU: GLAVA ME BOLI OD ODGOVORNOSTI KOJA MI JE POVERENA

„Uzbuđen sam što učestvujem u tako grandioznom projektu, a boli me glava od odgovornosti...

„Uzbuđen sam što učestvujem u tako grandioznom projektu, a boli me glava od odgovornosti koja mi je poverena. Nemam prava na grešku“

Današnje simbolično postavljanje prvog kamena u mozaiku kojim će biti ukrašena kupola Hrama Svetog Save jeste početak montažnih radova, koji će startovati već sutra, kaže šef umetničkog tima za mozaike, ruski akademik Nikolaj Muhin.

On se, nakon ceremonije, sa patrijarhom Irinejom i predsednikom Tomislavom Nikolićem specijalnim liftom popeo na vrh kupole visoke 63 metra. Patrijarh, predsednik i prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević prvo su simbolično postavili kamenčiće u krst prazničnog tropara koji će biti smešten u kupoli, a onda su u samoj kupoli postavili simbolične zlatne kamenčiće, kaže Muhin.

Na pitanje šta za njega lično znači ovaj dan, ruski umetnik za Sputnjik kaže da oseća uzbuđenje i odgovornost.

„Uzbuđen sam što učestvujem u tako grandioznom projektu, a boli me glava od odgovornosti koja mi je poverena. Nemam prava na grešku, treba da kontrolišem taj proces od početka do kraja. Hvala Bogu, zajedničkim naporima to uspevamo, a mislim da ćemo i nadalje uspevati“, navodi Muhin.

On očekuje da će svi planirani radovi biti obavljeni u predviđenom roku.

„Do 2019. ako, kako kod vas kažu, Bog dâ, osim kupole uradićemo i oltarski deo“, uveren je Muhin.

Profesor Milan Glišić, glavni inženjer gradnje Hrama Svetog Save, kaže za Sputnjik da je ovo za njega jedan od najsrećnijih dana u karijeri. On je sa ekipom inženjera uradio složenu konstrukciju skele i lifta koji vodi u vrh kupole.

„Pre manje od tri meseca dobili smo zadatak da podignemo konstrukciju koja će dizati tone i tone materijala i ljude – radnike i umetnike“, objašnjava Glišić, precizirajući da je čitav posao izveden za 22 dana.

On ističe da je ovaj projekat bio veliki izazov.

„Radim 45 godina i imam dva miliona kvadrata izvedenih objekata, ali ovakvu konstrukciju nisam radio. Ovo je i za mene i za celu ekipu projektanata i izvođača bio veliki izazov“, kaže Glišić

Izvor Sputnjik, 23. maj 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u