ZA BORBU SA RUSKIM UTICAJEM NA BALKANU FOND OD 250 MILIONA DOLARA

Dio novca bi bio usmjeren i u ostale države koje su dio euroatlantskih integracijskih...

Dio novca bi bio usmjeren i u ostale države koje su dio euroatlantskih integracijskih procesa: Srbiju, Makedoniju, Albaniju i Kosovo, te Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju

Američki Kongres razmotrit će Zakon o formiranju posebnog fonda za borbu protiv ruskog utjecaja u Evropi i na Balkanu, a koji je ‘težak’ 250 miliona dolara, navodi se u dokumentu koji je objavljen na sajtu Senata SAD.

Novac bi, kako se navodi u prijedlogu zakona, bio usmjeren u evropske države i države bivšeg Sovjetskog saveza kao antiteža sve snažnijem političkom, finansijskom i ekonomskom utjecaju Moskve. Predlagač zakona, koji je ušao u kongresnu proceduru, je utjecajni demokratski senator Bendžamin Kardin.

Među državama koje bi trebale biti korisnice fonda je i Bosna i Hercegovina, kao jedna od država koja je u procesu ulaska u Sjevernoatlantsku alijansu (NATO) i Evropsku uniju. Dio novca bi bio usmjeren i u ostale države koje su dio euroatlantskih integracijskih procesa: Srbiju, Makedoniju, Albaniju i Kosovo, te Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju.

Predlagači zakona ističu da ruska vlada želi ostvariti utjecaj u Evropi i evroaziji, tako što pomaže političke stranke, nevladine organizacije, društvene grupe koje šire „nepovjerenje u demokratske institucije i faktore, promoviraju ksenofobiju, zatvorenost i na druge načine podrivaju evropsko jedinstvo.“

— Ruska vlada je uključena u dobro dokumentovane slučajeve korupcije s ciljem destabilizacije i kupovanja utjecaja u evopskim i evroazijskim državama – rečeno je u dokumentu.

Zakon, koji je u Kongresu predložen 24. maja, traži formiranje fonda za borbu protiv ruskog utjecaja, a putem kojeg bi pomagali državama koje su izložene, a nemaju dovoljno resursa da se same izbore, „ruskoj agresiji“ te očekuju američku pomoć.

Predlagač senator Kardin je poznat kao zagovornik sankcija protiv Rusije, a komitet Senata je već izglasao da prijedlog može ući u proceduru. Zakon je još u ranoj fazi, a predviđeno je da se novac izdvoji u budžetu za narednu godinu.

Između ostalog, prijedlog zakona navodi da bi se 250 miliona dolara trošilo i na jačanje infrastrukture i mehanizama za jačanje odbrane od sajber napada, ali i za borbu protiv korupcije, jačanje vladavine prava i pravosuđa spomenutih država. Zakon konstatira da Rusija direktno kontrolira svoje medijske projekte u široj regiji, dok guši opoziciju i slobodno novinarstvo unutar svojih granica.

Izvor Fena/Dnevni avaz, 29. maj 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u