NOVE VARNICE IZMEĐU TRAMPA I MERKELOVE

Tramp: Sa Nemačkom imamo ogroman deficit, plus ne plaća dovoljno u NATO. To će...

Tramp: Sa Nemačkom imamo ogroman deficit, plus ne plaća dovoljno u NATO. To će se promeniti; Merkel: Evropa, pored SAD, mora sarađivati i sa drugim velikim silama i mora postati igrač u međunarodnim odnosima

Američki predsednik Donald Tramp odgovorio nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, nakon njene izjave da Nemačka i EU treba da vode samostalniju politiku.

„Imamo OGROMAN trgovinski deficit s Nemačkom, plus oni plaćaju MNOGO MANjE nego što bi trebalo za NATO i vojsku. Veoma loše za SAD. Ovo će se promeniti“, naveo je danas Tramp na Tviteru.

Merkel je danas, posle sastanka s premijerom Indije Narendrom Modijem, rekla da su odnosi Nemačke sa SAD od „izuzetnog značaja“, ali da je isto tako važna saradnja i s drugim ključnim državama.

Nemačka kancelarka je u nedelju rekla da se u poslednjih nekoliko dana pokazalo da su prošla vremena u kojima je EU „mogla potpuno da računa na druge“, misleći na SAD i Veliku Britaniju.

Ona je pozvala EU na jedinstvo i dodala da Evropljani moraju da preuzmu sopstvenu sudbinu u svoje ruke.

Izvor Tanjug/B92, 30. maj 2017.

MERKELOVA: SADARNjA I SA DRUGIM VELIKIM SILAMA

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da su odnosi Nemačke i SAD veoma važni, ali da Nemačka mora da se povezuje i sa drugim ključnim državama.

Ona je nakon zajedničke sednice vlada Nemačke i Indije održane u Berlinu kazala da su postignuti sporazumi u oblasti digtalne politike, razvoja i obrazovanja.

Merkelova je ponovila svoj stav da Evropljani moraju da „svoju sudbinu uzmu u svoje ruke“, prenosi AP.

Prema njenim rečima, Evropa mora da istupi kao igrač u međunarodnim odnosima, prenosi AFP.

„Transatlantske veze su važne, ali trenutna situacija daje nam više razloga da svoju sudbinu uzmemo u svoje ruke. Evropa mora da postane igrač, aktivan u međunarodnim aferama“, rekla je Merkel.

Izvor Tanjug/Sputnjik, 30. maj

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u