ŠPIGL: TRAMP JE LOŠ, VEOMA LOŠ!

PITER MILER Tramp nemačke trgovinske suficite smatra nepravednim jer oni znače da nemački partneri,...

PITER MILER

Tramp nemačke trgovinske suficite smatra nepravednim jer oni znače da nemački partneri, u ovom slučaju SAD, imaju deficite

Američki predsednik Donald Tramp je u četvrtak, tokom sastanka sa liderima EU u Briselu, izrazio veliko nezadovoljstvo zbog nemačkog trgovinskog suficita: „Nemci su loši, veoma loši!“, rekao je Tramp, prema učesnicima sastanka.

Oni su Špiglu rekli da je Tramp potom dodao: „Pogledajte milione automobila koje prodaju u Americi. Užasno. Zaustavićemo to“.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker pokazao je solidarnost sa Nemcima na sastanku i usprotivio se Trampovom prekoru. Slobodna trgovina koristi svima, rekao je Junker. Učesnici sastanka koji su govorili za Špigl navode da je Junker pokušao da zadrži kolegijalni ton, ali je ostao beskompromisan po tom pitanju.

Tokom sastanka koji je trajao oko jednog časa Tramp se prvo sastao sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom i predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom. Nakon otprilike 45 minuta, pridružili su im se i ostali, uključujući predsednika Evropskog parlamenta Antonija Tadžanija i šeficu diplomatije EU Federiku Mogerini.

Sudeći prema izveštaju u nemačkom dnevnom listu Zidojče cajtung, mnogi zvaničnici EU su bili zapanjeni koliko malo Amerikanci znaju o trgovinskoj politici. Gost iz Vašingtona je delovao nesvesan činjenice da članice EU o trgovinskim sporazumima pregovaraju isključivo kao blok. Sudeći prema izveštaju, Trampov prvi ekonomski savetnik Geri Kon tokom sastanaka je, na primer, tvrdio da SAD imaju različite carinske tarife sa Nemačkom i, recimo, Belgijom.

Nemačka godinama izvozi više nego što uvozi, a Tramp je i ranije kritikovao trgovinski suficit zemlje, na primer, pre inauguracije u intervjuu nemačkom taboloidu Bild. U tom intervjuu je takođe posebno naglasio frustraciju zbog broja nemačkih automobila koje vidi na ulicama Njujorka. „Ako BMW misli da će izgraditi fabriku u Meksiku i prodavati automobile u SAD bez takse od 35 odsto, rekao bih da se to neće dogoditi. To se neće dogoditi“. Bila je to jasna pretnja uvođenjem kaznenih mera na nemačke automobile.

Novi američki predsednik nemačke suficite smatra nepravednim, jer oni automatski znače da nemački partneri imaju trgovinske deficite, u ovom slučaju SAD. Ali nemačka vlada je i u okviru EU kritikovana zbog trgovinskog suficita. U nedavnom intervjuu Špiglu nemački ministar finansija Folfgang Šojble takođe je rekao da je suficit previsok.

trampmerkel09Pa ipak, nakon brojnih sastanaka između evropskih lidera i Trampa, uz nekoliko pokušaja da se objasni međunarodna trgovinska politika, EU je mislila da je po tom pitanju došlo do napretka. Međutim, Tramp je u četvrtak jasno stavio do znanja da je ta nada bila uzaludna.

Preveo ALEKSANDAR VUJOVIĆ

Spiegel Online

Svet
Pratite nas na YouTube-u