NEMAČKA, KLjUČNA KARIKA U KOLAPSU AMERIČKE IMPERIJE

N. BABIĆ Moguće je da Njemačka ide putem povratka suvereniteta, ali još uvek ne...

N. BABIĆ

Moguće je da Njemačka ide putem povratka suvereniteta, ali još uvek ne znamo njene prave namere

U posebnoj emisiji novinari Maks Kajzer i Stejsi Herbert govorili su o novoj eri u kojoj je Nemačka opet središte velikih promena među globalnim silama i da će deglobalizaciju pratiti pad jednog carstva i uspon drugog. Oni su raspravljali o „ravnomernom razvoju” SAD i „snažnom razvoju” Kine, i može li nam to doneti više mira u svetu nego što ga je bilo u poslednjih nekoliko decenija?

Stejsi Herbert tvrdi da se nalazimo u punom „procesu deglobalizacije“, i da je još jednom „Nemačka u središtu svega”. Naime, to se odnosi na nedavne izjave kancelarke Angele Merkel kako se Nemačka „više ne može osloniti na SAD”. „Mi Evropljani moramo da preuzmemo odgovornost nad sopstvenom sudbinom”, rekla je nemačka kancelarka.

Herbert ukazuje na to kako trenutna situacija nije daleko od „propasti globalizacije“, ali podseća kako je slično bilo 1910. godine i rezultovalo Prvim svetskim ratom, ali sada „puca američko carstvo”.

SAVEZ S RUSIJOM?
„Setite se malo prošlosti kada su se događali svjetski ratovi. Sada je Nemačka krenula putem nezavisnosti i svi počinju da drhte. I to s pravom, jer je Nemačka veliki industrijski motor”, rekao je Maks Kajzer.

Prema njegovom mišljenju, „mi još ne znamo na čijoj je strani Nemačka”. „Verujem da će razum prevladati i da je ideja o nezavisnosti od Velike Britanije i SAD samo prvi korak a da će drugi biti savez s Rusijom“, kaže Kajzer.

„Istina je da bi to bilo u najboljem interesu Nemačke, jer, ako se Velika Britanija i SAD odreknu globalizacije, ko će trošiti sav izvoz Nemačke i Kine, dva glavne zemlje izvoznice?”, rekla je Stejsi Herbert. Herbert je dodala kako je „Rusija najveća zemlja potrošač roba cele Europe, tako da bi se ovaj savez mogao pokazati kao vrlo isplativ”.

Ali podsjetimo na upozorenje Vladimira Putina da je Nemačka još uvek zemlja ograničenog suvereniteta iako se čini da ga u ovom prelomnom istorijskom trenutku pokušava vratiti na sve načine.

stajnmajervucicPostoji i opasnost da se Nemačka nametne kao hegemon nad ostatkom Evropske unije, pre svega u evrozoni, ali i nad drugim članicama, pa čak i Zapadnim Balkanom. Naime, iako je forum Brdo – Brioni nastao na inicijativu Zagreba i Ljubljane, Berlin je ubrzo preuzeo glavnu reč na godišnjim forumima čelnika Slovenije, Hrvatske, Srbije, BiH, Kosova, Makedonije, Albanije i Crne Gore, a ubrzo je sa istim sudionicima pokrenuo Berlinski proces.

Dok su ranije forum Brdo – Brioni kao gosti znali da posećuju američki funkcioneri, ove godine je gost bio nemački predsednik Frank Valter Štajnmajer, a 2014. je na skupu bila lično nemačka kancelarka Angela Merkel.

NIKO NE ZNA ŠTA ĆE BITI POSLE
Iste godine Merkel na prvoj Konferenciji država Zapadnog Balkana, na kojoj su učestvovali predstavnici Evropske unije, Nemačke i Austrije pokreće Berlinski proces u kome, osim navedenih sponzora, učestvuju Hrvatska, Srbija, Slovenija, Albanija, BiH, Crna Gora, Makedonija i Kosovo, dakle iste zemlje pomenutog foruma.

Dakle, moguće je da Njemačka ide putem povratka svog suvereniteta, ali, kao što ne znamo ko su joj pravi saveznici, ne znamo ni njene prave namere, bez obzira na tvrdnje Stejsi Herbert kako bi joj savez sa Rusijom i istokom generalno bio najisplativiji.

Nemačka je danas sila koja sigurno može dovesti u pitanje hegemoniju SAD, ali ne zaboravimo da nemačke vođe više puta u istoriji nisu donosile baš racionalne odluke.

merkelloseDakle, rasprava Maksa Kajzera i Stejsi Herbert i zaključak da bi Nemačka mogla biti ključna karika u raspadu američke imperije je možda i tačan, ali niko ne zna šta će da sledi posle, barem za zemlje „zarobljene” u Evropskoj uniji.

Logično

Svet
Pratite nas na YouTube-u