ANARHISTIČKO LICE OPOZICIJE

ZORAN AVRAMOVIĆ Opozicija bi trebalo da poštuje izbor većine ako drži do političke kulture...

ZORAN AVRAMOVIĆ

Opozicija bi trebalo da poštuje izbor većine ako drži do političke kulture

Kad čovek sluša i posmatra deo opozicije (koji se predstavlja kao da pokriva ceo opozicioni prostor), mora da se upita kakva sve lica skriva politika. Kakve ljude i kakva mišljenja o javnim državnim stvarima ona može da iznedri?

Pogledajte njihovo delovanje u Narodnoj skupštini i na ulicama Beograda. Drže papir na kome piše „Nije moj predsednik“. I to kažu članovi Narodne skupštine. Kakva glupost! Zna se da nisu glasali za izabranog predsednika. Ali morali bi da poštuju izbor većine građana ako drže do političke kulture. Pitanje je da li svako u narednim godinama ko dobije većinu glasova treba da očekuje takve papire u Skupštini.

Da vidimo šta rade na ulicama Beograda. Zakažu okupljanje i šetnju u centru grada bez ikakve prethodne dozvole ili prijave okupljanja. Tako krenu i zaustave saobraćaj i pešačka kretanja, vijugaju ulicama, a bez poznatog pravca. Drugim rečima, za njih ne postoji zakon koji reguliše okupljanje i demonstriranje političke volje. Zašto uopšte da poštuju prava onih koji ne šetaju i ne demonstriraju kada su oni opozicija i mogu da rade šta hoće.

Ovakvo ulično ponašanje dela opozcije je od velike važnosti za ocenu njihovog, ne daj bože, delovanja s pozicije vlasti. Nikakva normativna strana političke moći ne bi ih obavezivala. Kad nisu u stanju da se pridržavaju takvih zakona o javnim okupljanjima, zašto bi poštovali bilo koji drugi. A postoji još jedan proizvod ulične anarhije: otvaraju vrata svim budućim opozicionim partijama. One će takođe šetati kad hoće i okupirati javni prostor grada, jer opozicija može da radi šta god želi.

Dakle, ova sloboda na ulicama Beograda je zapravo jedan oblik anarhije. Da vidimo šta oni politički govore makar bili nepolitički građani koji su se iznenada našli u zoni javnog delovanja usmerenog na moć. Ili oni koji su dugo u politici, ali nisu ispekli zanat.

Mora biti da se naš čovek u Merošini ili Sivcu jednako kao u Kragujevcu, Novom Sadu, Beogradu čudom čudi kada sluša novopečene političare kako izjavljuju na ekranu javnog servisa da Srbija ima dva puta. Jedan je diktatura Aleksandra Vučića, a drugi je sloboda kojim ide deo opozcije. Gledaju naši ljudi i pitaju se da li su ovi opozicionari zapravo neka pozorišna komedija. Kako oni tako samovoljno, bez poštovanja zakona, šetaju, kako izgovaraju takve optužbe protiv svog protivnika, a nisu sankcionisani, kao što bi bilo u svakoj dikatauri.

Slobodno, najslobodnije imenuju demokratski izabranu vlast kao diktaturu. I pitaju se u čudu kakvo „narodno jedinstvo“ ovaj deo opozicije zamišlja kada broj glasova na demokratskim izborima jasno govori gde je kome mesto i kakvu podršku ima među biračima. Oni koji su poslanici bez stranke, oni koji su poslanici sa pet odsto podrške, oni koji su se udružili pa izašli na izbore, pa opet zamalo preskočili cenzus. I oni govore o „narodnom jedinstvu“ i o „diktaturi“.

Oni koji se rugaju i ponižavaju većinske glasove. I onaj bivši predsednik koji nije došao na polaganje zakletve novog predsednika, čime je omalovažio državnu instituciju, a ne izabranu ličnost.

sandaprotest
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Možeš podvaliti jednom čoveku, ali ne možeš većoj grupi, gradu, a pogotovo narodu. Takvo delovanje na ulici i za govornicom dela opozicije najbolji je način da bude večiti gubitnik. Ulični i verbalni anarhizam može da bude deo demokratske politike. Ima ga u svakoj demokratiji. U Srbiji je dopunjen osobenom mržnjom političkog protivnika, odnosno pobednika na izborima. Tu crtu srpske politike uočili su mnogi pisci u bližoj i daljoj prošlosti srpske publicistike i nauke. Naš narod i građane Srbije mora da zabrine odsustvo spremnosti kod jednog dela onih koji se bave politikom da iz ove negativne političke tradicije nešto nauče i pređu na kolosek politike koja se rukovodi racionalnim uvidima i odgovornošću za javno ponašanje i izgovorenu reč.

 

Naslovna: Snimak ekrana/Jutjub

Novosti

Politika
Pratite nas na YouTube-u