NOVOSTI: STIŽU MIGOVI, PUTIN VUČIĆU DAO LIČNE GARANCIJE

Putin i Vučić su razmatrali i političku situaciju na Zapadnom Balkanu. Ruskog predsednika je...

Putin i Vučić su razmatrali i političku situaciju na Zapadnom Balkanu. Ruskog predsednika je zanimalo i kako Vučić vidi odnose u regionu i narastajuće pretnje albanskog ekstremizma

Predsednik Rusije Vladimir Putin lično je danas garantovao šefu naše države Aleksandru Vučiću da će šest „migova 29“, za potrebe Vojske Srbije stići najkasnije do sredine jula – saznaju „Novosti“.

Ovo je najznačajniji detalj iz razgovora dvojice državnika na marginama ekonomskog skupa u Kazahstanu. Prema našim informacijama, Putin i Vučić su u srdačnom razgovoru razmatrali i političku situaciju na Zapadnom Balkanu. Ruskog predsednika je zanimalo i kako Vučić vidi odnose u regionu i narastajuće pretnje albanskog ekstremizma.

Vučić je u Astani, kao specijalni gost predsednika Kazahstana Nursultana Nazarbajeva, bio na otvaranju izložbe „Ekspo 2017“, gde su se okupili mnogobrojni svetski lideri. Osim Putina, stigli su i kineski predsednik Si Đinping, indijski, luksemburški, pakistanski premijer i drugi šefovi država ili vlada. Za njih je organizovana i svečana večera.

— Srbija gradi novi imidž i novo lice, ne samo prema Zapadu, već i ka Istoku. Uspeli smo da zauzmemo veoma visoko mesto, zbog naše politike očuvanja nezavisnosti i suvereniteta, i samostalnog donošenja odluka u spoljnopolitičkom delovanju i obraćanju – poručio je Vučić.

Posle razgovora koje je imao u glavnom gradu Kazahstana sa premijerom Bakitzanom Sagintajevom i predsednikom Senata parlamenta Kasimom-Žomartom, kojem je uručio Orden srpske zastave prvog stepena, Vučić je preneo da ova zemlja ostaje pri stavu da ne priznaje samoproglašenu nezavisnost Kosova i Metohije:

— Ovo je većinski muslimanska zemlja i u njoj imamo iskrenog prijatelja. Oni ne žele da priznaju nezavisnost Kosova ni po koju cenu, bez obzira na to što ima mnogo poslovnih ljudi koji su prijatelji i sa predsednikom i sa njihovim rukovodstvom. Time pokazuju kako čuvaju nezavisnost i suverenost svoje zemlje, ali i ogromno prijateljstvo prema Srbiji.

On je otkrio i da je jedna kazahstanska kompanija zainteresovana za „Petrohemiju“, kao i da postoji i mogućnost saradnje u namenskoj industriji i razvoju banjskog turizma. Vučić je danas posetio i dve fabrike kazahstanske odbrambene industrije u kojima je moglo da se vidi kako dobro funkcioniše saradnja sa stranim firmama.

U kompaniji „Paramaunt“, koja je kazahstansko i južnoafričko preduzeće, video je, kako je preneo, veličanstvena borbena vozila „arlan“ i „baris“, a za drugu kompaniju, „Aselsan“, kazao je da je naprednija od „Teleoptika“ i primer je onoga kako bismo želeli da izgleda „Teleoptik“ i tamošnja proizvodnja žiroskopa, teleoptičkih uređaja.

— Nastavljamo razgovore, oni su posetili Veliku Planu, videli „lazara“ i određene prednosti u odnosu na „baris“. Oni imaju bolju zaštitu od mina sa donje strane, ali mi imamo neke druge bolje stvari, posebno vatrenu zaštitu i mogućnosti za odbranu vojnika u vozilu.

JEVANĐELjE NA DAR
Šef srpske države posetu Kazahstanu započeo je obilaskom biblioteke Lidera nacije u Astani, gde je direktoru uručio poklon Srbije, kopiju knjige Miroslavljevo jevanđelje. U biblioteci je, u čast posete predsednika Srbije, jedan deo posvećen saradnji sa našom zemljom, a izloženi su posvete i orden, koji je Nazarbajev prošlog avgusta dobio od tadašnjeg predsednika Tomislava Nikolića, ali i ranijim odlikovanjima naše zemlje. Vučić je izrazio uverenje da će na njegovu inauguraciju 23. juna u Beograd doputovati predsednik ili premijer Kazahstana, čime će ukazati veliku čast i poštovanje našoj zemlji.

AVIONI, RAKETE, HANGAR…
Dogovor Beograda i Moskve oko „migova“ procenjen je na 185 miliona evra. Osim isporuke šest ispravnih i operativnih letelica, u „paketu“ su rakete i set delova, rezervni motori, alat i drugi prateći sklopovi dovoljni za narednih 15 godina. Aranžman podrazumeva i izgradnju posebnog hangara i podizanje pokrivke uz aerodromsku pistu. Vojska Srbije sada ima četiri aviona „mig 29“, tri jednoseda i jedan dvosed.

Izvor Večernje novosti, 09. jun 2017.

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u