SUZBIJANjE RUSKOG UTICAJA: NATO PRIMA MAKEDONIJU PO HITNOM POSTUPKU

Plan je skovan u Briselu, a Makedonija će za NATO koristiti ime FYROM te...

Plan je skovan u Briselu, a Makedonija će za NATO koristiti ime FYROM te do ulaska u EU pronaći konačno rešenje u razgovoru s Grčkom

Zorana Zaeva na premijerski položaj u Makedoniji mogao bi podstaći i rešavanje ključne prepreke za ulazak te zemlje u euroatlantske integracije. Reč je, jasno, o sporu s Grčkom zbog imena, navodi „Jutarnji list“.

Plan je skovan u Briselu, a Makedonija će za NATO koristiti ime FYROM te do ulaska u EU pronaći konačno rešenje u razgovoru s Grčkom.

Naime, Atina je odbijala da ukine vize bivšoj Jugoslaviji upravo zbog postojanja Republike Makedonije. Grčka smatra da je reč o njenom istorijskom imenu, te da se ovim nazivom sugerišu teritorijalne pretenzije bivše Jugoslavije prema Grčkoj (iako nikad nisu pomislili da bi moglo biti suprotno). Raspadom bivše Jugoslavije ime samostalne Makedonije postalo je „pitanje svih pitanja“ za Grčku koja je čak jedno vreme uvela kopnenu blokadu.

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a, planira da poseti Skoplje sredinom jula kako bi se ubrzao proces, pa da Makedonija postane članica već u proleće 2018. godine.

TAJNE SLUŽBE
Nedavno su objavljeni dokumenti makedonske, ali i nekih drugih tajnih službi koji su potvrdili da su u protestima koji su doveli do nasilnog upada u zgradu Sobranja učestvovali pripadnici srpske tajne službe, kao i da je ruska tajna služba radila na destabilizaciji Makedonije podsticanjem sukoba između Makedonaca i Albanaca.

Rusija je izuzetno teško primila ovonedeljni ulazak Crne Gore u NATO jer je tako izgubila jednu kockicu u svojoj slagalici jačanja uticaja na Zapadnom Balkanu, a Makedonija je trebala da bude deo ruske interesne sfere. Stoga je odluka NATO-a sasvim razumljiva. Zaev je, pak, pokazao potrebnu fleksibilnost, pa je najavio da je spreman na ulazak u NATO pod imenom FYROM, a da se pregovori o imenu s Grčkom nastave u sklopu približavanja članstvu u EU. Osim toga, članstvo u EU je na dugom štapu i verovatno će mu prethoditi formiranje ekonomske zajednice na Zapadnom Balkanu koju potiču Berlin i Brisel, piše „Jutarnji list“.

Aleksis Cipras mu je čestitao na izboru i potvrdio da je za Atinu i dalje neprihvatljivo ime Makedonija. No, FYROM ili neko drugo kompozitno ime za Grčku bi bilo prihvatljivo.

ZA STABILNOST
Nikos Kocijas izjavio je da su „jedinstvo, integritet i stabilnost severnog suseda izuzetno važni“.

— To je naša glavna briga i smatramo da rešenje pitanja imena na kreativan i demokratski način može olakšati budući smer zemlje – rekao je Kocijas.

Izvor Jutarnji list/Blic, 11. jun 2017.

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u