URSULA FON DER LAJEN: NEMAČKA ŽELI TEŠNjU VOJNU SARADNjU SA FRANCUSKOM

Nemačka ministarka, koja se smatra veoma bliskom kancelarki Angeli Merkel, naglasila je i da...

Nemačka ministarka, koja se smatra veoma bliskom kancelarki Angeli Merkel, naglasila je i da bi trebalo „poboljšati vazdušni saobraćaj između Nemačke i Francuske“

Nemačka ministarka odbrane – Ursula fon der Lajen – objavila je da zvanični Berlin želi tešnju saradnju sa Francuskom u sferi odbrane.

Precizirala je da Parizu nudi „uspostavljanje vojnog saveza sa Francuskom“. U intervjuu listu Handelsblat dodatno je otkrila:

„Referendum o Bregzitu i američki izbori dodatno su nam otvorili oči. Mi, Evropljani, obavezni smo da svoju bezbednost uzmemo u svoje ruke“.

Ovome je još dodala: „Mogli bismo, iz jednog odbrambenog fonda, finansirati evropske bespilotne letelice. Poseban projekat bi mogla da bude opšteevropska obuka oficira“.

Bez razjašnjavanja šta pod tim tačno misli, nemačka ministarka, koja se smatra veoma bliskom kancelarki Angeli Merkel, naglasila je i da bi trebalo „poboljšati vazdušni saobraćaj između Nemačke i Francuske“. Dodala je jedino da bi u to „poboljšavanje“ mogle da budu uključene i druge evropske zemlje.

Prethodno su Merkelova i novi predsednik Francuske, Emanuel Makron, naložili svojim ministrima odbrane i finansija da do 13. jula „razrade inicijativu“ u čijem središtu bio „odbrambeni fond“ dve zemlje.

Izvor Fakti, 10. jun 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u