MAKEDONSKI MINISTAR NAJAVIO PROMENU IMENA ZEMLjE I ULAZAK U NATO

Dogovoren naziv za kompromis će biti stavljen na referendum u Makedoniji, a prethodno će...

Dogovoren naziv za kompromis će biti stavljen na referendum u Makedoniji, a prethodno će za njega biti tražen konsenzus svih političkih partija – rekao je Dimitrov

Makedonija razmišlja o mogućnosti da promeni naziv da bi Grčka povukla veto na prijem Makedonije u NATO, izjavio je novi ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov.

Kako prenosi makedonska agencija Makfaks (makfax.com.mk), Dimitrov je to rekao za britanski list „Fajnenšel tajms“ (ft.com), koji u tekstu kao moguću varijantu spominje naziv „Gornja Makedonija“ koji je već predlagan tokom više od četvrt veka postojanja grčko-makedonskog spora.

— Dogovoren naziv za kompromis će biti stavljen na referendum u Makedoniji, a prethodno će za njega biti tražen konsenzus svih političkih partija – rekao je Dimitrov.

Ministar spoljnih polova Makedonije je danas u Briselu s premijerom Zoranom Zaevom na sastancima u EU i NATO, a u sredu bi trebalo da se sastane sa svojim grčkim kolegom Nikosom Kocijasom.

— Zatražiću od Grčke da razmisli kakvu vrstu suseda želi – da li želi stabilnu, prijateljsku zemlju koja nudi nadu za demokratiju i pravdu. Ako smo dobri susedi, tada se nadam da će političke snage u Grčkoj iskoristiti ovu istorijsku šansu – rekao je Dimitrov.

Po „Fajnenšel tajmsu“, Nikola Dimitrov će danas u Briselu visokim predstavnicima NATO naglasiti da će članstvo u Alijansi pomoći da se širi balkanski region smiri nakon nekoliko meseci poltičkih tenzija.

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas je u subotu ponovio da Grčka ne odstupa od svojih stavova i da Makedonija, pre ulaska u NATO, prvo teba da postigne kompromisno rešenje spora o nazivu sa svojim južnim susedom.

Kako prenosi Makfaks, britanski dnevnik napominje da je vlada grčke stranke Sirize pozdravila novu vladu Zorana Zaeva u Skoplju kao kooperativnijeg partnera od prethodne, koja je bila snažno nacionalistička.

Izvor Beta/Blic, 12. jun 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u