MOŽE LI OSLOBAĐANjE GADAFIJEVOG SINA STABILIZOVATI LIBIJU?

Nemanja Starović: „Gotovo je izvesno da će Gadafi imati nepodeljenu podršku pripadnika plemena svog...

Nemanja Starović: „Gotovo je izvesno da će Gadafi imati nepodeljenu podršku pripadnika plemena svog oca, koje naseljava i faktički kontroliše veće delove centralne Libije“

Sin bivšeg lidera Libije Muamera el Gadafija, Sejf Islam el Gadafi pušten je na slobodu u skladu sa opštom amnestijom koju je objavio Parlament Libije. Iako je pre tri dana napustio grad Zintan, gde je bio zatočen, vesti o tome gde se trenutno nalazi još su nejasne.

Da li će narod Gadafijevog sina dočekati kao heroja i da li možemo da očekujemo da će se on politički aktivirati, pitali smo stručnjaka za Bliski istok Nemanju Starovića. On ne isključuje tu mogućnosti i podseća da je Sejf el Islam čovek sa izuzetnom akademskom karijerom. Završio je doktorske studije na Londonskoj školi ekonomije, a kao očeva desna ruka dugo je smatran nekim ko će ga naslediti nakon višedecenijske vladavine, podseća Starović.

„Gotovo je izvesno da će Sejf Islam el Gadafi imati nepodeljenu podršku pripadnika plemena svog oca, plemena Gadafa. Ono naseljava i faktički kontroliše veće delove centralne Libije, od mediteranske obale, pa do Taphe u unutrašnjosti“, objašnjava Starović.

On dodaje da mladi Gadafi može da očekuje i podršku plemena srodnih Gadafijima. Međutim, za povratak na političku scenu na velika vrata Sejf el Islam bi ipak morao da ima neku vrstu koordinacije, saradnje sa vladom u Tobruku, kaže Starović.

„To je vlada koja kontroliše istočne delove zemlje, nasuprot vladi koja se nalazi u Tripoliju i koju priznaju Ujedinjene nacije. Treba uzeti u obzir činjenicu da su ga oni amnestirali. Kroz saradnju bi mogao povući veću podršku naroda, s obzirom da se veliki broj građana Libije, šest godina nakon svrgavanja Gadafijevog režima, oseća nesigurno i razočarano. Oni žale za vremenima kada su imali daleko veći stepen sigurnosti i ekonomskog prosperiteta pre Arapskog proleća“, kaže sagovornik Sputnjika.

Ovog stručnjaka za Bliski istok pitali smo i da li će odgovorni za Arapsko proleće pokušati da osujete povratak mlađeg Gadafija u politiku. To bismo mogli da očekujemo, jer upravo oni koji su izazvali krizu iz haotičnog stanja u kome se Libija danas nalazi izvlače najveći profit crpeći izdašna nalazišta nafte i fosilnih goriva u Libiji, uz desetostruku zaradu, kaže Starović.

„Naravno da bilo kakav povratak jednog Gadafija, posebno njegovog sina, nije nešto što će naići na odobravanje država Zapadne Evrope, Velike Britanije i Francuske, ali je činjenica da situaciju na terenu u sve većoj meri kontroliše Vlada u Tobruku, za koju možemo reći da na neki način ima i podršku Ruske Federacije, s obzirom da se general Kalifa Haftar prošle godine sastao sa ministrom spoljnih poslova te zemlje Sergejom Lavrovom“, objašnjava Starović.

Situaciju u Libiji treba posmatrati u kontekstu sveukupnih događaja na Bliskom istoku, jer to područje gotovo svakodnevno doživljava krupne promene.

Podsetimo, prozapadna vlada u Tripoliju proglasila je 73-godišnjeg generala Halifa Haftara, koji jača saradnju sa Rusijom, za teroristu, dok se upravo on bori protiv ekstremista. Dok je vlada u Tripoliju nemoćna da bilo šta preduzme, Haftar učvršćuje veze na istoku i sprema se za potpuno preuzimanje vlasti u zemlji, tvrde izvori Sputnjika. Oslobađanje mladog Gadafija u tome mu samo može pomoći.

O važnosti i uticaju Sejf Islam el Gadafija govori i činjenica da je u zatvoru preživeo više pokušaja ubistva.

Autor Senka Miloš

Izvor Sputnjik, 13. jun 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u